Ποια είναι η ιδανική εβδομαδιαία ποσότητα κατανάλωσης κρέατος - Η επιστήμη έχει την απάντηση
Πρόσφατη μελέτη έδειξε το σημείο εκείνο της καλά ισορροπημένης διατροφής που έχει και λιγότερες αρνητικές συνέπειες στη Γη.

H κατανάλωση κρέατος σε μια ισορροπημένη διατροφή τόσο για το σώμα όσο και για τον πλανήτη συχνά φαίνεται να διχάζει καθώς αποτυπώνονται διαφορετικές απόψεις. Συχνά επιστήμονες προειδοποιούν για το αντίκτυπο της κατανάλωσης κρέατος ωστόσο δεν εισακούονται.
Μια ομάδα περιβαλλοντολόγων έδειξε με πρόσφατη μελέτη της το σημείο εκείνο της καλά ισορροπημένης διατροφής που έχει και λιγότερες αρνητικές συνέπειες στη Γη, υπολογίζοντας την ιδανική ποσότητα κρέατος που πρέπει να τρώει ο καθένας.
Πόσο «λιγότερη» είναι η μείωση του κρέατος;
«Οι περισσότεροι άνθρωποι συνειδητοποιούν ότι πρέπει να τρώνε λιγότερο κρέας τόσο για περιβαλλοντικούς όσο και για λόγους υγείας. Ωστόσο, είναι δύσκολο να κατανοήσουν πόσο «λιγότερο» και αν πραγματικά η διαφορά έχει αποτέλεσμα στο τέλος της μέρας», λέει η επικεφαλής συγγραφέας Caroline Gebara, περιβαλλοντολόγος στο Τεχνικό Πανεπιστήμιο της Δανίας, σε δημοσίευμα της ιστοσελίδας Sciencealert.com.
Γι' αυτό η ίδια και η ομάδα της υπολόγισαν ένα απτό ποσό των 255 γραμμάρια πουλερικών ή χοιρινού κρέατος την εβδομάδα, που οι άνθρωποι μπορούν να καταναλώνουν ανά βδομάδα.
Αυτό αντιστοιχεί περίπου σε δύο στήθη κοτόπουλου. Είναι επίσης έξι έως δέκα φορές λιγότερο κρέας από ό,τι έτρωγε ένας μέσος πολίτης των ΗΠΑ ή της Ευρώπης το 2021.
Τα ζωικά αέρια που «ενισχύουν» το φαινόμενο του θερμοκηπίου
Μάλιστα, η μελέτη υποδηλώνει ότι το κόκκινο κρέας - ειδικά το βοδινό - δεν μπορεί να αποτελεί μέρος μιας περιβαλλοντικά βιώσιμης διατροφής. Αυτό συμβαίνει καθώς ζώα όπως αγελάδες και πρόβατα, εκπέμπουν μεθάνιο (ένα αέριο που «ενισχύει» το φαινόμενο του θερμοκηπίου 28 φορές περισσότερο από το CO2) και υποξείδιο του αζώτου (270 φορές πιο ισχυρό από το CO2) μέσω των αποβλήτων και των ζωοτροφών τους.
«Οι υπολογισμοί μας δείχνουν ότι ακόμη και οι μέτριες ποσότητες κόκκινου κρέατος στη διατροφή κάποιου είναι ασύμβατες με τους πόρους που μπορεί να αναγεννήσει ο πλανήτης με βάση τους περιβαλλοντικούς παράγοντες που εξετάσαμε στη μελέτη», λέει η Gebara και συνεχίζει λέγοντας: «Οι άνθρωποι τρώνε ζώα και τα υποπροϊόντα τους για τουλάχιστον 2,6 εκατομμύρια χρόνια και δεν πρόκειται να σταματήσουμε σύντομα. Αλλά η πείνα μας για κρέας είναι, για να το θέσω ελαφρά, λίγο εκτός ελέγχου».
Μια εκτίμηση επιβεβαιώνει αυτό ακριβώς. Τα αέρια του θερμοκηπίου θα μπορούσαν να σταθεροποιηθούν για 30 χρόνια εάν η κτηνοτροφία, όπως υπάρχει σήμερα, καταργηθεί γρήγορα δείγμα που δίνει μια αίσθηση του αντίκτυπου της βιομηχανίας στον κόσμο μας.