Πάτησε φρένο ο πληθωρισμός σε Ελλάδα κι Ευρώπη - Καλπάζει η ακρίβεια στα τρόφιμα
Στο 3,2% μειώθηκε ο ετήσιος πληθωρισμός τον Ιανουάριο από 3,7% τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με τον εναρμονισμένο δείκτη της Eurostat, ενώ στην Ευρωζώνη μειώθηκε οριακά στο 2,8%, από 2,9% τον Δεκέμβριο.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, οι τιμές της ενέργειας στην Ελλάδα μειώθηκαν τον Ιανουάριο σε ετήσια βάση κατά 6,4% έναντι μείωσης 4% τον Δεκέμβριο. Στον αντίποδα οι τιμές των τροφίμων, του αλκοόλ και του καπνού συνέχισαν να αυξάνονται, αλλά με χαμηλότερο ρυθμό από τον προηγούμενο μήνα, κατά 7,1% έναντι αύξησης 7,6%, αντίστοιχα.
Οι τιμές των υπηρεσιών αυξήθηκαν 3,3%, λιγότερο από τον Δεκέμβριο (3,6%), ενώ οι τιμές των μη ενεργειακών βιομηχανικών προϊόντων αυξήθηκαν 2,6% (όσο και τον Δεκέμβριο), με αποτέλεσμα να μειωθεί ο δομικός πληθωρισμός - που δεν περιλαμβάνει τις τιμές της ενέργειας, των τροφίμων, του αλκοόλ και του καπνού - στο 3,1% από 3,3%.
Η εικόνα στην Ευρωζώνη
Και στην Ευρωζώνη, οι τιμές των τροφίμων, αλκοόλ και καπνού αυξήθηκαν 5,7% έναντι αύξησης 6,1% τον Δεκέμβριο, ωστόσο κινήθηκαν σε χαμηλότερο επίπεδο από την Ελλάδα. Η μείωση των τιμών ενέργειας ήταν αντίστοιχη με αυτή στην Ελλάδα (6,4%), ενώ οι τιμές των υπηρεσιών αυξήθηκαν 4%, με τον ίδιο ρυθμό όπως τον Δεκέμβριο και υψηλότερο σε σχέση με την Ελλάδα. Οι τιμές των μη ενεργειακών βιομηχανικών προϊόντων επιβραδύνθηκαν, με τον ρυθμό αύξησής τους να μειώνεται στο 2% από 2,5% τον Δεκέμβριο και ο δομικός πληθωρισμός υποχώρησε στο 3,3% από 3,4%.
Από τις χώρες με τον χαμηλότερο πληθωρισμό τον Ιανουάριο, ξεχωρίζουν η Φινλανδία με 0,7% και η Ιταλία με 0,9%. Αντίθετα, τον υψηλότερο πληθωρισμό παρουσιάζουν η Εσθονία με 5 %, η Κροατία με 4,8% η Αυστρία με 4,3% και η Σλοβακία επίσης με 4,3%.
Εξάλλου, ο πληθωρισμός στη Γερμανία σημείωσε μεγαλύτερη υποχώρηση από αυτήν που ανέμεναν οι αναλυτές το 2024. Ο δείκτης τιμών καταναλωτή ενισχύθηκε κατά 3,1% τον Ιανουάριο, σύμφωνα με ανακοίνωση της ομοσπονδιακής στατιστικής υπηρεσίας της Γερμανίας. Τον Δεκέμβριο είχε καταγράψει άνοδο 3,8%. Οι αναλυτές προέβλεπαν ότι ο πληθωρισμός θα βουτήξει στο 3,2%. Τέλος, περισσότερο από το αναμενόμενο υποχώρησε ο πληθωρισμός στη Γαλλία τον Ιανουάριο, φτάνοντας στο πιο χαμηλό σημείο από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία.