Ακρίβεια: «Φωτιά» τα λαχανικά στο χωράφι, απλησίαστα στο ράφι
Μπορεί το δίλημμα της αιτιότητας για το αν η κότα έκανε το αβγό ή το αβγό την κότα να μην βρίσκει απάντηση στην περίπτωση της ακρίβειας αφού από όποια σκοπιά και να το δεις οι αυξήσεις στα προϊόντα τελικά διαπιστώνονται από την αρχή έως το τέλος της εφοδιαστικής αλυσίδας, το σίγουρο είναι ότι σε σχέση με ένα χρόνο πριν οι καταναλωτές καλούνται να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη χωρίς να έχουν τις ανάλογες αυξήσεις στις αποδοχές τους.
Η απαίτηση του ΥΠΑΝ για «καθαρές» τιμές και στα νωπά προϊόντα σε συνδυασμό με τα στοιχεία που έχουν στη διάθεση τους οι αρμόδιες υπηρεσίες προκύπτει το συμπέρασμα ότι οι τιμές βασικών ειδών διατροφής «φουσκώνουν» υπερβολικά μέχρι να φτάσουν από το χωράφι ως το ράφι.
Για παράδειγμα, η τομάτα στο χωράφι το 2021 είχε 0,71 ευρώ και το 2022, μετά το ξέσπασμα της κρίσης, έφτασε στα 0,86 ευρώ. Αυτό δεν σημαίνει ότι οι τελικές αυξήσεις κρατήθηκαν σε αυτά τα επίπεδα, καθώς η τιμή χονδρικής το Φεβρουάριο του 2022 είχε φτάσει στα 1,30 ευρώ, ενώ στη λιανική οι καταναλωτές αγόραζαν κοντά ή πάνω από τα 2 ευρώ. Κάτι αντίστοιχο παρατηρείται σε όλα τα νωπά φρούτα και λαχανικά.
Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat και του ΟΚΑΑ που περιλαμβάνονται σε δημοσίευμα του economistas.gr, οι τιμές διαμορφώνονται ως εξής:
Τομάτες: Τιμή παραγωγού 0,86 ευρώ (0,71 ευρώ)
- Τον Φεβρουάριο του 2022 η χονδρική τιμή ήταν 1,30 ευρώ
- Τον Φεβρουάριο του 2023 η χονδρική τιμή ήταν 1,20 ευρώ
- Τον Φεβρουάριο του 2024 η χονδρική τιμή είναι 1,50 ευρώ
Μαρούλι: Τιμή παραγωγού 0,87 ευρώ (0,73 ευρώ)
- Τον Φεβρουάριο του 2022 η χονδρική τιμή ήταν 0,60 ευρώ το κομμάτι
- Τον Φεβρουάριο του 2023 η χονδρική τιμή ήταν 0,38 ευρώ το κομμάτι
- Τον Φεβρουάριο του 2024 η χονδρική τιμή είναι 0,40 ευρώ το κομμάτι
Σπανάκι: Τιμή παραγωγού 0,96 ευρώ (0,91 ευρώ)
- Τον Φεβρουάριο του 2022 η χονδρική τιμή ήταν 1,30 ευρώ
- Τον Φεβρουάριο του 2023 η χονδρική τιμή ήταν 0,90 ευρώ
- Τον Φεβρουάριο του 2024 η χονδρική τιμή είναι 1,80 ευρώ
Αγγούρια: Τιμή παραγωγού 0,69 ευρώ (0,64 ευρώ)
- Τον Φεβρουάριο του 2022 η χονδρική τιμή ήταν 1,10 ευρώ
- Τον Φεβρουάριο του 2023 η χονδρική τιμή ήταν 1,80 ευρώ
- Τον Φεβρουάριο του 2024 η χονδρική τιμή είναι 1,60 ευρώ
Καρότα: Τιμή παραγωγού 0,55 ευρώ (0,49 ευρώ)
- Τον Φεβρουάριο του 2022 η χονδρική τιμή ήταν 0,55 ευρώ
- Τον Φεβρουάριο του 2023 η χονδρική τιμή ήταν 0,60 ευρώ
- Τον Φεβρουάριο του 2024 η χονδρική τιμή είναι 0,75 ευρώ
Πατάτες: Τιμή παραγωγού 0,63 ευρώ (0,485 ευρώ)
- Τον Φεβρουάριο του 2022 η χονδρική τιμή ήταν 0,60 ευρώ
- Τον Φεβρουάριο του 2023 η χονδρική τιμή ήταν 0,70 ευρώ
- Τον Φεβρουάριο του 2024 η χονδρική τιμή είναι 0,70 ευρώ
Καπέλο 240% στη διαδρομή από το χωράφι στο ράφι
Εν τω μεταξύ, οι τιμές των προϊόντων αυξάνονται έως κατά 240% στη διαδρομή χωράφι-ράφι. Όπως καταδεικνύουν τα στοιχεία που παραθέτει το workenter.gr, πρόκειται για άλλη μια περίπτωση μη παρέμβασης από την πλευρά της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Τόσο οι παραγωγοί όσο και οι καταναλωτές πέφτουν θύματα της κερδοσκοπικής αλυσίδας.
Η τιμή του προϊόντος επιβαρύνεται με κόστη μεταφοράς, συντήρησης και μεταπώλησης από έμπορο σε ενδιάμεσο-μεταποιητή, σε χονδρέμπορο και στο συσκευαστήριο. Από όλη αυτή την αλυσίδα υποκρύπτει κερδοσκοπία η οποία επιβαρύνει την τιμή του προϊόντος για τον καταναλωτή και δίνει «ψίχουλα» στον παραγωγό. Παραδείγματα του πώς διαμορφώνονται οι τιμές αγροτικών προϊόντων από τον παραγωγό μέχρι το ράφι:
- Αρακάς: 0,46 τιμή παραγωγού, 4,81 τιμή στο ράφι
- Ντομάτες: 0,80 τιμή παραγωγού, 2,00 – 3,39 τιμή στο ράφι
- Λεμόνια: 0,35 τιμή παραγωγού, 1,25 τιμή στο ράφι
- Μαρούλι: 0,20 τιμή παραγωγού, 0,69 – 1,45 τιμή στο ράφι
- Πατάτες: 0,45 τιμή παραγωγού, 1,80 στο ράφι
- Βαμβάκι: 0,50 τιμή παραγωγού, 10,50 – 17,00 τιμή στο ράφι
- Μήλα Starkin: 0,50 τιμή παραγωγού, 1,45 – 2,25 τιμή στο ράφι
- Γάλα κατσικίσιο: 0,93 τιμή παραγωγού, 2,80 – 3,44 τιμή στο ράφι
«Φωτιά» και τα γάλατα
Μάλιστα, τα γάλατα είναι μια κατηγορία προϊόντων που κάνουν ράλι ανατίμησης από τον… στάβλο στο ράφι καθώς οι παραγωγοί καταγγέλλουν πως η τιμή φτάνει ακόμα και την τριπλάσια στο ράφι σε σχέση με την τιμή παραγωγού.
Από την ευρύτερη περιοχή των Τρικάλων, το πρόβειο πωλείται από τους παραγωγούς σε τιμή 1,50 ευρώ, φτάνοντας στο σούπερ μάρκετ σε τιμή από 2,78 έως και 3,00 ευρώ το λίτρο.
Από τους ίδιους παραγωγούς, το κατσικίσιο γάλα πωλείται σε τιμή μεταξύ 0,93-0,96 ευρώ και στο ράφι η τιμή του λίτρου κυμαίνεται από 2,80 έως 3,44 ευρώ.