Πλένουμε το κρέας πριν το μαγειρέψουμε ή όχι; Ειδικός απαντά
Από την παιδική ηλικία, μαθαίνουμε να πλένουμε ό,τι πρόκειται να φάμε και μπορεί γενικότερα το πλύσιμο να βοηθά στην απομάκρυνση βακτηρίων, όπως π.χ. στα φρούτα και τα λαχανικά, ωστόσο, στο ωμό κρέας και τα πουλερικά τα πράγματα είναι διαφορετικά.
Το ίδιο επισήμανε και ο κύριος Νίκος Κεξαγιάς, κρεοπώλης στο επάγγελμα...
Μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο TikTok έδωσε τη δική του απάντηση, ξεκαθαρίζοντας ότι το κρέας και κυρίως το συκώτι και το κοτόπουλο πριν μαγειρευτούν δεν πρέπει να πλένονται, δίνοντας οριστικό τέλος στο δίλημμα πολλών καταναλωτών.
Ειδικά για το κοτόπουλο εξήγησε ότι όταν αυτό πλένεται, το καμπυλοβακτηρίδιο που υπάρχει στη σύνθεση του, έχει την τάση να διασκορπίζεται και να μεταφέρεται σε πολλές επιφάνειες.
Επισήμανε μάλιστα ότι η πιθανή επαφή μας με αυτό βακτήριο ενέχει τον κίνδυνο εμφάνισης έντονων στομαχικών διαταραχών και όχι μόνο.
Για τους δύσπιστους πρότεινε ως εναλλακτική λύση τη χρήση ενός φλογίστρου...
Παράλληλα, ο κύριος Κεξαγιάς αναφέρθηκε στο κατσίκι και το αρνί, τα οποία, σύμφωνα με τον ίδιο, αποτελούν το μοναδικό κρέας που μπορεί να πλυθεί χωρίς βέβαια να επιμείνουμε πολύ.
Εξήγησε ότι πλένοντας τα απομακρύνονται πιθανά υπολείμματα τρίχας, τα οποία υπάρχει περίπτωση να μην καούν κατά τη διάρκεια του ψησίματος τους.
Στο βίντεο επισημαίνει ότι λόγω του επαγγέλματος του, όλα αυτά τα χρόνια έχει έρθει σε επαφή με πολύ κόσμο και έχει ακούσει διάφορα περιστατικά, όπως για παράδειγμα το ότι πολλοί συνηθίζουν να πλένουν μέχρι τον κιμά. Συνήθειες οι οποίες κατά τον ίδιο έγκεινται κυρίως σε φόβο αλλά και σε συμβουλές που τους δίνουν συγγενικά πρόσωπα