Πλάτανος: Ένας πέτρινος παράδεισος με μεγάλη ιστορία στην ορεινή Ναυπακτία
Αν αναζητήσει κανείς έναν διαφορετικό προορισμό για να ταξιδέψει στην Ορεινή Ναυπακτία, ένα μέρος γαλήνιο αλλά με τεράστια ιστορία και πολιτιστικό πλούτο, τότε όλοι οι δρόμοι οδηγούν στον Πλάτανο.
Χτισμένος στις ανατολικές πλαγιές του όρους Αλωνάκι στην Ορεινή Ναυπακτία, σε υψόμετρο μόλις 850 μέτρων, απαντά με σθένος σε όλους εκείνους που αγνοούν την ύπαρξή του.
Παίρνει την ονομασία του από τον τεράστιο πλάτανο που υπήρχε στο παρελθόν στη θέση Μεγάλη Βρύση, ενώ βρίσκεται κάτω από ένα υπέροχο, πυκνοφυτεμένο από έλατα, κρανιές και κέδρα, δάσος. Ο Πλάτανος λοιπόν είναι ένα σπουδαίο χωριό με φιλόξενους ανθρώπους, που μόνον υπέροχες εικόνες μπορεί να προσφέρει στον επισκέπτη.
Οι κάτοικοί του, στην πλειοψηφία τους ήταν γεωργοί και κτηνοτρόφοι, όμως εξασκούσαν παράλληλα πολλά ακόμα επαγγέλματα. Ωστόσο, τον περασμένο αιώνα, το χωριό κατάφερε να αποκτήσει ένα πολύ υψηλό πνευματικό επίπεδο, με πολλούς από τους κατοίκους του να φέρουν το επάγγελμα του γιατρού, του καθηγητή κ.λ.π. Έτσι λοιπόν στην ευρύτερη περιοχή ο Πλάτανος έγινε γνωστός ως «το χωριό των γραμμάτων».
Στην κεντρική πλατεία του δεσπόζει ο Ιερός Ναός του Αγίου Νικολάου, ένας ναός σπάνιας δομικής τέχνης με δύο πυργωτά καμπαναριά, με εντυπωσιακές εικόνες και κειμήλια, χτισμένος από το 1846.
Τα σπίτια, πέτρινα στην πλειονότητά τους με κεραμιδένιες στέγες, πυκνοκτισμένα, με χρωματιστά πορτοπαράθυρα, προκαλούν το ενδιαφέρον του επισκέπτη. Πέτρινα επίσης και πεντακάθαρα είναι τα πανέμορφα στενά σοκάκια του, που οδηγούν τους επισκέπτες στα ενδότερα του χωριού για μια πιο ουσιαστική γνωριμία μαζί του. Περπατώντας τα, ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να δει μερικά από τα παλαιότερα κτίσματα όπως τα Ροντηραίικα (1847), του Μαργαρίτη (1850), του Αγγελάκη (1850), μα και το σχολικό κτίριο και τον υγειονομικό σταθμό του χωριού.
Δροσιστείτε για λίγο στις πέτρινες βρύσες του χωριού και σταθείτε λίγο περισσότερο στις προτομές του Καραΐσκάκη και των υπολοίπων επιφανών Πλατανιωτών, αφουγκραζόμενοι για λίγο την ιστορία, τότε που το Στρατόπεδο του Πλατάνου του ατρόμητου Καραΐσκάκη περιέθαλψε τους διασωθέντες από την Ηρωική Έξοδο του Μεσολογγίου.
Και σαν θελήσετε επιπλέον ιστορία, επισκεφτείτε τα μουσεία της Εθνικής Αντίστασης με πλούσιο φωτογραφικό υλικό και συλλογή σχετικών βιβλίων και εγγράφων, αλλά και το Ιστορικό-Λαογραφικό με σημαντική συλλογή ιστορικών και λαογραφικών στοιχείων, που βρίσκονται στην ευρύχωρη κεντρική πλατεία του Πλατάνου, πλάι στις παραδοσιακές ταβέρνες και τα ενοικιαζόμενα σπίτια του.