Στα άδυτα της «πυραμίδας» του Ταΰγετου: Το μεγαλύτερο άλυτο μυστήριο της Ελλάδας
Πρόκειται για την πιο εντυπωσιακή ίσως κορυφή βουνού στην Ελλάδα και την πιο μυστηριώδη συνάμα μιας και την συνοδεύει ένας άλυτος εδώ και χιλιάδες χρόνια γρίφος.
Η απόλυτη πυραμίδα που σχηματίζεται στην κορυφή του Ταύγετου είναι άραγε ένα παιχνίδι της φύσης ή μία γιγάντια ανθρώπινη κατασκευή που ξεπερνά σε διάσταση και βαθμό δυσκολίας κατασκευής κάθε φαντασία;
Οι εικόνες του Μανώλη Νιργιανάκη στο Up Storiesπου κατέγραψε την κορυφή του Ταύγετου στα λευκά είναι πραγματικά καθηλωτικές και εξάπτουν την ανθρώπινη φαντασία.
Μια μεγάλη μερίδα ερευνητών υποστηρίζει πως η κορυφή του Προφήτη Ηλία (2407μ. ύψος), λαξεύτηκε, είτε εξ’ ολοκλήρου είτε εν μέρει, προκειμένου να αποκτήσει σχήμα πυραμίδας και να λειτουργήσει τελετουργικά και λατρευτικά. Αυτό, όπως λένε, «αποδεικνύεται από την απόλυτη κανονικότητα της πυραμίδας» (οπτικά, είναι ένα τέλειο ισοσκελές τρίγωνο) και κυρίως, «από την τεχνητή οριζοντίωση της βάσεώς της», όπου το έδαφος είναι σχετικά πιο λείο και ομαλό. Αυτή η μερίδα κάνει λόγο για ένα μεγαλιθικό μνημείο, σαν αυτά που συναντώνται σε όλη την Ευρώπη, την περίοδο 3.500 – 2.000 π.Χ. Σε κάθε περίπτωση, τόσο η ηλικία της πυραμίδας όσο και οι αρχικές της διαστάσεις είναι αδύνατο να υπολογιστούν.
Δημοφιλής διαδρομή
Ανάμεσα στις πολλές και ενδιαφέρουσες πεζοπορικές διαδρομές του Ταϋγέτου, η πιο δημοφιλής είναι η ανάβαση από το καταφύγιο του ΕΟΣ Σπάρτης (θέση Βαρβάρα) μέχρι την κορυφή του Ταϋγέτου. Η ανάβαση αυτή δεν είναι μια απλή κουραστική πορεία: είναι μια τελετή μετουσίωσης από το χθόνιο στο ένθεο. Ακριβώς αυτήν την πορεία ακολουθούν εκατοντάδες πιστοί, στις 20 Ιουλίου κάθε χρόνο, για να τιμήσουν κατάφορφα τον Προφήτη Ηλία, προστάτη των βουνών.
Η πορεία αποτελεί τμήμα της σηματοδοτημένης διαδρομής Βρύση Μαγγανιάρη-καταφύγιο Ταϋγέτου-κορυφή Ταϋγέτου (Κόκκινο Τετράγωνο). Όπως την περιγράφουμε εδώ, ξεκινά από το καταφύγιο Ταϋγέτου (το καταφύγιο έχει δυναμικότητα 24 ατόμων και έχει τρεχούμενο νερό, είναι όμως κλειστό και η χρήση του μπορεί να γίνει μόνο μετά από συνεννόηση με τον ΕΟΣ Σπάρτης) και ανηφορίζει μέχρι τα Λακκώματα και τις Γούβες, μια διαδοχή από λεκανοειδή βυθίσματα. Η συνέχεια μέχρι την κορυφή είναι πολύ εντυπωσιακή, καθώς η διαδρομή μπαίνει στις Πλάκες και ακολουθεί τις στρώσεις του ασβεστόλιθου, που μοιάζουν να έχουν διαμορφωθεί ως φυσικό λιθόστρωτο μονοπάτι. Φτάνοντας στις Πόρτες, το μεγάλο διάσελο της κορυφογραμμής, και αρχίζοντας την τελική ανάβαση προς την κορυφή, όλο το μεγαλείο του Ταϋγέτου ξεδιπλώνεται σταδιακά γύρω μας, με το Χαλασμένο Βουνό να ξεχωρίζει στα δυτικά. Περνάμε κοντά από μικρό βάραθρο και φτάνουμε στην κορυφή Προφήτης Ηλίας, όπου πολλά πετρόχτιστα καταλύμματα (για όσους διανυκτερεύουν εδώ ή περιμένουν την πολύ εντυπωσιακή ανατολή του ηλίου) και μικρή εκκλησία του Προφήτη Ηλία, χωρίς στέγη.