Πλαστές μεταβιβάσεις ακινήτων: Πώς πωλούσαν «ξεχασμένα» ακίνητα - Οι διάλογοι
Σε τουλάχιστον τρεις περιπτώσεις ακινήτων, στη Νέα Σμύρνη, στο Ψυχικό και στου Παπάγου, η Εγκληματική Οργάνωση είχε προβεί σε όλες τις απαραίτητες διαδικασίες προκειμένου να πουλήσει τα ακίνητα σε υποψήφιους αγοραστές.
Απίστευτη κομπίνα στην Αγορά Ακινήτων είχαν στήσει τα μέλη κυκλώματος, που προχωρούσαν σε παράνομες μεταβιβάσεις εγκαταλελειμμένων ακινήτων στην Αττική, όπως αποκαλύπτει σε δημοσίευμά του, ο Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής, φέρνοντας στη δημοσιότητα τους διαλόγους που τους «έκαψαν» και οδήγησαν στη σύλληψή τους.
Η Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων Σωμάτων Ασφαλείας προχώρησε στη σύλληψη τριών μελών της οργάνωσης. Πρόκειται για τον 68χρονο «εγκέφαλο» του κυκλώματος, έναν 62χρονο από τη Συρία κι έναν 52χρονο.
Οι διάλογοι που τους «έκαψαν»
«Ναι, ρε. Είκοσι χρόνια μού είπε ο δικηγόρος για να κάνει κίνηση το κράτος. Είκοσι χρόνια αφού δεν έχουν τελειώσει ακόμα. Λοιπόν, φτιάξε το χαρτί, το παραχωρητήριο να μπουκάρω, γεια». Μέλος της οργάνωσης που πραγματοποιούσε παράνομες μεταβιβάσεις εγκαταλελειμμένων ακινήτων στην Αττική, συνομιλεί με τον «εγκέφαλο» της εγκληματικής δραστηριότητας αφού έχει εντοπίσει ένα σπίτι-«στόχο» στην περιοχή του Παπάγου, οι ιδιοκτήτες του οποίου δεν βρίσκονται εν ζωή.
Πρόκειται για μία από τις τρεις περιπτώσεις όπου η εγκληματική οργάνωση κατάφερε να προβεί σε όλες τις απαραίτητες διαδικασίες, με πλαστά έγγραφα, προκειμένου να πουλήσει τα ακίνητα σε υποψήφιους αγοραστές.
Η καταγεγραμμένη συνομιλία για το εγκαταλελειμμένο σπίτι στου Παπάγου έχει πραγματοποιηθεί λίγη ώρα μετά την επίσκεψη του μέλους της εγκληματικής οργάνωσης στην εφορία. Στόχος ήταν να ενημερωθεί για τυχόν οικονομικές εκκρεμότητες των ιδιοκτητών της κατοικίας.
«Εχει πεθάνει και αυτός και δεν έχει τίποτα, το 2021 πέθανε», αναφέρει μιλώντας με τον αρχηγό, ο οποίος απαντά: «Ωραία, έλα να σου πω. Έλα να σε βοηθήσω να βάλεις πράγματα μέσα, έλα τελειώσαμε, άσ’ τα να μην τα λέμε από το τηλέφωνο».
Σε άλλο μέρος της συνομιλίας, ο κατηγορούμενος εκφράζει ανησυχίες για πιθανή εμπλοκή του κράτους λόγω χρεών του ιδιοκτήτη της κατοικίας.
ΑΡΧΗΓΟΣ: Θα με ακούσεις; Εσύ σε συμφέρει να μείνει έτσι για να μην πλησιάζει κανένας, το έπιασες; Και όταν θα ξανά…
ΜΕΛΟΣ: Το θέμα είναι ότι, το θέμα είναι ότι πλησιάζει το κράτος.
ΑΡΧΗΓΟΣ: Το κράτος δεν πλησιάζει μετά από τόσα, θα πάρει 20 χρόνια να πούμε.
ΜΕΛΟΣ: Τέλος πάντων εντάξει.
ΑΡΧΗΓΟΣ: Εσύ, εντάξει, αυτά θα τα κουβεντιάσουμε από κοντά. Εντάξει;
ΜΕΛΟΣ: Ναι, ναι, ναι.
ΑΡΧΗΓΟΣ: Αμα πλησιάσει το κράτος, πες παιδιά, εγώ είμαι 25 χρόνια εδώ πέρα και κάνω χρησικτησία και το, θα τα πληρώσω. Ε, σ’ τα λέει τώρα και φεύγει δεν θέλει διαδικασία. Εντάξει;
«Έχω βρει αντίγραφο καλό»
«Όλα υπό έλεγχο. Το μόνο που θέλω είναι να ασχοληθείς να μου φτιάξεις το παραχωρητήριο του Παπάγου», αναφέρει σε άλλη επικοινωνία ο κατηγορούμενος.
Ο αρχηγός απαντά χαρακτηριστικά: «Ναι. Λοιπόν, εγώ το έχω ετοιμάσει ήδη. Εχω βρει ένα αντίγραφο καλό».
Ο 68χρονος, αφού βεβαιωνόταν ότι το ακίνητο παρέμενε ανεκμετάλλευτο και δεν έχει παραχωρηθεί σε τρίτο άτομο, προέβαινε στη σύνταξη πλαστών δικαιολογητικών και παραχωρητηρίων.
Σύμφωνα με τα έγγραφα, φαινόταν πως ο εκάστοτε ιδιοκτήτης είχε παραχωρήσει στον ίδιο ή σε άλλο μέλος της εγκληματικής οργάνωσης επ’ αόριστον το ακίνητο προς χρήση.
Στη συνέχεια με τα πλαστά παραχωρητήρια προέβαινε στις απαραίτητες ενέργειες για τη χρησικτησία του ακινήτου (απόκτηση κυριότητας ακινήτου), προκειμένου να γίνει παράνομη ιδιοποίηση. «Θα το πάω να μου το σφραγίσει, να της δώσουμε το χαρτζιλίκι της και θα φύγουμε», αναφέρει σε συνομιλία ο 68χρονος, αποκαλύπτοντας τον χρηματισμό προσώπων με στόχο την επίτευξη της παράνομης μεταβίβασης.
Κλειδαριές, αλυσίδες και συνομιλίες με γείτονες
«Εγώ σου είπα για τον κλειδαρά τι έκανε;», αναφέρει σε συνομιλία του με τον αρχηγό μέλος της οργάνωσης, αποκαλύπτοντας ότι είχε επιστρατεύσει κλειθροποιό για να αποκτήσει πρόσβαση σε ένα από τα εγκαταλελειμμένα σπίτια.
Την ανεύρεση των ακινήτων είχε αναλάβει ο 68χρονος αρχηγός, που σε πρώτη φάση κατόπτευε τους χώρους, μέχρι να βεβαιωθεί ότι δεν υπήρχε πιθανότητα να εμφανιστεί κάποιος ιδιοκτήτης.
Στη συνέχεια «ασφάλιζε» τα ακίνητα, τοποθετώντας καινούργιες κλειδαριές και αλυσίδες στις πόρτες, ώστε να αποτρέψει την είσοδο σε άλλα άτομα ή για να διαπιστώσει εάν κάποιος από τους πραγματικούς ιδιοκτήτες είχε εισέλθει στην οικία.
Αφού είχε εξακριβώσει ότι τα σπίτια-«στόχοι» ήταν ακατοίκητα έμπαινε μέσα για να αναζητήσει οτιδήποτε σχετικό με το ιδιοκτησιακό καθεστώς τους (έγγραφα ή συμβόλαια). Παράλληλα, αφαιρούσε αντικείμενα και τιμαλφή, με σκοπό να τα χρησιμοποιήσει ο ίδιος ή να τα εκποιήσει. Σύμφωνα μάλιστα με τους αστυνομικούς που πραγματοποίησαν τις έρευνες για την εξάρθρωση της εγκληματικής ομάδας, διαπιστώθηκε ότι ο 68χρονος τοποθετούσε δικά του αντικείμενα μέσα στα σπίτια, ώστε σε περίπτωση ελέγχου να δημιουργήσει την εντύπωση ότι ο χώρος κατοικείται από τον ίδιο.
Σε δεύτερη φάση, ο αρχηγός, μαζί με τα υπόλοιπα συνεργαζόμενα μέλη της οργάνωσης, αναζητούσαν τα στοιχεία του πραγματικού ιδιοκτήτη, μέσα από το αρμόδιο υποθηκοφυλακείο και από το κτηματολόγιο, συγκεντρώνοντας παράλληλα έγγραφα και για τα ακίνητα που γειτνίαζαν με τα σπίτια-«στόχους». Αν δεν τα κατάφερναν, τότε οι πληροφορίες έρχονταν από τους… γείτονες. Ο ίδιος ο αρχηγός δεν δίσταζε διά ζώσης να αποσπάσει τα απαραίτητα στοιχεία, ενώ στη συνέχεια επικοινωνούσε με τους ιδιοκτήτες ή τους συγγενείς τους για να εξακριβώσει αν το ακίνητο κατοικείται ή αξιοποιείται από κάποιον τρίτο, ώστε να προετοιμάσει το επόμενο στάδιο της διαδικασίας.
Βεβαιώσεις από μηχανικούς και μετά… πώληση
Ανάμεσα στους 3 συλληφθέντες των οποίων η δράση ταυτοποιήθηκε κατά την έρευνα των αδιάφθορων της ΕΛ.ΑΣ., ήταν και ένας 62χρονος άνδρας με καταγωγή από τη Συρία, που είχε αναλάβει την ανεύρεση αρμόδιων μηχανικών.
Οι μηχανικοί προχωρούσαν για λογαριασμό της οργάνωσης στον έλεγχο των εγκαταλελειμμένων κατοικιών και βεβαίωναν την κανονικότητά τους, κάτι το οποίο επέτρεπε να δρομολογηθεί η μελλοντική πώληση. Μάλιστα, όπως διαπίστωσαν οι αστυνομικοί, τόσο ο κατηγορούμενος από τη Συρία όσο και ο αρχηγός της εγκληματικής ομάδας διέμεναν σε σπίτια με.. «θολό» ιδιοκτησιακό καθεστώς, το οποίο αποτελεί αντικείμενο έρευνας.
Τα απαραίτητα έγγραφα για τον «φάκελο» του ακινήτου συγκέντρωναν ο 68χρονος αρχηγός και ένας 60χρονος δικηγόρος που είχε εμπλοκή σε δεύτερη εγκληματική οργάνωση, με δραστηριότητα στη διευκόλυνση παράνομης διαμονής αλλοδαπών στη χώρα.
Τη διαδικασία της μεταβίβασης και την αναζήτηση των υποψήφιων αγοραστών είχε αναλάβει ένας 52χρονος άνδρας που συνελήφθη κατά την επιχείρηση της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων, που πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη Πέμπτη. Ενδεικτική είναι η καταγεγραμμένη συνομιλία του 52χρονου με τον αρχηγό της οργάνωσης, αναφορικά με τη παράνομη μεταβίβαση ακινήτου, στις 26 Φεβρουαρίου:
52ΧΡΟΝΟΣ: «Μια ερώτηση θέλω να μου πεις. Μπορούμε με ΣΥΜΒΟΛΑΙ, να κάνουμε ΜΕΤΑΒΙ το ακίνητο εφόσον βρήκε την τρύπα; Με τις ε, με τις ε, με τις ενημερότητες που έχω;»
ΑΡΧΗΓΟΣ: «Κοίταξε, αν δεν τις απορρίψει το σύστημα, περνάει».
52ΧΡΟΝΟΣ: «Ρε φίλε, ποιο σύστημα; Αφού, ξέρεις, τι να λέμε πάλι».
ΑΡΧΗΓΟΣ: «Ακουσε πάλι δε με κατάλαβες και τα δικά μου έτσι ήτανε αν θυμάσαι. Και κάποια άλλα έτσι ήτανε, περάσανε. Το θέμα είναι ο ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ τι θα κάνει».
52ΧΡΟΝΟΣ: «Ε, αυτό σου λέω, γι’ αυτό θέλουμε τα συμβόλαια».
ΑΡΧΗΓΟΣ: «Ναι, αλλά υπάρχει περίπτωση, όταν τα χτυπήσει και να του πούνε όχι και να πανικοβληθεί. Αφού το ξέρεις για ποιόνε λέω».
Σε τουλάχιστον τρεις περιπτώσεις ακινήτων, στη Νέα Σμύρνη, στο Ψυχικό και στου Παπάγου, η εγκληματική οργάνωση είχε προβεί σε όλες τις απαραίτητες διαδικασίες προκειμένου να πουλήσει τα ακίνητα σε υποψήφιους αγοραστές.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αρχών, με βάση την αντικειμενική αξία των ακινήτων, το όφελος που επρόκειτο να αποκομίσουν από τη μεταβίβαση θα ξεπερνούσε τις 120.000 ευρώ.
Πηγή: ΕΤ της Κυριακής