Πισίνα ή θάλασσα: Πού υπάρχουν περισσότερα μικρόβια; Η απάντηση των ειδικών
Κάθε πότε καθαρίζονται οι πισίνες. Επιστήμονας μιλά στο Action 24 για τα θέματα υγιεινής σε θάλασσες και πισίνες.
Πισίνα ή θάλασσα; Το ερώτημα παμπάλαιο. Τουλάχιστον όσο υπάρχουν αυτές οι επιλογές στις καλοκαιρινές διακοπές.
Ο καθένας επιλέγει αυτό που του ταιριάζει για διαφορετικούς λόγους.
Τι ισχύει όμως όσον αφορά την υγεία μας;
Μιλώντας στο Action 24 και απαντώντας στο κάθε πότε καθαρίζεται μια πισίνα, ο Χριστόφορος Πέτρου, υπεύθυνος πισίνας στον Άλιμο, τόνισε: «Όλες οι κολυμβητικές δεξαμενές δημόσιας χρήσης καθαρίζονται κάθε μέρα. Η ανακυκλοφορία του νερού γίνεται σχεδόν σε 24ωρη βάση και είμαστε υποχρεωμένοι, βάσει των υγειονομικών διατάξεων, να κάνουμε πλήρη ανακυκλοφορία του νερού εντός τεσσάρων ωρών».
Αναφερόμενος στην πισίνα που διαχειρίζεται, είπε ότι «έχει έναν όγκο 350 κυβικών μέτρων νερού και εμείς θα έπρεπε όλο αυτό το νερό να το περνάμε μέσα από φίλτρανση κάθε τέσσερις ώρες». «Έχουμε πετύχει να το περνάμε κάθε 2,5 ώρες», σημείωσε.
Οι μετρήσεις στο νερό να είναι γνωστές στους κολυμβητές
Στο ερώτημα αν γίνεται συλλογή δείγματος από το νερό, υπογράμμισε: «Είμαστε υποχρεωμένοι να παίρνουμε δείγμα νερού και να κάνουμε μετρήσεις ανά τέσσερις ώρες, κατά τη διάρκεια λειτουργίας της πισίνας. Ταυτόχρονα, βάσει του νόμου, πρέπει να έρχεται ιδιωτικό εργαστήριο ανάλυσης μία ή δύο φορές τη βδομάδα, να παίρνει δείγμα και να ελέγχει για την ύπαρξη αερόβιων ή αναερόβιων οργανισμών καθώς και για κολοβακτηρίδια».
«Αυτές τις μετρήσεις είμαστε υποχρεωμένοι να τις αναρτούμε σε πίνακα στην είσοδο των εγκαταστάσεων και να αναφέρουμε το συμπέρασμα αν τα νερά είναι εντός των υγειονομικών όρων ή όχι», πρόσθεσε ο υπεύθυνος της πισίνας.
Τόνισε δε ότι «σε περίπτωση που βρεθεί κάτι μπορεί να χρειαστεί να προχωρήσουμε σε αντίστοιχες ενέργειες, όπως, για παράδειγμα, σε υπερχλωρίωση της πισίνας».
Πισίνα vs θάλασσα
Απαντώντας στο ερώτημα πού συναντάμε περισσότερο μικρόβια, στη θάλασσα ή την πισίνα, ο Δημήτρης Ρηγόπουλος, καθηγητής δερματολογίας του ΕΚΠΑ, επισήμανε: «Εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις όπως περιγράφηκαν, δεν υπάρχει υπάρχει πρόβλημα στις πισίνες. Όπως και στις θάλασσες που έχουν γαλάζιες σημαίες».
«Τα προβλήματα προκύπτουν όταν δεν τηρούνται αυτές οι προδιαγραφές», είπε.
Ένα ειδικότερο πρόβλημα που υπάρχει στις πισίνες, ωστόσο, όπως ανέφερε ο ειδικός, είναι οι πιθανές μυκητιάσεις δέρματος, που οφείλονται στο ότι «περιφέρονται οι κολυμβητές στις υγρές περιοχές της πισίνας ξυπόλητοι».
Όσον αφορά τις παραλίες στη θάλασσα, τόνισε πως «τα προβλήματα προκύπτουν σε περιοχές που δεν γίνεται κανένας έλεγχος, εκεί που είναι κοντά σε εκβολές ποταμών ή ρυακιών», για παράδειγμα.