Ατύχημα με 6χρονο σε πισίνα: Τι μέτρα ασφαλείας πρέπει να τηρούνται στα ξενοδοχεία
Η υποχρέωση σε ναυαγοσώστη και τα μέτρα που ισχύουν ανάλογα με τον αριθμό δωματίων και το βάθος της πισίνας.
Αίσιο τέλος είχε το ατύχημα με 6χρονο παιδί που κινδύνεψε να πνιγεί όταν έπεσε σε πισίνα ξενοδοχείου στην Πρέβεζα, καθώς αποσωληνώθηκε με επιτυχία την Τετάρτη 26/6 και η κατάσταση της υγείας του φαίνεται να βελτιώνεται.
Τα χειρότερα μπορεί να αποφεύχθησαν, ωστόσο το περιστατικό φέρνει στην επιφάνεια τα μέτρα ασφαλείας που πρέπει να τηρούνται στα ξενοδοχειακά καταλύματα, εντείνοντας την ανησυχία ενόψει καλοκαιρινών διακοπών.
Μιλώντας για το θέμα στο Action 24, ο δικηγόρος Δημήτρης Πιπεράκης σημείωσε: «Κάθε ξενοδοχειακή μονάδα και τουριστική επιχείρηση που διαθέτει πισίνα, έχει την υποχρέωση να διαθέτει στο προσωπικό του ναυαγοσώστη ειδικευμένο, πιστοποιημένο από τις αρμόδιες υπηρεσίες». Αυτή η υποχρέωση ισχύει ανεξαρτήτως του μεγέθους της πισίνας, όπως διευκρίνισε.
Επιπλέον, «στην περίπτωση ξενοδοχειακών καταλυμάτων που διαθέτουν άνω των 50 δωματίων και το βάθος της πισίνας τους είναι μεγαλύτερο του 1,5 μέτρου, τότε ο ναυαγοσώστης πρέπει να βρίσκεται πέριξ της πισίνας, να έχει άμεση πρόσβαση και εποπτεία των λουομένων, ώστε να μεριμνά για την ασφάλειά τους και την τήρηση των κανόνων ασφαλείας».
«Αν το κατάλυμα έχει λιγότερα από 50 δωμάτια και πισίνα με βάθος μικρότερο του 1,5 μέτρου, τότε ο ναυαγοσώστης πρέπει να βρίσκεται εντός της υποδομής και να έχει δυνατότητα άμεσης επέμβασης και πρόσβασης», εξήγησε ο Δημήτρης Πιπεράκης.
«Στην περίπτωση που υπάρχουν διάφορες πισίνες στο κατάλυμα, πρέπει η επιχείρηση να μεριμνά ώστε να διαθέτει τον απαιτούμενο από το νόμο αριθμό ναυαγοσωστών, αλλά να έχει και διοικητικό προσωπικό με δυνατότητα επέμβασης και παροχής πρώτων βοηθειών», τόνισε.
«Η επιχείρηση είναι επίσης υποχρεωμένη, σε αυτήν την περίπτωση, να διαθέτει και ένα ολόκληρο κιτ ιατρικό που να δίνει τη δυνατότητα να παρέχονται υπηρεσίες περίθαλψης. Ένα μέρος του εξοπλισμού είναι και ο απινιδωτής», ανέφερε.
Σε ερώτηση για το αν γενικά τηρούνται αυτοί οι κανόνες από τα ξενοδοχεία στην Ελλάδα, ο Δημήτρης Πιπεράκης επισήμανε: «Σίγουρα πολλές επιχειρήσεις μπορεί να έμειναν πίσω. Το συγκεκριμένο θεσμικό πλαίσιο διαμορφώθηκε το 2022 και πολλοί ξενοδόχοι υπάρχει περίπτωση να μην έχουν συμμορφωθεί».
«Ωστόσο, το πλαίσιο που περιγράφηκε είναι το minimum που απαιτείται για να λειτουργεί μία πισίνα. Σε περίπτωση βλάβης υγείας ή θανάτου, ο μη γένοιτο, μέσα στην πισίνα, ένα δικαστήριο θα ξεκινήσει να ελέγχει το αν υπήρχαν τα μέτρα ασφαλείας και στη συνέχεια αν αυτά υλοποιήθηκαν σωστά», επισήμανε ο δικηγόρος.