«Πιέζει τον Τραμπ να βάλει περισσότερους»: Ποιος είναι «ο αρχιτέκτονας των δασμών» πίσω από τον Τραμπ
Πρώην μεγιστάνας της Wall Street, ο 63χρονος Νεοϋορκέζος Χάουαρντ Λούτνικ και «δεξί χέρι» του Τραμπ θεωρείται ο αρχιτέκτονας του αμερικανικού προστατευτισμού.
«Πριν από 125 χρόνια, το 1900, δεν υπήρχε φόρος εισοδήματος. Το κράτος ζούσε αποκλειστικά από τους δασμούς και πλημμύριζε από χρήμα. Αυτή ήταν η Αμερική εκείνης της εποχής». Δεν είναι λόγια του Ντόναλντ Τραμπ αλλά του Χάουαρντ Λούτνικ, υπουργού Εμπορίου και πρωτεργάτη του πρωτοφανούς εμπορικού πολέμου που έχει εξαπολύσει ο Αμερικανός Πρόεδρος εναντίον της υφηλίου.
«Αφήνουμε τον κόσμο ολόκληρο να μας γδέρνει, είναι καιρός να δώσουμε ξανά πίσω στην Αμερική το μεγαλείο της», διακήρυσσε τον περασμένο Οκτώβριο σε ομιλία του σε οπαδούς του κινήματος Maga (Σ.σ Make America Great Again) πριν προταθεί επισήμως από τον Τραμπ για τη θέση του υπουργού Εμπορίου.
Από την ημέρα της ακρόασής του ενώπιον της Γερουσίας, ο Λούτνικ είχε δώσει τον τόνο για ό,τι θα ακολουθούσε: «Πρέπει να επιβάλλουμε δασμούς σε κάθε χώρα ξεχωριστά για να υποχρεώσουμε όλους τους εμπορικούς εταίρους μας να βγάλουν τους φραγμούς που εμποδίζουν τις αμερικανικές εξαγωγές», απορρίπτοντας τις αιτιάσεις για δυνητική απώλεια χιλιάδων θέσεων εργασίας στα αμερικανικά εργοστάσια. Τακτικός καλεσμένος στο Fox News και θερμός υποστηρικτής της ρητορικής Τραμπ, ο Λούτνικ επιμένει πάντα πως «ο Πρόεδρος είναι εδώ για να προστατέψει τους Αμερικανούς εργάτες και την βιομηχανία της χώρας» και πως η ηγεμονία της Αμερικής θα εδραιωθεί με τον γενικευμένο πόλεμο των δασμών.
Γνωστός ως «ο καρχαρίας»
Πρώην μεγιστάνας της Wall Street, ο 63χρονος Νεοϋορκέζος δισεκατομμυριούχος Χάουαρντ Λούτνικ και «δεξί χέρι» του Τραμπ θεωρείται σήμερα από πολλούς ο αρχιτέκτονας του αμερικανικού προστατευτισμού. Οραματιστής για ορισμένους, αδίστακτος «καρχαρίας» για άλλους, εφαρμόζει την οικονομική στρατηγική του με όρους επιχειρήσεων. Παλιός φίλος με τον Τραμπ, χορηγός του και στις δύο προεκλογικές εκστρατείες στην κούρσα προς τον Λευκό Οίκο το 2020 και το 2024, μοιράζεται μαζί του την ίδια επιχειρηματολογία και τις ίδιες επιθετικές επιχειρηματικές πρακτικές.
Μαχητικός και πιστός 100% στον Πρόεδρο, ο Λούτνικ ενσαρκώνει ό,τι ακριβώς αναζητά ο Τραμπ στη θέση του υπουργού Εμπορίου. Αυτή ακριβώς η εγγύτητά του με τον Πρόεδρο είναι που προκαλεί και συνεχείς επικρίσεις πως τον επηρεάζει υπερβολικά στην πολιτική των δασμών. Του προσάπτουν, επίσης, πως εκτίθεται υπερβολικά στα μέσα ενημέρωσης, πως επιζητεί να μονοπωλεί το ενδιαφέρον του Τραμπ και πως τον ωθεί διαρκώς να κάνει περισσότερα με οριζόντιους και γενικευμένους δασμούς.
Οι δρόμοι των δύο ανδρών διασταυρώθηκαν τη δεκαετία του ’90 στον κόσμο της εκμετάλλευσης ακινήτων και των επιχειρήσεων. Τότε ο Χάουαρντ Λούτνικ ήταν επικεφαλής της Cantor Fitzgerald (θέση από την οποία παραιτήθηκε μετά τον διορισμό του στο υπουργείο Εμπορίου), μιας από τις μεγαλύτερες εταιρείες χρηματοπιστωτικών και επενδυτικών υπηρεσιών της Wall Street. Με πτυχίο Οικονομικών από το Haverford College της Νέας Υόρκης, μπήκε στην εταιρεία το 1983 και κατάφερε να αναρριχηθεί σε όλες τις βαθμίδες της ιεραρχίας μέχρι τα 30 του όταν κέρδισε την μάχη της διαδοχής από την χήρα του ιδρυτή της εταιρείας. Ο δυναμισμός και το ταμπεραμέντο του έγιναν τότε αντικείμενο συζήτησης στον χρηματοπιστωτικό τομέα της Νέας Υόρκης που του «απένειμε» το παρατσούκλι του «καρχαρία».
Επέζησε από τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου
Οι φίλοι του Λούτνικ ισχυρίζονται πως πίσω από το σκληρό προφίλ του βρίσκεται μια προσωπικότητα που σφυρηλατήθηκε από τις διαρκείς δοκιμασίες της ζωής. Εβραϊκής καταγωγής από το Τζέριχο του Λονγκ ΄Αιλαντ, έχασε και τους δύο του γονείς σε νεαρή ηλικία και πριν ξεκινήσει τις σπουδές του – με υποτροφία αφού είχε οικονομικές δυσκολίες- έμαθε πως η επιβίωση προϋποθέτει την επίδειξη δύναμης και προσαρμοστικότητας, μάθημα που επαναλαμβάνει συχνά στις συνεντεύξεις του. Βίωσε την μεγαλύτερη τραγωδία στις 11 Σεπτεμβρίου 2001, όταν στην επίθεση των Δίδυμων Πύργων η Cantor Fitzgerald έχασε 658 από τους υπαλλήλους της, ανάμεσά τους και τον μεγαλύτερο αδελφό του Λούτνικ, Γκάρι.
Ο ίδιος γλύτωσε αφού εκείνη την ημέρα άργησε γιατί έπρεπε να αφήσει τον γιο του στο νηπιαγωγείο. Η Cantor Fitzgerald αποζημίωσε γενναία τις οικογένειες όλων των θυμάτων της εταιρείας ενώ έκτοτε διοργανώνει μία φορά το χρόνο μία φιλανθρωπική εκδήλωση τα έσοδα της οποίας δίνονται όλα σε φιλανθρωπικούς σκοπούς. Ο ίδιος ο Ντόναλντ Τραμπ επέλεξε να εστιάσει σε αυτήν την πτυχή της προσωπικότητάς του Λούτνικ την ημέρα που ανακοίνωσε πως είναι η επιλογή του για το υπουργείο Εμπορίου: «Ο Χάουαρντ είναι πηγή έμπνευσης για τον κόσμο αφού είναι η ενσάρκωση της ανθεκτικότητας μετά από μια απίστευτη τραγωδία».
«Είναι ικανός να διαπραγματεύεται για ένα εκατοστό του σεντ», λέει για τον Λούτνικ ο Ρίτσαρντ Μπρίντεν, πρώην πρόεδρος της αμερικανικής Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς που τον περιγράφει ως «ένα αξιοθαύμαστο ταλέντο, με μακροπρόθεσμο όραμα για τις αγορές». Α
ρχή του στον εργασιακό χώρο η απόλυτη εξουσία όπου η προδοσία ή η απείθεια συνεπάγονται απόλυση, αναφέρει το Forbes, πρακτική που παραπέμπει σε εκείνη του Τραμπ που επιβραβεύει μόνο τους αποδεδειγμένα απόλυτα αφοσιωμένους συνεργάτες του. Μένει να αποδειχθεί εάν τελικά το ανορθόδοξο δόγμα του Λούτνικ με τον πόλεμο των δασμών «θα κάνει την Αμερική μεγάλη ξανά».
Επιμέλεια Βασιλική Κουκίου