Πέθανε ο Ιορδάνης Ακασιάδης, ο άνθρωπος που απογείωσε τα Χανιά με την μπουγάτσα του!
Ένας άνθρωπος που συνέδεσε το όνομά του και την επιχείρησή του με μία παγκόσμια διαφήμιση της Κρήτης και δη των Χανίων, «έφυγε» από τη ζωή.
Έφυγε από τη ζωή ο Ιορδάνης Ακασιάδης, ο άνθρωπος που συνέδεσε το όνομά του και την επιχείρησή του με τη διεθνή προβολή των Χανίων μέσω της φημισμένης μπουγάτσας «Ιορδάνης» στην Αποκόρωνος 24 που αποτέλεσε στέκι χιλιάδων φίλων του αγαπημένου γλυκού.
Γνωστός για την αγάπη του στην παράδοση, ο κ. Ακασιάδης συχνά ανέφερε την ιστορία της τέχνης του: «Από έναν Χανιώτη μουσουλμάνο το 1924 έμαθε την τέχνη ο προπάππους μου, ένας Κωνσταντινουπολίτης που ήρθε στα Χανιά μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή. Στη συνέχεια ανέλαβε ο παππούς μου και από το 1987 η τέταρτη γενιά διατηρεί την οικογενειακή παράδοση σχεδόν 90 χρόνια».
Εκτός από την επιχειρηματική του δραστηριότητα, ο Ιορδάνης Ακασιάδης υπήρξε ένθερμος υποστηρικτής του χανιώτικου ποδοσφαίρου, προσφέροντας για χρόνια τις υπηρεσίες του στην ΕΠΣ Χανίων.
Σύμφωνα με το parakritika.gr μέχρι στιγμής, δεν έχει ανακοινωθεί ο χρόνος και ο τόπος της νεκρώσιμης ακολουθίας και της κηδείας του.
Η ξεχωριστή συνταγή
Το φύλλο ανοίγεται παραδοσιακά στο χέρι σε σεντόνι, με ελαιόλαδο και ύστερα γεμίζει με πηχτόγαλο (μυζήθρα) Χανίων, το οποίο προμηθεύονται εδώ και 40 χρόνια από το ίδιο τυροκομείο, στους Αρμένους της Κισσάμου. Αυτή, λοιπόν, η μπουγάτσα δεν γίνεται με κρέμα όπως στο Ηράκλειο ή τη Βόρεια Ελλάδα. Το τυρί τής χαρίζει μια υπόξινη σπιρτάδα και η ζάχαρη μπαίνει προαιρετικά από πάνω. Και η κανέλα παρομοίως. Σκέτη, θυμίζει μια ιδιαίτερη τυρόπιτα, με ήπια γεύση και αρκετή οξύτητα. Αυτή, λοιπόν, είναι η χανιώτικη εκδοχή του εκλεκτού εδέσματος, που πήρε το όνομά του από το τούρκικο pogaca, που σημαίνει λεπτό φύλλο.