Πέμπτος τραπεζικός πυλώνας: Κέρδη για την πραγματική οικονομία και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις
Στήριξη στην πραγματική οικονομία θα προσφέρει η δημιουργία του 5ου τραπεζικού πυλώνα. Ο καθηγητής Κωνσταντίνος Γάτσιος εξηγεί πως η νέα τράπεζα θα ωφελήσει κυρίως τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Τα οφέλη που θα προκύψουν για την πραγματική οικονομία από τη δημιουργία του 5ου τραπεζικού πυλώνα παρουσίασε ο καθηγητής Κωνσταντίνος Γάτσιος - πρώην πρύτανης του Οικονομικού στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, ξεκαθαρίζοντας πως πρόκειται για μια επένδυση που σχεδιάζεται εδώ και έναν χρόνο με τη στήριξη και της Τράπεζας της Ελλάδας.
Ο κ. Γάτσιος μίλησε στο Action 24 για μια σημαντική πρόοδο στο τραπεζικό σύστημα ειδικά από τη στιγμή που η μία από τις τράπεζες - η Τράπεζα Αττικής - είχε βρεθεί στο χείλος του γκρεμού.
Κατά τον καθηγητή, η δημιουργία του 5ου τραπεζικού πυλώνα όχι μόνο θα δώσει ένα σαφές μήνυμα προς τις αγορές για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα αλλά θα ωφελήσει πολλαπλά την πραγματική οικονομία καθώς τόσο η Παγκρήτια όσο και η τράπεζα Αττικής έχουν ισχυρό αποτύπωμα, ως πελατολόγια, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις οι οποίες θα μπορούν να έχουν πιο εύκολη πρόσβαση στο δανεισμό, με προνομιακούς όρους καθώς ο ανταγωνισμός θα λειτουργήσει προς όφελος των πελατών.
«Το μεγάλο πρόβλημα στην Ελλάδα με το τραπεζικό σύστημα είναι οι μεγάλες διαφορές στα επιτόκια δανεισμού και καταθέσεων αλλά και οι υψηλές χρεώσεις για τις υπηρεσίες, η δημιουργία ενός νέου τραπεζικού πυλώνα θα τονώσει τον ανταγωνισμό ανάμεσα τους» παρατήρησε ο κ. Γάτσιος.
Ο καθηγητής απάντησε και στα έωλα επιχειρήματα περί της μειωμένης συμμετοχής του δημοσίου στο νέο σχήμα, υπενθυμίζοντας πως είναι εντελώς διαφορετικό για το ΤΧΣ να κατέχει το 70% σε μία τράπεζα με σχεδόν ανύπαρκτη δυναμική από το να έχει συμμετοχή που ξεπερνά το 30% σε ένα ίδρυμα με μεγαλύτερη αξία. «Το 70% του ενός ευρώ είναι λιγότερο από το 30% των 10 ευρώ» είπε χαρακτηριστικά...