Attica bank: Ο 5ος τραπεζικός πυλώνας, τα οφέλη και οι περίεργες αντιδράσεις Κασσελάκη
Τις επόμενες ώρες αναμένεται η απόφασή του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) που αναμένεται να δώσει το πράσινο φως στο σχέδιο εξυγίανσης μιας πρώην «αμαρτωλής» τράπεζας.
Με την δημιουργία του 5ου τραπεζικού πυλώνα, μετά την συγχώνευση της Attica bank με την Παγκρήτια , δημιουργούνται νέες συνθήκες υγιούς ανταγωνισμού στην αγορά.
Σύμφωνα με πληροφορίες η συνεδρίαση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας που αναμένεται ίσως και σήμερα το απόγευμα ( το αργότερο αύριο) αναμένεται να δώσει το πράσινο φως στο σχέδιο εξυγίανσης που κατέθεσαν οι δύο διοικήσεις μετά απο διαπραγματεύσεις με το ΤΧΣ που είναι σήμερα βασικός μέτοχος της Attica και έχει συμμετάσχει άλλες δύο φορές σε αύξηση κεφαλαίου για την σωτηρία μίας πρώην «αμαρτωλής» τράπεζας με δυσεπίλυτα προβλήματα ως κληρονομιά του παρελθόντος.
Η αναμενόμενη απόφαση έχει δύο πεδία ενδιαφέροντος. Το πρώτο αφορά αποκλειστικά την σωτηρία μίας εξόχως προβληματικής τράπεζας την οποία το ελληνικό δημόσιο έχει στηρίξει με εκατοντάδες εκατομμύρια για να μην “σκάσει” και το άλλο έχει μεγαλύτερη κοινωνική διάσταση: Αυτή του οφέλους σε πολίτες και επιχειρήσεις.
Το δεδομένο που μάλλον κανείς δεν αμφισβητεί είναι ότι στο κακό σενάριο αδιεξόδου στην πολύπαθη τράπεζα το ελληνικό δημόσιο και άρα οι Έλληνες πολίτες θα έχαναν κοντά στα 2 δισ. ευρώ αν υπολογίσει κανείς και τα περίπου 500 εκατ. που έχει ήδη επενδύσει για την στήριξή της. Χώρια τα τεράστια προβλήματα που θα δημιουργούνταν στην αγορά.
Με τα τωρινά δεδομένα η μετοχική σύνθεση της τράπεζας είναι : Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας 72,5%, ΕΦΚΑ 7,6% Παγκρήτια Τράπεζα 5%,Thrivest 4,4%, ΤΜΕΔΕ 4% και οι υπόλοιποι μέτοχοι κατέχουν το 6,5%.
Σήμερα το ΤΧΣ που είναι μέτοχος της Attica Bank, καλείται να εγκρίνει το σχέδιο συμφωνίας μεταξύ ΤΧΣ και Thrivest Holding, εταιρεία η οποία έχει τον μετοχικό έλεγχο της Παγκρήτιας η οποία και συμμετέχει στο μετοχικό κεφάλαιο της Attica Bank.
Η Τhrivest holding
Σε μία περίοδο άνω των δύο ετών η Thrivest holding, συμφερόντων των επιχειρηματιών Αλέξανδρου Εξάρχου, Δημήτρη Μπάκου και Γιάννη Καϋμενάκη έχει επενδύσει ήδη άνω των 140 εκ ευρώ μόνο στον τραπεζικό τομέα και συγκεκριμένα στις δύο τράπεζες συμβάλλοντας, ειδικά για την Attica στην αποφυγή κατάρρευσής της, με ότι επακόλουθο θα είχε αυτή παρασύροντας σημαντικά κομμάτια της οικονομίας σε νέες περιπέτειες. Αυτός άλλωστε ήταν και ο λόγος που ο βασικός μέτοχος , το ΤΧΣ, ή το ελληνικό δημόσιο στην ουσία συνέβαλε δύο φορές γενναία στην αύξηση κεφαλαίου ενώ δεν διαφαινόταν στον ορίζοντα κάποιο σοβαρό, εφαρμόσιμο και κατ' επέκταση υγιές σχέδιο σωτηρίας της τράπεζας.
Για να γίνει κάπως πιο κατανοητό στον απλό κόσμο και στους μη γνωρίζοντες τους ειδικούς όρους τραπεζικών λειτουργιών, η τράπεζα Αττικής χρηματοδοτήθηκε δύο φορές με συνολικό ποσό 482 εκ ευρώ ( χρήματα των Ελλήνων πολιτών δηλαδή) για την συμμετοχή στις αυξήσεις του 2021 και του 2022 χωρίς να φαίνεται κιόλας φως στον ορίζοντα. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στη νέα συμμετοχή δια του σχεδίου σωτηρίας θα καταβάλλει ποσό που μπορεί να φτάσει τα 350 εκ ευρώ με μειωμένη συμμετοχή στο νέο σχήμα. Εάν η Thrivest holding δεν παρουσίαζε σχέδιο σωτηρίας βάζοντας μάλιστα στην εξίσωση και την Παγκρήτια ( πέραν του ποσού που θα καταβάλει για το πλειοψηφικό μετοχικό πακέτο) η τράπεζα θα πήγαινε σε κλείσιμο και οι συνέπειες θα ήταν οδυνηρές για όλους, ασφαλώς και για τους Έλληνες πολίτες δια μέσω των οποίων το ΤΧΣ κρατούσε την τράπεζα ζωντανή.
Η Trhinvest των τριών επιχειρηματιών, πέρα από το αποκλειστικό χρηματοοικονομικό κομμάτι της στρατηγικής της, έχει αποδείξει εμπράκτως ότι κινείται με ισχυρά εθνικά κριτήρια, στηρίζει ποικιλοτρόπως την ελληνική οικονομία και την ανάπτυξη υγιούς επιχειρηματικότητας και επιμένει "ελληνικά" ενώ θα μπορούσε να ακολουθήσει τον εύκολο δρόμο των επενδύσεων του εξωτερικού που ακολουθούν άλλοι.
Η ανακοίνωση της Attica Bank
Για τις εξελίξεις εξέδωσε ανακοίνωση και η διοίκηση της Attica bank:
«Αναφερόμενοι στην από 27.06.2024 επιστολή της ΤτΕ, ζητήθηκε από την Attica Bank ενημέρωση για τον τρόπο διασφάλισης της συμμόρφωσης της νέας τραπεζικής οντότητας που θα προκύψει μετά τη σκοπούμενη συγχώνευση Attica Bank – Παγκρήτιας Τράπεζας με τους ελάχιστους εν ισχύι υποχρεωτικούς εποπτικούς δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας λαμβάνοντας υπόψη τις αναμενόμενες ζημίες σε περίπτωση υπαγωγής των χαρτοφυλακίων στο πρόγραμμα «ΗΡΑΚΛΗΣ ΙΙΙ», καθώς και η άμεση προσκόμιση σχεδίου συμφωνίας των βασικών μετόχων των πιστωτικών ιδρυμάτων επί της αρχής και επί του τρόπου εξεύρεσης των απαραίτητων κεφαλαίων.
Βάσει έγγραφης ενημέρωσης που έλαβε η Τράπεζα από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (το «ΤΧΣ»), και από τη Thrivest Holding Ltd, οι δύο μέτοχοι επιβεβαίωσαν ότι επιτεύχθηκε επί της αρχής συμφωνία επί κοινώς αποδεκτού κειμένου που περιλαμβάνει τους βασικούς όρους της σκοπούμενης συγχώνευσης με την Παγκρήτια Τράπεζα και την κεφαλαιακή ενίσχυση του νέου τραπεζικού σχήματος. Για την τελική υπογραφή της συμφωνίας θα πρέπει να τηρηθούν οι εσωτερικές διαδικασίες των μετόχων βάσει και του νόμου του ΤΧΣ. Η Τράπεζα θα ενημερώσει άμεσα το επενδυτικό κοινό όταν θα οριστικοποιηθεί η συμφωνία μεταξύ των μετόχων και της γνωστοποιηθούν οι επιμέρους όροι αυτής, όπως και για οποιαδήποτε νεότερη εξέλιξη.
Εν αναμονή των ανωτέρω, η Attica Bank αιτήθηκε και έλαβε από την Τράπεζα της Ελλάδος («ΤτΕ») παράταση απάντησης μέχρι την 12.07.2024.
Η Τράπεζα υπογραμμίζει ότι οποιαδήποτε πληροφορία ή εξέλιξη αφορά στις δραστηριότητές της εκδίδεται από την ίδια και αποτελεί μοναδική αξιόπιστη και έγκυρη πηγή πληροφόρησης. Η Τράπεζα παραμένει προσηλωμένη στην τήρηση των προϋποθέσεων και απαιτήσεων που προβλέπονται στο νομοκανονιστικό πλαίσιο και στην πάγια πρακτική άμεσης ενημέρωσης του επενδυτικού κοινού, με εγκυρότητα και υπευθυνότητα, για οποιαδήποτε εξέλιξη αφορά τις δραστηριότητές της, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην κείμενη νομοθεσία και τις σχετικές αποφάσεις των οργάνων της».
Η παρέμβαση Κασσελάκη
Σκληρή κριτική με ξεκάθαρες αναφορές για αδιαφάνεια έκανε ξαφνικά χθες ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης τονίζοντας ουσιαστικά ότι η τράπεζα σχεδόν "χαρίζεται" στον νέο μέτοχο αφού σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του "σύμφωνα με δημοσιεύματα, επίκειται η ολοκλήρωση “αδιαφανούς” συμφωνίας, βάσει της οποίας ενώ το Δημόσιο -δηλαδή οι Έλληνες φορολογούμενοι- θα μετάσχει με επιπλέον 350 εκατομμύρια σε νέα αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, τελικά θα βρεθεί - σε συνδυασμό με την ενεργοποίηση των warrants - να κατέχει μόλις το 33% της Τράπεζας Αττικής.
Αντιθέτως, οι ιδιώτες, οι οποίοι θα μετάσχουν με 300 εκατομμύρια ευρώ, θα καταλήξουν με τουλάχιστον το 51% της τράπεζας"!
Ο ίδιος μάλιστα επανήλθε αργά το βράδυ και επιτέθηκε τόσο στα Μέσα Ενημέρωσης τα οποία κατήγγειλε ότι δεν υιοθέτησαν τους ισχυρισμούς του όσο και στα λοιπά κόμματα της αντιπολίτευσης που δεν τον ακολούθησαν. Όπως έγραψε στη νέα του δεύτερη παρέμβαση την ίδια μέρα " Λοιπόν, είδαμε την πλειοψηφία των μέσων να τηρούν σιγήν ιχθύος για το deal της Attica Bank. Το deal δηλαδή που δημιουργείται μια ιδιωτική τράπεζα με χρήματα των Ελλήνων φορολογουμένων. Και μόνο «κύκλοι» να απαντούν από το Υπουργείο Οικονομικών, γιατί ο κατά τα άλλα «σκληρός» με τις τράπεζες υπουργός, αποφάσισε να κρυφτεί".
Νωρίτερα κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών σχολίασαν την πρώτη ανάρτηση Κασσελάκη:
Ο κ. Κασσελάκης σπεύδει να καταγγείλει μια συμφωνία πριν ακόμα αυτή υπογραφεί. Όταν θα τη διαβάσει θα αντιληφθεί ότι η σημερινή του ανάρτηση ήταν απολύτως άστοχη και επιπόλαια. Η κυβέρνηση υπηρετεί σταθερά το δημόσιο συμφέρον και η πολιτικής της αυτή θα καταγραφεί και στο συγκεκριμένο ζήτημα. Ωστόσο ο κ. Κασσελάκης θα έπρεπε να είναι πιο προσεκτικός όταν μιλάει για την Τράπεζα Αττικής. Διότι η λεηλασία που προχώρησε επί των ημερών του ΣΥΡΙΖΑ ήταν μια από τις βασικές αιτίες που η Τράπεζα βρέθηκε στο χείλος του γκρεμού με τις καταθέσεις Ελλήνων πολιτών να είχαν τεθεί σε κίνδυνο".
Στο πολιτικό πεδίο, οι δύο απανωτές και ξαφνικές αναρτήσεις Κασσελάκη για "ξεπούλημα" της τράπεζας από το δημόσιο σε ιδιώτες προκάλεσε πολλές απορίες σχετικά με την σπουδή που επέδειξε ως πολιτικός αρχηγός για ένα ζήτημα στο οποίο ο ίδιος παραδέχεται ότι η πληροφόρησή του είναι "από δημοσιεύματα". Ακόμα, πολιτικοί παράγοντες που δεν κινούνται στον κυβερνητικό χώρο εξέφρασαν τον προβληματισμό για τον σκοπό του κ. Κασσελάκη να παρέμβει χωρίς μάλιστα να έχει γνώση μόνο λίγες ώρες πριν την συνεδρίαση του ΤΧΣ καθώς δημοσιεύματα περί των διαπραγματεύσεων για τις εξελίξεις υπάρχουν μήνες πριν. Ακόμα απορίες εκφράζονται για το ποιοι είναι εκείνοι που πληροφόρησαν τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να μιλήσει για "αδιαφάνεια" σε μία τράπεζα που πρωταγωνίστησε αρνητικά επί κυβερνήσεως του κόμματός του. Ιδιαιτέρως συζητείται μετά την παρέμβαση του κ. Κασσελάκη η εμπλοκή της τράπεζας υπο κυβερνητικό έλεγχο τότε, στα δάνεια του κ. Καλογρίτσα για την δημιουργία μιντιακού ομίλου και λειτουργία τηλεοπτικού σταθμού , ποσά τα οποία σήμερα βρίσκονται και στην αριθμητική των οικονομικών μεγεθών μίας από της ζημιές της τράπεζας Αττικής.
Πριν λίγο, μετά την δεύτερη παρέμβαση Κασσελάκη ανακοίνωση εξέδωσε και ο ΣΥΡΙΖΑ με την οποία επαναλαμβάνει για τρίτη φορά τις ανησυχίες Κασσελάκη : « Στην περίπτωση της Αύξησης του Μετοχικού Κεφαλαίου της Attica Bank, που θα οδηγήσει στη δημιουργία μιας ιδιωτικής τράπεζας με χρήματα των Ελλήνων φορολογουμένων, η ζημιά για το Ελληνικό Δημόσιο είναι δεδομένη και πασιφανής».
Παρά το γεγονός της τρίτης παρέμβασης σε ένα 24ωρο, ο κ. Κασσελάκης και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αναφέρουν το παραμικρό για το ποια θα ήταν η συμφέρουσα λύση κατά την κρίση τους εφόσον βλέπουν αδιαφάνεια στην παρούσα διαδικασία.
Όφελος στους πολίτες ο 5ος πυλώνας
Πολύ σημαντική εξέλιξη χαρακτήρισε ο Χάρης Λαμπρόπουλος, διδάκτωρ στο LSE τη συγχώνευση της Attica Bank με την Παγκρήτια για τη δημιουργία ενός πέμπτου τραπεζικού πυλώνα. «Αυτή τη στιγμή δίνεται οριστική και βεβαία λύση στην εκκρεμότητα για μια πέμπτη τράπεζα» είπε και σημείωσε ότι πολύ σημαντικό και βασικό είναι η πρόσβαση σε χρηματοδότηση και χρηματοδοτικά εργαλεία για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις.
Σύμφωνα με τον Χάρη Λαμπρόπουλο η δημιουργία του πέμπτου τραπεζικού πόλου είναι κάτι που περιμένει η επιχειρηματική κοινότητα και στο πλαίσιο ενός μακροχρόνιου σχεδιασμού, μετά την οικονομική κρίση που έπληξε τη χώρα είναι ένα θετικό σήμα που θα δοθεί στις αγορές αλλά κυρίως θα συμβάλει στην ενίσχυση της πραγματικής ελληνικής οικονομίας.
Στην υπόθεση της συγχώνευσης των δυο τραπεζών αναφέρθηκε σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας Όμηρος Τσάπαλος. Μιλώντας στο Action 24 ανέφερε ότι θα είναι ξεκάθαρα προς όφελος των πολιτών και των επιχειρήσεων. «Ο ανταγωνισμός θα ενισχυθεί με θετική συνέπεια σε πολίτες και επιχειρήσεις. Οι τράπεζες θα δίνουν ευκολότερα δάνεια στον κόσμο, θα μειωθούν οι τραπεζικές προμήθειες» τόνισε.