Όταν ο «Βασιλιάς» του ποδοσφαίρου Πελέ, έγινε... ιππότης της Βασίλισσας Ελισάβετ
Ο Πελέ είχε για προσωνύμιο τις λέξεις «Βασιλιάς» ή «O Rei». Αυτές χαρακτήριζαν την ιδιότητα αυτού του τεράστιου «θρύλου» του ποδοσφαίρου, αλλά εκείνος θα μπορούσε κάλλιστα να έχει άλλο ένα, το οποίο μάλιστα θα είχε τη δυνατότητα να το χρησιμοποιεί στην αρχή του ονόματός του. Ποιο είναι αυτό; «Sir»!
Μέσα στο 2022, η Αγγλία έχασε τη Βασίλισσά της και η Βραζιλία τον ποδοσφαιρικό της «Βασιλιά». Δύο τεράστιες προσωπικότητες του 20ου αιώνα, οι οποίες είχαν «διασταυρώσει» τους δρόμους τους τουλάχιστον δύο φορές ανά τα χρόνια. Η πρώτη έλαβε μέρος το 1968, σε ένα ματς στο «Μαρακανά» ανάμεσα στους καλύτερους παίκτες από το Σάο Πάουλο και το Ρίο Ντε Τζανέιρο, στο οποίο η Βασίλισσα Ελισάβετ ήταν επίτιμη προσκεκλημένη και μετά το φινάλε παρουσίασε στον Πελέ το τρόπαιο του νικητή!
«Έχω υπάρξει μεγάλος θαυμαστής της Βασίλισσας Ελισάβετ απ' όταν την γνώρισα για πρώτη φορά από κοντά. Το 1968 δηλαδή, όταν ήρθε στη Βραζιλία για να δει από κοντά την αγάπη μας για το ποδόσφαιρο και βίωσε την μαγεία ενός γεμάτου Μαρακανά. Οι πράξεις της έχουν αφήσει το στίγμα τους σε γενιές. Αυτή την υστεροφημία θα την θυμόμαστε για πάντα», είχε γράψει χαρακτηριστικά ο Βραζιλιάνος έπειτα από τον θάνατό της.
Ο Ζέρσον, που ήταν μαζί με τον Πελέ σε εκείνη την αναμέτρηση του 1968 και κατέκτησε μαζί του το Παγκόσμιο Κύπελλο το 1970 είχε να πει: «Ήμουν εκεί! Ήταν μία συγκλονιστική στιγμή, το να έχεις την Βασίλισσα σε ένα ποδοσφαιρικό ματς δεν ήταν κάτι το συνηθισμένο. Και στη Βραζιλία αυτό συνέβη μόλις μία φορά, σε εκείνον τον αγώνα». Τις φωτογραφίες στις οποίες ο Ζέρσον ήταν δίπλα σε αυτές τις δύο τεράστιες φυσιογνωμίες, τις... κορνιζάρισε και τις τοποθέτησε στο σπίτι του!
Στις 3 Δεκεμβρίου του 1997, η Βασίλισσα Ελισάβετ έμελλα να δώσει στον Πελέ τον τιμητικό τίτλου του ιππότη της Βρετανικής Αυτοκρατορίας, κάτι που σήμαινε πως δεν μπορούσε να χρησιμοποιήσει το «Sir» μπροστά από το όνομά του.
Εντούτοις, αν είχε επιλέξει να αποκτήσει την βρετανική υπηκοότητα, θα μπορούσε να εξασκήσει αυτό το δικαίωμα και να τον αποκαλούσαμε ως «Sir Pele», αφού ο τίτλος δεν θα ήταν πια τιμητικός!