Παζάρια της Άγκυρας - Ουάσιγκτον με φόντο την ανανέωση της τουρκικής αεροπορίας
Η Τουρκία χτύπησε την πόρτα των ΗΠΑ για την αγορά ανταλλακτικών με φόντο την ανανέωση της τουρκικής αεροπορίας.
Νέα διαπραγμάτευση βρίσκεται σε εξέλιξη ανάμεσα σε ΗΠΑ και Τουρκία. Σύμφωνα με το Bloomberg, η Άγκυρα εστιάζει στην αγορά των κινητήρων από την GE Aerospace για τα τουρκικά στρατιωτικά εκπαιδευτικά αεροσκάφη Hurjet.
Αξιωματούχοι της αμερικανικής Πρεσβείας στην Άγκυρα, δεν θέλησαν να επιβεβαιώσουν ή να διαψεύσουν την πληροφορία, τονίζοντας ότι «οι ΗΠΑ θέλουν να εμβαθύνουν τη σχέση τους με την Τουρκία, μια χώρα κλειδί στη συμμαχία του ΝΑΤΟ».
Η νέα κρούση της Άγκυρας προς την Ουάσινγκτον έρχεται τη στιγμή που ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί το τυπικό σκέλος της πώλησης των μαχητικών F-16, ενώ παράλληλα δεν έχει βγει ακόμη «λευκός καπνός» από το Βερολίνο για την πώληση των Eurofighter.
Σύμφωνα με την πολιτική ανάλυση στην Τουρκία, η Άγκυρα αν και έχει υποβάλλει αίτηση στους Brics, έναν οικονομικό οργανισμό στον οποίο ηγούνται Κίνα και Ρωσία, φαίνεται πως την τωρινή περίοδο κλείνει το μάτι στις ΗΠΑ.
Όπως σημειώνει ο έγκριτος Τούρκος αναλυτής Μουράτ Γετκίν, στο γεγονός αυτό συνηγορεί η συνεχής αναβολή της επίσκεψης Πούτιν στην Άγκυρα, με την Τουρκία να μην δείχνει πρόθυμη να επιθυμήσει τα αιτήματα του Ρώσου προέδρου όσον αφορά το επιχειρησιακό σκέλος της επίσκεψης του.
Ακόμη ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πρόσφατα δήλωσε ότι η Κριμαία πρέπει να επιστρέψει στα χέρια της Ουκρανίας ενώ ο Τούρκος πολιτικός αναλυτής βάζει στην εξίσωση την κοινή άσκηση που έκανε το τουρκικό αεροπλανοφόρο Anadolu με αμερικανικό αεροπλανοφόρο στην Ανατολική Μεσόγειο, μια άσκηση που η Άγκυρα κράτησε μυστική, δεχόμενη τα πυρά της αντιπολίτευσης.
Τουρκικός δάκτυλος στα Βαλκάνια μέσω drones
Το αποτύπωμα της στα Βαλκάνια επιχειρεί να διευρύνει η Τουρκία μέσω της αμυντικής βιομηχανίας και της πώλησης μη επανδρωμένων αεροσκαφών.
Μετά την Αλβανία, τη Ρουμανία, το Κόσοβο και τη Βόρεια Μακεδονία, η Βοσνία είναι η πέμπτη χώρα που υπογράφει στρατιωτική συμφωνία με την Άγκυρα και την παραλαβή στρατιωτικού εξοπλισμού.
Η Άγκυρα με προμετωπίδα τα drones της εταιρείας Bayraktar, με τα οποία έχει προμηθεύσει και την Ουκρανία, προσπαθεί να εξάγει την αμυντική της τεχνογνωσία τα τελευταία χρόνια στις βαλκανικές χώρες
Τελευταίος κρίκος της αλυσίδας η συμφωνία με τη Βοσνία καθώς, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας της χώρας, παρήγγειλε από την Άγκυρα έξι μη επανδρωμένα αεροσκάφη TB2, όντας η τέταρτη βαλκανική χώρα που προχωράει στην αγορά του συγκεκριμένου τύπου drone.
Μπορεί το ενδιαφέρον της Τουρκίας να έχει μετατοπιστεί σε Ανατολική Μεσόγειο και Αφρική ωστόσο τα Βαλκάνια παραμένουν στην κορφή της ατζέντας των γεωπολιτικών επιδιώξεων της Άγκυρας, γεγονός που αποτυπώνεται πλέον με τον συνδυασμό της πολιτιστικής διπλωματίας αλλά και και του εξοπλιστικού παράγοντα.