Μεταναστευτικό «ώρα μηδέν»: Κλείνουν τα σύνορα της Γερμανίας - Αντιδράσεις για τα νέα «τείχη»
Τι αλλάζει από τα μεσάνυχτα στην Ευρώπη και στη ζώνη Σένγκεν. Πώς επηρεάζεται η Ελλάδα από την απόφαση του Βερολίνου.
Η DW αποκλείει «αλυσιδωτές αντιδράσεις» και από άλλες ευρωπαϊκές χώρες από το κλείσιμο των γερμανικών συνόρων για τους (παράτυπους) μετανάστες, κάτι που όμως επηρεάζει άμεσα τις πρώτες χώρες υποδοχής, όπως είναι η Ισπανία, η Ιταλία αλλά και η χώρα μας.
Στα νοτιοανατολικά σύνορα της χώρας συνοριακοί έλεγχοι ίσχυαν ήδη, δηλαδή σε Αυστρία, Ελβετία, Τσεχία και Πολωνία. Τώρα επεκτείνονται όμως και στα υπόλοιπα χερσαία σύνορα με Γαλλία, Βέλγιο, Λουξεμβούργο, Ολλανδία και Δανία.
Θεωρητικά η «ζώνη Σένγκεν» εγγυάται ανοιχτά σύνορα και ελεύθερες μετακινήσεις χωρίς ελέγχους διαβατηρίων. Στη Γερμανία ωστόσο οι πολιτικές εξελίξεις και οι τρομοκρατικές επιθέσεις των τελευταίων εβδομάδων φαίνεται ότι οδηγούν σε άλλες ατραπούς. «Εως ότου διασφαλίσουμε καλύτερη προστασία των συνόρων με βάση το κοινό ευρωπαϊκό σύστημα ασύλου πρέπει να προστατεύσουμε τα εθνικά μας σύνορα» δήλωσε τη Δευτέρα η Γερμανίδα υπουργός Εσωτερικών Νάνσι Φέζερ από το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα (SPD).
Κατά την Φέζερ, η επιβολή ελέγχων θα συνέβαλε στη δραστική μείωση του αριθμού όσων αιτούνται άσυλο, αλλά και στην καταπολέμηση της ισλαμιστικής τρομοκρατίας και του διασυνοριακού εγκλήματος.
Από την Δευτέρα 16/9 θα γίνεται έλεγχος στα ταξιδιωτικά έγγραφα όσων ταξιδεύουν στη Γερμανία με αυτοκίνητο, λεωφορείο ή τρένο από πέντε γειτονικές «χώρες Σένγκεν»: Γαλλία, Βέλγιο, Ολλανδία, Λουξεμβούργο και Δανία. Παρεμφερείς έλεγχοι γίνονται ήδη στα σύνορα με Πολωνία, Τσεχία, Ελβετία και Αυστρία. Το υπουργείο Εσωτερικών εκτιμά ότι λόγω των ελέγχων αυτών έχουν ήδη εντοπιστεί 30.000 άτομα που δεν είχαν δικαίωμα εισόδου στη χώρα.
Μπρα ντε φερ Αθήνας και Βερολίνου
Χωρίς να αλλάξει το επίπεδο του συναγερμού, η Αθήνα προετοιμάζεται για ένα ελεγχόμενο μπρα ντε φερ με το Βερολίνο, για το μεταναστευτικό και τις απειλές για απελάσεις χιλιάδων προσφύγων και προς τη χώρα μας.
Σε αυτό το φόντο, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νίκος Παναγιωτόπουλος, από την Δευτέρα 16/9, θα βρίσκεται στη γερμανική πρωτεύουσα και στο περιθώριο της συνόδου για την ασφάλεια, θα έχει όπως λένε οι πληροφορίες συναντήσεις με την ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών.
Από την κυβέρνηση προς το παρόν, δεν εκδηλώνεται κάποια ανησυχία, αλλά δεν παίρνουν και αψήφιστα την έμμεση απειλή, που συνόδευε, την απόφαση για κλείσιμο των χερσαίων συνόρων και επαναφορά των συνοριακών ελέγχων.
Σφοδρές αντιδράσεις εντός της Ευρώπης
Ήδη ο Πολωνός πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ χαρακτήρισε «απαράδεκτη» την επιβολή συνοριακών ελέγχων και δήλωσε ότι η κυβέρνησή του θα προχωρήσει σε επείγουσες διαβουλεύσεις με τις χώρες που επηρεάζονται αρνητικά. Στην Αυστρία η κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να δεχθεί τους μετανάστες που δεν γίνονται δεκτοί στη Γερμανία. «Αυτός είναι ο νόμος, δεν υπάρχει κανένα περιθώριο διαπραγμάτευσης» ξεκαθαρίζει ο Αυστριακός υπουργός Εσωτερικών Γκέρχαρντ Κάρνερ στην εφημερίδα Bild.
O Αλμπέρτο Χορστ Νάιντχαρντ, αναλυτής του European Policy Center στις Βρυξέλλες, επισημαίνει το ενδεχόμενο να προκληθεί το αδιαχώρητο στα σύνορα, από τη στιγμή που μία χώρα θα αποτρέπει την είσοδο μεταναστών, τους οποίους όμως δεν θα δέχονται ούτε οι γειτονικές χώρες. Αλλά ο πιο ουσιαστικός κίνδυνος είναι άλλος, επισημαίνει ο Αλμπέρτο Χορστ Νάιντχαρντ: «Η κίνηση αυτή μπορεί να προκαλέσει αλυσιδωτές αντιδράσεις και παρόμοιες πρακτικές από χώρες όπως η Γαλλία και η Ολλανδία, όπου κυβερνώντα ή συγκυβερνώντα κόμματα ακολουθούν περιοριστική πολιτική στο μεταναστευτικό. Η αναζήτηση μεταρρυθμίσεων για μία κοινή μεταναστευτική πολιτική θα μπορούσε να δώσει τη θέση της στην Ρεαλπολιτίκ, τις βραχυπρόθεσμες πολιτικές επιλογές, την επικράτηση των εθνικών συμφερόντων».