ΠΑΣΟΚ: Τα βλέμματα στην εσωκομματική κάλπη και στον ΣΥΡΙΖΑ - Μάχη εντυπώσεων για τις υπογραφές
Σήμερα καταθέτουν οι υποψήφιοι για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ τις λίστες με τις υπογραφές στήριξης. Υπέρ της Χαριλάου Τρικούπη η συγκυρία μετά τις νέες δραματικές εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ.
Σε δύο πλευρές ταυτόχρονα κοιτούσαν κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, οι υποψήφιοι για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, λίγες ώρες πριν μπουν στην τελική ευθεία προς τις εσωκομματικές κάλπες, αφού σήμερα Δευτέρα υποχρεούνται να προσκομίσουν τη λίστα με τις υπογραφές στήριξης της υποψηφιότητάς τους ο καθένας εξ αυτών, προκειμένου να ανακηρυχθούν και επίσημα υποψήφιοι για την προεδρία του κόμματος.
Από τη μία παρατηρούσαν με ενδιαφέρον όλα όσα συμβαίνουν στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, γνωρίζοντας πολύ καλά πως όσο εύκολα βρέθηκαν στη δεύτερη θέση των δημοσκοπήσεων, τόσο εύκολα μπορούν να επιστρέψουν στην τρίτη, αν δεν κάνουν κάτι για να παγιώσουν εκείνοι πια τη δημοσκοπική αυτή εικόνα που τους χάρισε, σπαρασσόμενο, το κόμμα του Στέφανου Κασσελάκη.
Και για να το πετύχουν αυτό, ο καθένας εκ των υποψηφίων προτάσσει τις δικές του θέσεις, ως αυτές που θα δώσουν την ώθηση στο κόμμα να γίνει η πραγματική εναλλακτική επιλογή διακυβέρνησης του τόπου απέναντι στον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Τον τελευταίο, παρακολουθούσαν όμως, επίσης, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής τους στη ΔΕΘ, με το άλλο τους μάτι. Και ήταν τέτοια η αγωνία τους να αποδείξει ο καθένας για τον εαυτό του ότι ασκεί καλύτερη αντιπολίτευση από τον ...συνυποψήφιό του και τελικά να διαψεύσει τον πρωθυπουργό που υποστήριξε σε ...πανελλαδική μετάδοση ότι δεν υπάρχει εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης στη δική του, που σχεδόν όλοι, ένιωσαν την ανάγκη να απαντήσουν ξεχωριστά, και μάλλον σκληρά, στα όσα είπε ο πρωθυπουργός, είτε στην ομιλία του στους παραγωγικούς φορείς το βράδυ του Σαββάτου, είτε χθες, κατά τη διάρκεια της δίωρης και πλέον συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε.
«Κόντρες» για την... καλύτερη αντιπολίτευση σε Μητσοτάκη
«Ο λαός εμπιστεύτηκε τον κ.Μητσοτάκη και ποιο είναι το αποτέλεσμα; Από το κακό στο χειρότερο», είπε από την Καρδίτσα όπου βρέθηκε ο Νίκος Ανδρουλάκης , περιγράφοντας την περίοδο διακυβέρνησης Μητσοτάκη ως μία εποχή τεράστιων ανισοτήτων. Παραθέτοντας στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, σύμφωνα με τα οποία, οι μισθοί στην Ελλάδα ως ποσοστό του ΑΕΠ είναι οι προτελευταίοι στην Ευρώπη, ενώ στα κέρδη των επιχειρήσεων ως ποσοστό του ΑΕΠ, η χώρα μας είναι τρίτη στην Ευρώπη, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υποστήριξε ότι με την επικείμενη εσωκομματική, εκλογική διαδικασία, δεν επιλέγεται μόνο πρόεδρος του κόμματος, αλλά και τποιο πολιτικό ήθος και ποιο πολιτικό πρόγραμμα πρέπει να έχει η επ όμενη κυβέρνηση της Ελλάδας. «Θέλουμε εξουσία για την εξουσία; Ή θέλουμε ένα κόμμα που υπηρετεί τον λαό και την πατρίδα;», διερωτήθηκε, τονίζοντας ότι αυτό είναι το δίλημμα στις 6 και 13 Οκτωβρίου.
Για έναν πρωθυπουργό, αποκομμένο από την πραγματικότητα, μίλησε από την πλευρά του, ο Χάρης Δούκας παρατηρώντας ότι σύμφωνα με τα λεγόμενα του πρωθυπουργού, οι τιμές πέφτουν, το εισόδημα αυξάνεται, οι γειτονιές είναι ασφαλείς και η φωτιά στην Αττική, που έφτασε μέσα στον αστικό ιστό, ήταν ... «μία αστοχία», ο δήμαρχος Αθηναίων παρατήρησε ότι «η κυβέρνηση βρίσκεται πια σε οπισθοχώρηση, αλλά δυστυχώς και η χώρα σε οπισθοδρόμηση». Τούτων δοθέντων, έθεσε και εκείνος το διακύβευμα της επικείμενης εσωκομματικής αναμέτρησης, υποστηρίζοντας ότι «στις 6 του Οκτώβρη σηκώνουμε ανάστημα και κάνουμε το πρώτο μεγάλο βήμα για να αλλάξει η χώρα κατεύθυνση».
Για παροχολογία και τρόμο απέναντι στο πολιτικό κόστος, μίλησε η Άννα Διαμαντοπούλου , παρατηρώντας ότι ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε 45 μέτρα ύψους 3,5 δις ευρώ που αναφέρονται σε συγκεκριμένες ομάδες πολιτών, ενώ «ψέλισσε και κάτι για μεταρρυθμίσεις, όπως αποκαλεί τις αποσπασματικές ρυθμίσεις». Η ίδια, παρατήρησε ότι δεν υπήρξε η παραμικρή αναφορά εκ μέρους του σε εθνικό σχέδιο που να ενισχύει την παραγωγή και ταυτόχρονα τη δίκαιη αναδιανομή του πλούτου και έκανε λόγο για ...αγωνία του πρωθυπουργού πριν από το πέναλτι, όπου «πέναλτι είναι μία εναλλακτική, προγραμματική και κυβερνητική λύση, από ένα μεγάλο και κυβερνών, με αντίληψη 21ου αιώνα, ΠΑΣΟΚ». Σύμφωνα με την Άννα Διαμαντοπούλου, εξάλλου, το ΠΑΣΟΚ ε΄ιναι πλέον εμφανές ότι είναι ο μόνος αντίπαλος παίκτης στο πολιτικό σύστημα.
Για μία ΔΕΘ «business as usual» για τον κ.Μητσοτάκη, την ώρα που επιβάλλεται αλλαγή παραδείγματος και σαρωτικές μεταρρυθμίσεις στο διοικητικό και παραγωγικό μοντέλο της χώρας, μίλησε ο Παύλος Γερουλάνος . «Ανήμπορος να δώσει λύσεις, μετά από πέντε χρόνια διακυβέρνησης, ο κ. Μητσοτάκης. Το μόνο που κάνει είναι μία δραματική απαρίθμηση των προβλημάτων της ελληνικής κοινωνίας, ρίχνοντας πάντα το φταίξιμο σε εξωγενείς παράγοντες και ποτέ στη διακυβέρνησή του. Για άλλη μια φορά, επιδίδεται σε επιδοματική πολιτική (pass) που δεν λύνουν κανένα πρόβλημα, παρά κρατάνε όμηρους τους πολίτες στην ελεημοσύνη της Κυβέρνησης», είπε μεταξύ άλλων.
Ακόμα πιο επιβεβλημένη έκρινε τη δημιουργία μίας μεγάλης παράταξης, στον απόηχο της παρουσίας του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, ο Μιχάλης Κατρίνης . «Η παρουσία και η ομιλία του κ. Μητσοτάκη στη ΔΕΘ, επιβεβαίωσαν ότι η χώρα βρίσκεται σε ένα πολιτικό αδιέξοδο», παρατήρησε, τονίζοντας ότι χρειάζεται ένα συνολικό σχέδιο ανασύνταξης και μια κυβέρνηση που θα είναι με το μέρος των πολιτών και όχι των μεγάλων οικονομικών συμφερόντων. «Η Μεγάλη Παράταξη εκεί στοχεύει, να επιστρέψει η ελπίδα, να επιστρέψει η πολιτική, να επιστρέψει η Ελλάδα στους Έλληνες», είπε.
Το συμπέρασμά της από μία ακόμα περιοδεία της, αυτή τη φορά σε Ήπειρο και Λευκάδα, μετέφερε από την πλευρά της και η Νάντια Γιαννακοπούλου ως εξής: «Η κοινωνία μας λέει ‘δεν πάει άλλο με την Κυβέρνηση Μητσοτάκη’ και εμείς έχουμε χρέος να ανοίξουμε τα φτερά μας και να γίνουμε ο εναλλακτικός κυβερνητικός πόλος».