ΠΑΣΟΚ: Στα χαρακώματα Ανδρουλάκης και Δούκας για τα «ψιλά γράμματα» του debate και τον ανοιχτό διάλογο
Κατέληξαν στους δημοσιογράφους, Κουβαράς και Μαγγηριάδης, στις θεματικές ενότητες και στην ημερομηνία. Ανδρουλάκης και Δούκας έχουν όμως ανοιχτή διαφωνία για τον μεταξύ τους ελεύθερο διάλογο.
«Έμπλέξαν τις γραμμές τους», στο ΠΑΣΟΚ, αφού φαινομενικά και οι έξι υποψήφιοι θέλουν να γίνει για πρώτη φορά ένα πιο «ανοιχτό» debate μεταξύ τους, ενόψει του πρώτου γύρου των εσωκομματικών εκλογών, πλην όμως, στην πράξη, η πλευρά Ανδρουλάκη κονταροχτυπιέται με την πλευρά Δούκα για το ποιος θέλει πραγματικό διάλογο και ποιος τον υπονομεύει με τις προτάσεις του. Σε ρόλο ...πυροσβέστη η Άννα Διαμαντοπούλου.
Στα θετικά της «διαπραγμάτευσης» μεταξύ τους, είναι ότι έχουν ήδη συμφωνηθεί η ημερομηνία διεξαγωγής της τηλεμαχίας στο ραδιομέγαρο της ΕΡΤ την Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου, αλλά και οι θεματικές ενότητες. Φαίνεται να συμφωνούν ακόμα και στα πρόσωπα των δημοσιογράφων, καθώς προκρίνεται να επιλεγεί ένα φορμάτ κατά το οποίο δύο δημοσιογράφοι – παρουσιαστές της ΕΡΤ, πιθανότατα ο Γιώργος Κουβαράς και ο Απόστολος Μαγγηριάδης θα κάνουν από κοινού και τον συντονισμό και τις ερωτήσεις, αν και τα ονόματα δεν έχουν ακόμα κλείσει. Εκεί που τα ...χαλάνε, είναι οι ακριβείς κανόνες του απευθείας διαλόγου μεταξύ τους.
Μπρα ντε φερ μεταξύ Ανδρουλάκη – Δούκα
Η πλευρά του Νίκου Ανδρουλάκη πρότεινε να δίνεται η δυνατότητα για έναν δίλεπτο απευθείας αδιαμεσολάβητο διάλογο, τρεις φορές κατά τη διάρκεια του ντιμπέιτ, με διαφορετικό κάθε φορά συνυποψήφιο, κάτι που εκτιμά ότι θα αποτελέσει καινοτομία στην ιστορία των ελληνικών debate, πλην όμως εφαρμόζεται ήδη στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ.
Τονίζουν μάλιστα, ότι με την κίνησή του αυτή, ο Νίκος Ανδρουλάκης «σπάει» το στερεότυπο που θέλει τους εν ενεργεία προέδρους να επιλέγουν ένα απολύτως προστατευμένο τηλεοπτικό περιβάλλον, δηλώνοντας «παρών» και έτοιμος να απαντήσει σε οτιδήποτε, καίτοι γνωρίζει καλά ότι θα δεχθεί τις περισσότερες ερωτήσεις.
Ότι δεν σπάει κανένα στερεότυπο, αντίθετα επιχειρεί να μετατρέψει την προσπάθεια συζήτησης σε χάος και μάλιστα ετεροχρονισμένο, αφού θα πρέπει κανείς να περιμένει να τελειώσει ένας ολόκληρος κύκλος συζήτησης, προτού απευθυνθεί στον συνυποψήφιό του για κάτι που ειπώθηκε πολύ νωρίτερα, κατηγορούν την πλευρά Ανδρουλάκη, συνεργάτες του Χάρη Δούκα. Οι ίδιοι μάλιστα, πηγαίνουν ένα βήμα παραπέτα, διερωτώμενοι τάχα αν θέλει όντως debate ο κ.Ανδρουλάκης, αφού μόνο εκείνος, όπως ισχυρίζονται, διαφώνησε με το μοντέλο που η ίδια η ΕΡΤ παρουσίασε πρώτη φορά πέρσι, στις αυτοδιοικητικές εκλογές, με απευθείας διάλογο μεταξύ των υποψηφίων, σε συγκεκριμένο χρόνο και με οριζόντιους κανόνες.
Προτείνουν, εξάλλου, ακριβώς αυτό, να μπορεί κανείς να σταματήσει επιτόπου τη διαδικασία όταν ακούει κάτι με το οποίο διαφωνεί ή θεωρεί πως χρήζει περαιτέρω εξήγησης, να θέτει ένα ερώτημα 30 δευτερολέπτων και να παίρνει μία απάντηση 30 δευτερολέπτων, ανεβάζοντας μάλιστα μέσα σε 24 ώρες, από τρεις σε πέντε φορές το δικαίωμα κάθε υποψηφίου να το κάνει αυτό, προκειμένου να μη δοθεί η εντύπωση ότι υπάρχουν υποψήφιοι δύο ταχυτήτων με κάποιους να δέχονται την μερίδα του λέοντος των ερωτήσεων και κάποιοι άλλοι καμία.
Ανταπαντώντας, η πλευρά Ανδρουλάκη πέρασε στην αντεπίθεση. Θυμίζοντας ότι η δυνατότητα δίλεπτου απευθείας διαλόγου μεταξύ των υποψηφίων, εφαρμόζεται σε πλήθος ευρωπαϊκών χωρών και στις προκριματικές εκλογές στις ΗΠΑ, προκαλώντας μεγάλο ενδιαφέρον στο κοινό, αποδίδουν την προσπάθεια της πλευράς Δούκα να περιγράψει ως ‘χάος’ όσα συμβαίνουν στα ντιμπέιτ ανά τον κόσμο, σε σκοπιμότητα δημιουργίας τεχνητής πόλωσης, στην οποία και ξεκαθαρίζουν ότι δεν θα ακολουθήσουν.
Συναινετική πρόταση κατέθεσε η πλευρά Διαμαντοπούλου
Τη ...χρυσή τομή θέλησε να βρει η πλευρά Διαμαντοπούλου, προκειμένου να μην τεθεί εν αμφιβόλω η ίδια η διεξαγωγή του debate, την οποία και θεωρεί απαραίτητη η πρώην υπουργός. Ειδικότερα, οι συνεργάτες της Άννας Διαμαντοπούλου πρότειναν και το δίλεπτο που προτείνει ο κ.Ανδρουλάκης να ισχύσει και τα 30 δευτερόλεπτα του κ.Δούκα.
Ήτοι να γίνεται ένα ερώτημα που θα χρονομετρείται και θα διαρκεί 30 δευτερόλεπτα, να απαντά ο ερωτηθείς επί 30 δευτερόλεπτα και αυτό να μπορεί να επαναληφθεί ώς τα δύο λεπτά, προκειμένου να υπάρχει και follow up και δικαίωμα ανταπάντησης. Κάτι, επί του οποίου ως τώρα φέρεται να μην έχει τοποθετηθεί η πλευρά Δούκα, να έχει επιφυλαχθεί η πλευρά Γερουλάνου και να έχει ζητήσει να γίνεται πέντε φορές η πλευρά της Νάντιας Γιαννακοπούλου.
Από το περιβάλλον του κ. Γερουλάνου σχολίαζαν αιχμηρά τον πόλεμο των διαρροών: «Σε ό,τι αφορά τις διαρροές από την πλευρά Ανδρουλάκη - Δούκα το μήνυμά μας είναι σαφές: σοβαρευτείτε, αφήστε τους «καβγάδες» στην άκρη και ας κλείσουμε τις τελευταίες λεπτομέρειες για το debate»