ΝΔ: «Τελείωσε το μένουμε σπίτι για τους βουλευτές» - Οι «γαλάζιοι» παίρνουν το ρόλο της αντιπολίτευσης
Το ρόλο της αντιπολίτευσης διεκδικούν «γαλάζιοι» βουλευτές μέσα σε ένα θολό πολιτικό τοπίο όπου η κυβέρνηση μοιάζει να μην έχει αντίπαλο στη βουλή.
Κι άλλα σύννεφα στον εσωκομματικό ορίζοντα μαζεύονται για την κυβέρνηση. Άλλωστε την ελεγχόμενη- όπως θεωρείται από παράγοντες της Νέας Δημοκρατίας- εσωκομματική φωτιά, που άναψαν με την ερώτηση τους, το ντουέτο Μαρκόπουλου - Πλεύρη για την εγκληματικότητα στις τάξεις των Ρομά, συμπλήρωσε το φιτίλι από ακόμη 11 μέλη της γαλάζιας κ.ο., ότι «ΤΕΛΕΙΩΣΕ το Μένουμε σπίτι για τους βουλευτές».
Αυτή η προειδοποίηση, όπως υπενθυμίζει ο Ευριπίδης Στυλιανίδης, που συνυπογράφει την επίκαιρη ερώτηση για τα κόκκινα δάνεια προς τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας, Κωστή Χατζηδάκη, μαζί με τους Γιώργο Βλάχο, Βασίλη Γιόγακα, Θανάση Δαβάκη, Νικήτα Κακλαμάνη, Θεόδωρο Καράογλου, Χρήστο Μπουκώρο, Μάξιμο Χαρακόπουλο, Μάριο Σαλμά,, και τις Φωτεινή Αραμπατζή και Άννα Καραμανλή, είχε απευθυνθεί στην ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας, στη θυελλώδη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας, μετά τις ευρωεκλογές.
Οι «γαλάζιοι» στον ρόλο της αντιπολίτευσης
Παρότι οι επιτελείς της κοινοβουλευτικής ομάδας της Νέας Δημοκρατίας, δεν βλέπουν πίσω από αυτήν την κίνηση ένα γαλάζιο αντάρτικο, αλλά, «την υλοποίηση της ενθάρρυνσης του πρωθυπουργού», κάποιοι από τους «11», χαρακτηρίζουν την επίκαιρη ερώτηση, ως «βαρύνουσας πολιτικής σημασίας, κοινοβουλευτική παρέμβαση».
Επιπλέον το ύφος που χρησιμοποιείται στην ερώτηση, είναι ξεκάθαρα αντιπολιτευτικό, καθώς γίνεται λόγος για «απροστάτευτη περιουσία δανειοληπτών εγγυητών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων» και για κατάσταση «που υπονομεύει επικίνδυνα την κοινωνική ειρήνη και συνοχή».
Μάλιστα στη δήλωσή του, ο βουλευτής Ροδόπης, Ευριπίδης Στυλιανίδης, υποστηρίζει ότι: «Η ανυπαρξία υπεύθυνης Αντιπολίτευσης μας δημιουργεί το χρέος να παρεμβαίνουμε κριτικά, διορθωτικά ή συμπληρωματικά για να καταστήσουμε την διακυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας καλύτερη, υπερασπιζόμενοι παράλληλα τις βασικές ΑΞΙΕΣ της Παράταξής μας».
Βουλευτής, που συνυπογράφει την ερώτηση, με τον οποίο επικοινώνησε το Flash.gr, υποστηρίζει ότι η κατάθεσή της, δεν έγινε με σκοπό «να ασκηθεί κριτική στην κυβέρνηση», αλλά να αναδειχθεί «ένα κοινωνικό πρόβλημα». Τα στελέχη της κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας, πάντως, επιμένουν στην αποδραματοποίηση της κίνησης των «11», αναδεικνύοντας ότι δεν υπήρξε καμία επικοινωνία του γενικού γραμματέα, Σταύρου Καλαφάτη, με κάποιον από τους βουλευτές.
Τα ίδια στελέχη, υπενθυμίζουν, ότι ήδη έχουν συζητηθεί 10-15 επίκαιρες ερωτήσεις που κατατεθεί από μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας της Νέας Δημοκρατίας. Από την άλλη βέβαια, όπως εγκαίρως έχει δημοσιεύσει το Flash.gr, ο Σταύρος Καλαφάτης συνεχίζει τον κύκλο επαφών με τους βουλευτές του κόμματος, ενώ οι πληροφορίες θέλουν να ενεργοποιούνται ξανά οι συναντήσεις και οι επαφές με τους υπουργούς, ενόψει των επόμενων νομοθετικών βημάτων της κυβέρνησης.
Πάντως δεν πέρασε απαρατήρητη η τοποθέτηση, του κυβερνητικού εκπροσώπου Παύλου Μαρινάκη, για την ερώτηση που κατατέθηκε για την εγκληματικότητα των Ρομά, από τους Δημήτρη Μαρκόπουλο και Θάνο Πλεύρη. «…Οι κυβερνήσεις δεν πρέπει φοβούμενες το πολιτικό κόστος, ή μην κατηγορηθούν ότι αντιμετωπίζουμε ένα ζήτημα με λάθος τρόπο, να κλείνουν τα μάτια και τα αυτιά τους στις τοπικές κοινωνίες», ανέφερε.
Ο κ. Μαρινάκης, αφού ξεκαθάρισε ότι τα ζητήματα της αντιμετώπισης της παραβατικότητας, η κυβέρνηση οφείλει χωρίς γενικεύσεις, να τα εξετάζει και σημειακά, πρόσθεσε: «Οι βουλευτές μας λοιπόν, διατυπώνουν μία αγωνία, μία ανησυχία». Από την άλλη ο Δημήτρης Μαρκόπουλος, κληθείς στο Action24, να σχολιάσει την επίκαιρη ερώτηση των συναδέλφων του, υποστήριξε με νόημα ότι: «Οι επίκαιρες ερωτήσεις είναι στο manual του βουλευτή».