ΠΑΣΟΚ: «Παρατράγουδα» στο παρά πέντε της κάλπης - Καταλογίζουν «εκλογομαγειρέματα» στον Ανδρουλάκη
Διαφωνίες στο παρά πέντε των εκλογών στο ΠΑΣΟΚ για πόσες κάλπες και που θα στηθούν. Πυρά στον Ανδρουλάκη, «μαγειρέματα» του καταλογίζουν συνυποψήφιοι του.
Μπορεί να βρισκόμαστε τέσσερις ημέρες πριν από τις εσωκομματικές εκλογές για την ανάδειξη ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ, μπορεί όλοι να εκθειάζουν τον πολιτικό πολιτισμό που επιδείχθηκε κατά το μεγαλύτερο μέρος της προεκλογικής εκστρατείας μεταξύ των υποψηφίων, αυτό όμως δε σημαίνει ότι δεν υπήρξαν προβλήματα, διαφωνίες και έριδες, με μερικά από αυτά να παραμένουν άλυτα ακόμα και στο «παρά πέντε».
Οι διαφωνίες επί των καλπών που θα στήνονταν σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση, είτε πρόκειται για τον ακριβή αριθμό τους, είτε για τη γεωγραφική κατανομή τους ανάλογα με τον πληθυσμό κάθε περιοχής, είτε με τις εφορευτικές επιτροπές και την εκπροσώπηση των υποψηφίων σε αυτές, ξεκίνησαν από νωρίς.
Στην αρχή, το επιχείρημα ήταν ότι θα πρέπει να μην επαναληφθεί το φαινόμενο που είχε παρατηρηθεί στις εσωκομματικές εκλογές του 2021, οπότε και πολλοί άνθρωποι στα μεγάλα αστικά κέντρα και δη στην Αττική, χρειάστηκε να περιμένουν στην ουρά περίπου δύο ώρες, με αποτέλεσμα να φύγουν χωρίς τελικά να ψηφίσουν. Για αυτό και ζητήθηκε πολλάκις από σειρά υποψηφίων, να στηθούν περισσότερες κάλπες στις μεγάλες πόλεις και δη στην Αθήνα, ώστε να ελαχιστοποιηθεί στο μέτρο του δυνατού η ταλαιπωρία των ψηφοφόρων.
«Χειρουργική» επιλογή για τις κάλπες
Αργότερα, ακούστηκαν φωνές που υπονοούσαν ότι ο νυν πρόεδρος επιλέγει να στήσει περισσότερες κάλπες εκεί όπου έχει ο ίδιος μεγαλύτερη επιρροή και περισσότερους συνεργάτες και δη στην Κρήτη, όπου όμως μία τέτοια κίνηση φάνταζε λογικοφανής, αφού στην Κρήτη το ποσοστό του ΠΑΣΟΚ αγγίζει σχεδόν το 30% και ο κόσμος που θα θελήσει να προσέλθει στις εσωκομματικές κάλπες, αναμένεται δυσανάλογα πολύς σε σχέση με τον πληθυσμό του νησιού.
Χθες το πρωί, δόθηκε στη δημοσιότητα η λίστα με τα εκλογικά κέντρα που θα λειτουργήσουν στις εκλογές της 6ης Οκτωβρίου και οι αντιδράσεις δεν άργησαν να ξεκινήσουν. Στενοί συνεργάτες των περισσότερων υποψηφίων δήλωναν αιφνιδιασμένοι, αφού το ζήτημα είχε παραπεμφθεί στην ΕΔΕΚΑΠ για να επιλυθεί και η ανακοίνωση της Χαριλάου Τρικούπη έγινε πριν από τη συνεδρίαση της Επιτροπής το απόγευμα. Το βασικό πρόβλημά τους όμως, ήταν οι εφορευτικές επιτροπές, που φαίνεται σε πολλές περιπτώσεις να μην είναι αντιπροσωπευτικές όλων...
«Ανδρουλακικότητα...»
Ένα βήμα παραπέρα πήγε η Νάντια Γιαννακοπούλου, η οποία μάλιστα έκανε ένσταση επί της διαδικασίας, αφήνοντας να εννοηθεί ότι οι αποφάσεις, τόσο για τα εκλογικά κέντρα, όσο και για τις εφορευτικές επιτροπές (που πάντως δεν δημοσιεύονται) σε αυτά, ελήφθησαν ερήμην κάποιων υποψηφίων, προκειμένου να μπουν τα «δικά τους άτομα», όπως χαρακτηριστικά είπε, «δείχνοντας» προς την πλευρά Ανδρουλάκη. Για το πώς ελήφθη μάλιστα η σχετική απόφαση, την παρέπεμψαν στις Τοπικές Οργανώσεις, με την ίδια ωστόσο να πληροφορείται ότι αυτές ούτε είχαν συνεδριάσει καν.
Στην ερώτηση του Flash.gr, μάλιστα, αν υπάρχει αναλογικότητα στην κατανομή, η απάντησή της ήταν παραπάνω από κατατοπιστική της άποψης που έχει για το θέμα. «Δεν υπάρχει αναλογικότητα. Υπάρχει ‘ανδρουλακικότητα’», είπε. «Φαντάζομαι έτσι εννοεί το θεσμικό κόμμα ο κύριος Ανδρουλάκης. Τα ίδια και τα ίδια... Αμετανόητοι!», κατέληξε.
Χαρακτηριστική ήταν η αντίδραση και της πλευράς Διαμαντοπούλου, με συνεργάτες της να δηλώνουν την ώρα που οι λίστες με τα εκλογικά κέντρα είχαν αναρτηθεί στην επίσημη ιστοσελίδα του ΠΑΣΟΚ, ότι επίσημα δεν είχαν λάβει κάτι και ως εκ τούτου δεν μπορούσαν να πάρουν θέση. Στηλίτευαν πάντως το γεγονός ότι η ανακοίνωσή τους έγινε πριν από τη συνεδρίαση της ΕΔΕΚΑΠ χθες.
Ότι «πρέπει να δούμε το θέμα της αναλογικότητας», έλεγαν από την πλευρά τους και συνεργάτες του Παύλου Γερουλάνου.
Σε κάθε περίπτωση, τουλάχιστον ως προς την ανακοίνωση της λίστας με τα εκλογικά κέντρα ανά την επικράτεια, η Χαριλάου Τρικούπη διαβεβαίωνε ότι υπήρχε ομόφωνη απόφαση της ΕΔΕΚΑΠ και σύμφωνη γνώμη όλων των εκπροσώπων των υποψηφίων, προτού αυτή αναρτηθεί στην επίσημη ιστοσελίδα του κόμματος.
Μία κάποια επιβεβαίωση έδωσαν στενοί συνεργάτες του Χάρη Δούκα, σημειώνοντας ότι όντως συμφώνησαν οι εκπρόσωποι των υποψηφίων στην ΕΔΕΚΑΠ αναφορικά με τις κάλπες που θα στήνονταν, άσχετα αν πολλές φορές η πλευρά Ανδρουλάκη εκμεταλλεύθηκε -όπως είπαν- την πλειοψηφία που έχει στην Επιτροπή για να το πετύχει, εξασφαλίζοντας πολύ περισσότερες κάλπες σε περιοχές όπως η Κρήτη, η Ξάνθη, η Χίος κ.ο.κ., όπου ο νυν πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έχει μεγάλο ‘ρεύμα’.
Οι ίδιες πηγές όμως, διαβεβαίωναν ότι αντίθετα παραμένει το πρόβλημα των εφορευτικών επιτροπών, όπου εδώ τα επιχειρήματα της πλευράς Ανδρουλάκη υποστήριζαν ότι είναι πως οι υπάρχοντες χειριστές των τάμπλετ είναι αυτοί που έχουν εκπαιδευτεί, άλλα μέλη των εφορευτικών είναι δικηγόροι, ή παλιά στελέχη που θα παρεξηγηθούν αν απορριφθούν κ.ο.κ. Αποτέλεσμα, είναι σε πολλές περιοχές να μην υπάρχει αναλογικότητα στις εφορευτικές επιτροπές, ενώ την ίδια ώρα η πλευρά Ανδρουλάκη φέρεται να απέρριψε αίτημα συνυποψηφίων του οι εκπρόσωποί τους να αποκτήσουν κάποιον θεσμικό ρόλο, ώστε τουλάχιστον να είναι παρόντες με λόγο στη διαδικασία.
Σε αυτό το πλαίσιο, η ΕΔΕΚΑΠ θα συνεδριάσει ατύπως εκ νέου σήμερα, μήπως και βρεθεί μία συναινετική λύση, ενώ αύριο Πέμπτη, είναι και η επίσημη νέα συνεδρίασή της, όπου επιβάλλεται και χρονικά πια, να κλείσουν όλες οι εκκρεμότητες.