Άννα Διαμαντοπούλου: «Επαγρύπνηση και εθνική συνεννόηση για τη Μέση Ανατολή» - «Στόχος να νικήσω»
Η Άννα Διαμαντοπούλου έψεξε την κυβέρνηση για την έλλειψη ενημέρωσης σχετικά με τη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ, χαρακτήρισε αποτυχημένη την κυβέρνηση Μητσοτάκη και τόνισε ότι σκοπεύει να συνεχίσει να προσφέρει και την επόμενη ημέρα, ακόμη κι αν δεν εκλεγεί.
Λίγα 24ωρα πριν τις εκλογές για την ανάδειξη του νέου ηγέτη του ΠΑΣΟΚ, η Άννα Διαμαντοπούλου άνοιξε τα χαρτιά της και παρουσίασε την ατζέντα της στην εκπομπή «Χωρίς Μακιγιάζ» του Attica TV. Η υποψήφια πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε στις κινήσεις που πρέπει να γίνουν από την Ευρώπη προκειμένου να δοθεί λύση στο μεταναστευτικό, μίλησε για τον κίνδυνο που πλανάται πάνω από την Ευρώπη, αλλά και την Ελλάδα συγκεκριμένα, από τα τύμπανα πολέμου στη Μέση Ανατολή, ενώ αναφέρθηκε στα πεπραγμένα της κυβέρνησης Μητσοτάκη, αλλά και στο αύριο του Κινήματος, θέτοντας ως στόχο της να το κάνει και πάλι πρώτο κόμμα.
Αναφερόμενη στις εκλογικές διαδικασίες που έχουν μπροστά τους τόσο το ΠΑΣΟΚ, όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ, η Άννα Διαμαντοπούλου είπε: «Φαίνεται η διαφορά, τι σημαίνει ένα κόμμα να έχει ρίζες, δημοκρατική παράδοση και να έχει ομογενοποιηθεί. Έχουμε ταυτότητα ως κόμμα. Στον ΣΥΡΙΖΑ υπάρχουν από βουλευτές των ΑΝΕΛ μέχρι ακροαριστεροί και τελείως απολιτίκ άνθρωποι. Είναι ένα συνονθύλευμα. Αν δεν αποκτήσει ταυτότητα, πολύ δύσκολα θα ανακάμψει ο ΣΥΡΙΖΑ και θα είναι ένα κόμμα χαρακτήρων. Άλλο είναι να είσαι στο 45%, έχοντας ένα βασικό πολιτικό πλαίσιο και ιδεολογία, όπως το ΠΑΣΟΚ, που έγινε το μεγαλύτερο σοσιαλδημοκρατικό κόμμα του ευρωπαϊκού νότου και άλλο να είσαι στο 15%. Επίσης, ένα κόμμα έχει πάντα ως συγκολλητική βάση την εξουσία».
«Φέρνω την ατζέντα του 21ου αιώνα»
Η Άννα Διαμαντοπούλου αναφέρθηκε επίσης στη διαφορετική πλατφόρμα που φέρνει ο κάθε υποψήφιος στις εκλογές του ΠΑΣΟΚ: «Ο εκσυγχρονισμός έχει και πρόσημο. Είναι σοσιαλδημοκρατικός. Είμαι στη σοσιαλδημοκρατία του 21ου αιώνα. Οι πολιτικές αλλάζουν τις χώρες. Δουλεύω 12 χρόνια στις πολιτικές που αφορούν στη νέα εποχή, σε όλα αυτά που έχουν επιπτώσεις στις ζωές των ανθρώπων. Έχω δουλέψει στο νέο αφήγημα, που πρέπει να πιάνει το μεταναστευτικό, το δημογραφικό, τα νέα ζητήματα δικαιωμάτων. Αυτό που φέρνω είναι ουσιαστικά η ατζέντα του 21ου αιώνα. Κάτι διαφορετικό από αυτό με το οποίο προσπάθησε το ΠΑΣΟΚ να σταθεί ως αντιπολίτευση».
Η ίδια κλήθηκε να σχολιάσει τη δήλωσή της «να μη γίνει η Ευρώπη διά της βίας σκουρόχρωμη»: «Αυτό είναι η σοσιαλδημοκρατία. Μιλούσα για την εμπειρία μου. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια δουλεύω με χώρες της Αφρικής στο συμβούλιο ενός μεγάλου οργανισμού στο Γιοχάνεσμπουργκ. Υπάρχει τρομερή δημογραφική έκρηξη, ειδικά στη Νιγηρία. Στις περισσότερες χώρες, το 70% είναι κάτω από 30 χρονών, ενώ η ανάπτυξη είναι μηδενική. Επικρατούν εμφύλιοι, περιβαλλοντική κρίση. Οι άνθρωποι είναι χωρίς διέξοδο, χωρίς ελπίδα για την επόμενη μέρα, ακόμη και σε επίπεδο φαγητού. Η κίνησή τους θα είναι προς την Ευρώπη και καμία ανθρώπινη ροή δεν μπορεί να τη σταματήσει. Η Ευρώπη οφείλει να επενδύσει στην Αφρική με πολλά χρήματα, αλλιώς θα γίνει με βίαιο τρόπο η κίνηση από την Αφρική και η απώθηση των ανθρώπων αυτών. Πρέπει να το προλάβουμε και η Ελλάδα να είναι στην πρώτη γραμμή».
«Χρειάζεται επαγρύπνηση λόγω Μέσης Ανατολής»
Η Άννα Διαμαντοπούλου αναφέρθηκε και στις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και πώς αυτές θα επηρεάσουν τη χώρα μας: «Καλή η εσωκομματική πολιτική αντιπαράθεση, αλλά γύρω μας συμβαίνουν πολλά. Χρειάζεται ευρωπαϊκή επαγρύπνηση για της ασφάλεια της Κύπρου. Ξεκινάει νέο ρεύμα προσφυγικού. Υπάρχει κίνδυνος τρομοκρατικών επιθέσεων σε ολόκληρη την Ευρώπη. Χρειάζεται μεγάλη εθνική συνεννόηση και λυπάμαι που από το ΚΥΣΕΑ δεν υπήρξε ενημέρωση έστω των αρχηγών των κοινοβουλευτικών κομμάτων».
Για το μεταναστευτικό είπε: «Όσο δεν αντιμετωπίζουμε το μεταναστευτικό, θα δίνουμε χώρο στην ακροδεξιά. Η Ευρώπη και η Ελλάδα χρειάζονται πολλούς μετανάστες. Υπάρχει τεράστιο πρόβλημα εργατικών χεριών, υπάρχουν κενές θέσεις εργασίας. Όλη η Ευρώπη χρειάζεται ανθρώπους. Η Γερμανία και η Αυστρία που τους έχουν ενσωματώσει, όχι μόνο δεν έχουν προβλήματα, αλλά οι μετανάστες βοηθούν την οικονομία. Ο φόβος που υπάρχει έχει αναπτυχθεί στις κοινωνίες λόγω της ακροδεξιάς. Την ίδια στιγμή, πρέπει να κατανοούμε και τους πολίτες. Πρέπει να γίνουν επενδύσεις στη φύλαξη των συνόρων και να υπάρχει δίκαιη κατανομή. Η Ελλάδα είναι πύλη, τους υποδεχόμαστε, αλλά οι μετανάστες θέλουν να πάνε στην κεντρική Ευρώπη».
Για το πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί το μεταναστευτικό, η Άννα Διαμαντοπούλου σχολίασε: «Υπάρχουν διαφορετικά ήθη και κουλτούρες. Δεν μπορεί να υπάρξει κοινωνική ένταξη υπό τη μορφή που θέλουμε. Πρέπει να υπάρχει κατανομή των μεταναστών σε πολλές χώρες. Δεν γίνεται να λες δεν δέχομαι μετανάστες. Η ενσωμάτωση αφορά τη γλώσσα, την εργασία αλλά κυρίως το ότι δεν είναι δυνατόν, η ένταξη να μην περιλαμβάνει την προϋπόθεση του σεβασμού όλων των αρχών των ευρωπαϊκών συνθηκών και του συντάγματος κάθε χώρας. Η Ευρώπη υπήρξε χαλαρή. Δεν πρέπει να έχουμε πισωγυρίσματα στα θέματα της βίας εναντίον των γυναικών. Κι αυτό μπορεί να επιτευχθεί με πάρα πολύ αυστηρούς κανόνες, όσον αφορά στην άρνηση να σεβαστεί κανείς το σύνταγμα της χώρας. Χρειάζεται και εκπαίδευση. Αυστηρότητα όταν δεν αποδέχεται κάποιος τα δικαιώματα που έχουν επιτευχθεί στην Ευρώπη με αίμα».
«Η woke ατζέντα δεν μπορεί να είναι κυρίαρχο πολιτικό αφήγημα»
Για το θέμα της woke ατζέντας, η Άννα Διαμαντοπούλου ανέφερε: «Είναι μια αντίληψη που είναι στην επιλογή του καθενός, αλλά δεν μπορεί να είναι κυρίαρχο πολιτικό αφήγημα. Το θέμα του γάμου των ομοφυλοφίλων είναι θέμα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και δεν το εντάσσω στην woke ατζέντα, που είναι κάτι ευρύτερο. Είμαι η πρώτη επίτροπος που έκανα την οδηγία για την κατάργηση των διακρίσεων από τα φυλετικά μέχρι τον σεξουαλικό προσανατολισμό. Δεν μου αρέσει το Γονέας 1 και Γονέας 2, δεν νομίζω ότι τα ίδια τα ζευγάρια αποκαλούνται έτσι. Δεν είναι αυτό το ζητούμενο. Το ζητούμενο είναι να δημιουργηθεί μια οικογένεια με όρους και προϋποθέσεις, όπως ορίζουν οι νόμοι και τα δικαιώματα των ανθρώπων. Αυτά τα ζευγάρια έχουν βρει τον τρόπο που έχουν τη γονεϊκή τους ιδιότητα».
Για την υπογεννητικότητα που μαστίζει την Ελλάδα, η υποψήφια πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σχολίασε: «Το ασφαλιστικό και το δημοκρατικό είναι πολύ σημαντικά θέματα. Πρέπει να λάβουμε υπ' όψιν τους νέους, που αύριο πρέπει να έχουν σύνταξη. Το δημογραφικό είναι πλέον υπαρξιακό ζήτημα και εξαιρετικά σύνθετο. Το 30% των παιδιών αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο της φτώχειας. Αυτό το στοιχείο κάνει κατανοητό το πόσο δύσκολο είναι για μια οικογένεια να κάνει δεύτερο ή τρίτο παιδί. Το 1/3 της νέας γενιάς, θα έχει μεγάλη δυσκολία στην ένταξη στην κοινωνική ζωή και την εργασία. Στη Βόρεια Ελλάδα, τα χωριά δεν έχουν πια ανθρώπους, έχουμε τρομακτική ερήμωση των χωριών. Όταν οι άνθρωποι πηγαίνουν στις πόλεις, είναι μεγάλα τα προβλήματα, από το στεγαστικό μέχρι την επιβίωση, λόγω των χαμηλών μισθών. Πώς να κάνουν παιδιά; Υπάρχει και θέμα κουλτούρας. Η γενιά Ζ λέει δεν θέλω να κάνω παιδιά, κάτι που δεν έχει ξαναγίνει στην ανθρώπινη ιστορία. Ήταν αυτονόητο ότι κάποιος θέλει να κάνει παιδιά. Είναι πολύπλοκο ζήτημα και η κυβέρνηση πέντε χρόνια -εκτός από επιδόματα- έχει παρουσιάσει κάποια προσέγγιση; Για να λυθεί αυτό χρειάζεται ορίζοντας 20ετίας».
«Είμαι από τα 18 στο ΠΑΣΟΚ και έχω δώσει μάχες»
Σε εκείνους που την κατηγορούν ότι τα τελευταία 12 χρόνια απουσίαζε από την πρώτη γραμμή των μαχών που έδινε το ΠΑΣΟΚ, η Άννα Διαμαντοπούλου απάντησε: «Είμαι στο ΠΑΣΟΚ από τα 18 μου. Έχω περάσει τις πιο δύσκολες στιγμές και έχω δώσει κάθε είδους μάχες. Πέρασα τη δύσκολη περίοδο όταν έβαζαν φωτιές στα σπίτια μας και κρεμάλες στις πλατείες για τους βουλευτές. Και τότε έγινε μια τεράστια προσπάθεια για να σωθεί η χώρα. Ακούω να λέγεται ότι το ΠΑΣΟΚ δεν θα ξαναγίνει δεκανίκι της δεξιάς. Αυτό να το πάρει πίσω ο Χάρης Δούκας. Η κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου και η κυβέρνηση του Βαγγέλη Βενιζέλου ουσιαστικά έσωσαν τη χώρα. Έβαλαν πλάτη και πλήρωσαν για τα αμαρτήματα της κυβέρνησης Καραμανλή. Θεώρησα σημαντικό να μπουν νέα πρόσωπα στην πρώτη γραμμή, ώστε να επανακάμψει το ΠΑΣΟΚ. Λένε ότι έλειπα γιατί δεν έχουν να πουν κάτι άλλο».
«Αποτυχημένη η κυβέρνηση Μητσοτάκη»
Η Άννα Διαμαντοπούλου σχολίασε και τα πεπραγμένα της κυβέρνησης Μητσοτάκη, την οποία χαρακτήρισε αποτυχημένη: «Μετά από πέντε χρόνια, η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει αποτύχει σε κοινωνία και οικονομία. Οι ισχυροί δείκτες δεν λένε κάτι, όταν υπάρχουν προβλήματα στην κοινωνία, όταν το 70% παίρνει μισθούς κάτω από 900 ευρώ, όταν δεν έχεις στεγαστική πολιτική, όταν η ενεργειακή πολιτική ευνοεί μόνο τις μεγάλες επιχειρήσεις, όταν οι τράπεζες δεν ελέγχονται για τις προμήθειές τους, όταν δεν έχουμε ανοικτό τραπεζικό σύστημα με μικρές τράπεζες. Είμαστε μια χώρα που δεν παράγει, δεν υπάρχει καμία αλλαγή στο παραγωγικό μοντέλο. Το πρόσημο είναι αρνητικό».
Για το ενδεχόμενο συνεργασίας του ΠΑΣΟΚ με τη Νέα Δημοκρατία, η ίδια απάντησε: «Κάποιοι βλέπουν το ΠΑΣΟΚ ως μικρό κόμμα, που θα χρειαστεί να πάει από εδώ ή από εκεί. Εγώ θέλω να γίνει μια ισχυρή και μεγάλη αντιπολίτευση και στις εκλογές να είναι το πρώτο κόμμα. Άρα θα πρέπει να ερωτηθούν άλλοι για το ενδεχόμενο συνεργασίας, όχι εμείς».
Για το αν υπάρχει πρόσφορο έδαφος για μια εναλλακτική κυβερνητική πρόταση, η Άννα Διαμαντοπούλου είπε: «Η κατάσταση είναι πολύ ρευστή, δεν μπορούμε να ξέρουμε τι θα συμβεί σε τρία χρόνια. Η Νέα Δημοκρατία έχει χάσει 13 μονάδες και κινείται προς τα δεξιά. Πιέζουν τον Μητσοτάκη προς τα δεξιά και χάνει προς το κέντρο. Ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε διάλυση μπροστά στις οθόνες μας. Το ΠΑΣΟΚ έχει τη δυνατότητα να ενσωματώσει ξανά την αριστερά και το κέντρο».
Τέλος, για την επόμενη ημέρα των εσωκομματικών εκλογών του ΠΑΣΟΚ, απάντησε: «Έχω δηλώσει από την πρώτη ημέρα ότι στόχος μου είναι να νικήσω και να γίνω πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Αν δεν συμβεί αυτό, εγώ θα είμαι εκεί με όλη τη δουλειά και την εμπειρία που έχω όλα αυτά τα χρόνια».