Πασχαλινά «βαφτίσια»: Αυξάνονται οι καταγγελίες για ελληνοποιήσεις αμνοεριφίων
Το Πάσχα είναι προ των πυλών και την ίδια στιγμή που οι κτηνοτρόφοι κάνουν λόγο για ελλείψεις αμνοεριφίων λόγω των αυξανόμενων εξαγωγών που μπορεί να ξεπερνούν και το 20%, πυκνώνουν οι καταγγελίες για αρνιά και κατσίκια τα οποία έρχονται από το εξωτερικό και «βαφτίζονται» ελληνικά.
«Έρχεται το αρνάκι στο σφαγείο, μπαίνει για 15 μέρες στο «παχυντήριο» και ύστερα αυτό σφάζεται ως ελληνικό», σημειώνει στον Alpha o εκπρόσωπος της Πανελλήνιας Ένωσης Νέων Αγροτών και κτηνοτρόφος, Στέλιος Βογιατζής. Η χώρας γέννησης αυτών των αμνοεριφίων μπορεί να είναι η Ρουμανία ή η Βουλγαρία, αναφέρουν οι κτηνοτρόφοι.
«Τα εισαγόμενα τα καταλαβαίνεις από τη γεύση και την τιμή. Οπτικά δεν έχουν καμία διαφορά», δηλώνουν οι κτηνοτρόφοι. Επισήμως, πάντως, αν κάποιο αρνί είναι ελληνικό έχει μπλε σφραγίδα και αν είναι από ξένη χώρα έχει την κόκκινη.
Πώς δουλεύει το κύκλωμα
Το κύκλωμα των ελληνοποιήσεων αμνοεριφίων δουλεύει ως εξής: αρνιά και κατσίκια περνούν τα σύνορα είτε με φορτηγά χωρίς να γίνει ο απαραίτητος έλεγχος στο τελωνείο για τα παραστατικά που τα συνοδεύουν, είτε μέσω, γνωστών σε κάποιους, διελεύσεων που υπάρχουν στα χωράφια κατά τη διάρκεια της βοσκής των αμνοεριφίων και μετά από συνεννόηση με τον έμπορο ή τον κτηνοτρόφο γειτονικής χώρας.
«Χρηματίζουν τους υπαλλήλους των συνόρων», υπογραμμίζει ο εκπρόσωπος της Πανελλήνιας Ένωσης Νέων Αγροτών. Όπως εξηγεί ο ίδιος «έρχεται ο έμπορος, πιάνει 3-4 παραγωγούς, τους δίνει ένα ‘χαρτζιλίκι’» και με αυτόν τον τρόπο δηλώνονται στο μητρώο ως ελληνικά.
Όπως τονίζουν οι κτηνοτρόφοι για να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο των ελληνοποιήσεων, χρειάζονται εντατικοί έλεγχοι στα σύνορα μέχρι τα δημόσια κτηνιατρεία που δηλώνονται τα ζώα στα μητρώα.
Από την πλευρά του πάντως, ο Ιωάννης Χατζηπασχάλης, πρόεδρος τελωνειακών υπαλλήλων Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας, αναφέρει: «η τελωνειακή υπηρεσία διενεργεί τους ελέγχους που προβλέπονται κατά την είσοδο των αμνοεριφίων από χώρες-μη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατόπιν επικινδυνότητας που υποδεικνύεται από κεντρικό και όχι τοπικό πληροφοριακό σύστημα σε συνεργασία με τις αρμόδιες Κτηνιατρικές Υπηρεσίες».