Πάσχα: Διακοπή εισαγωγών ρεύματος από Βαλκάνια και Τουρκία για την αποφυγή μπλακ άουτ
Σε πλήρη ετοιμότητα βρίσκονται ΑΔΜΗΕ, ΔΕΔΔΗΕ και Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας για την αποφυγή γενικευμένης διακοπής ρεύματος που φέρνει η μειωμένη ζήτηση ρεύματος τις ημέρες των αργιών.

Από τις πρώτες ώρες της Μεγάλης Παρασκευής έως το ξημέρωμα της Τρίτης του Πάσχα, η Ελλάδα θα διακόψει πλήρως τις εισαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας από Αλβανία, Βόρεια Μακεδονία, Βουλγαρία και Τουρκία. Το μέτρο θα εφαρμόζεται καθημερινά, κυρίως μεταξύ 08:00 και 15:00, προκειμένου να ενισχυθεί η σταθερότητα του συστήματος και να αποφευχθεί ο κίνδυνος μπλακ άουτ . Σε περίπτωση ανάγκης, η διακοπή μπορεί να παραταθεί για περισσότερες ώρες.
Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σταύρος Παπασταύρου έδωσε σαφείς και αυστηρές εντολές στον ΑΔΜΗΕ για να διασφαλίσει, χωρίς «γκρίζες ζώνες», την ισορροπία του δικτύου «με κάθε κόστος». Παράλληλα, ο Διαχειριστής κατέβαλε όλες τις θεσμικές ενέργειες ώστε να περιοριστούν ή και να μηδενιστούν τα εξαγωγικά δικαιώματα των γειτονικών κρατών, αίτημα που έγινε δεκτό από τους διαχειριστές των τεσσάρων διασυνδέσεων.
Κεντρικός στόχος είναι να αποκλειστεί το ενδεχόμενο κάλυψης της εγχώριας ζήτησης μέσω εισαγωγών. Διαφορετικά, θα απαιτούνταν περαιτέρω περικοπές στα εγχώρια φωτοβολταϊκά, καθώς η πλεονάζουσα ενέργεια των ΑΠΕ θα «ξεχείλιζε» στην ελληνική αγορά.
Οι οδηγίες στους παραγωγούς φωτοβολταϊκών
Στο ίδιο πλαίσιο, ο ΑΔΜΗΕ απέστειλε προειδοποίηση σε όλους τους παραγωγούς φωτοβολταϊκών (συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 3,5 GW) να τεθούν σε πλήρη ετοιμότητα για ολονύχτιες ρυθμίσεις της ισχύος έγχυσής τους στο δίκτυο, κυρίως κατά τις ώρες αιχμής (11:00–14:00). Αν και η τελική απόφαση για κάθε ημέρα θα ανακοινώνεται, εκάστοτε, στις 20:00 της προηγούμενης, αναμένεται η συνεχής εφαρμογή του περιορισμού καθ’ όλη τη διάρκεια του τετραημέρου.
Στην πρόσφατη σύσκεψη του ΥΠΕΝ, όπου συμμετείχαν όλοι οι φορείς, παρουσιάστηκαν οι μετεωρολογικές προβλέψεις: ηλιοφάνεια με χαμηλούς ανέμους. Αυτό σημαίνει ότι το μεγαλύτερο μέρος της ενέργειας που θα εισέρχεται στο σύστημα θα προέρχεται από φωτοβολταϊκά, δημιουργώντας σημαντικό πλεόνασμα. Οι παραγωγοί της «Ομάδας Β» στο δίκτυο διανομής πρέπει να βρίσκονται σε επιφυλακή, έτοιμοι να περιορίσουν την ισχύ των σταθμών τους ανά πάσα στιγμή.
Στο καθεστώς περιορισμών, όσοι παραγωγοί δεν συμμορφωθούν θα επιβαρύνονται με πρόστιμο το οποίο υπολογίζεται ως το γινόμενο της μετρούμενης έγχυσης σε MWh και τιμής μεταξύ 500 €/MWh και 1.500 €/MWh, αναλόγως των παραβιάσεων.
Συγκεκριμένα, για τις εισαγωγές:
- Με Βουλγαρία μηδενίζονται από 09:00 έως 14:00, ενώ για τις ώρες 08:00–09:00 και 14:00–15:00 περιορίζονται στα 200 MW.
- Με Αλβανία, Βόρεια Μακεδονία και Τουρκία μηδενίζονται από 09:00 έως 14:00, με επιπλέον μείωση (ή πλήρη απαγόρευση) στις διακινήσεις προς/από την Τουρκία κατά τις ώρες 08:00–09:00 και 14:00–15:00.
Όλες οι ώρες αναφέρονται σε ώρα Κεντρικής Ευρώπης (CET), ένα ωριαίο μπροστά από την ώρα Ελλάδας.
Αρνητικές τιμές στην χονδρεμπορική
Οι γειτονικές αγορές αναμένεται να παρουσιάσουν αρνητικές τιμές στη χονδρεμπορική αγορά επόμενης ημέρας τις ώρες με έντονη ηλιοφάνεια, γεγονός που ευνοεί αθρόες εξαγωγές προς την Ελλάδα — ακριβώς το φαινόμενο που στοχεύουν να αποτρέψουν τα έκτακτα μέτρα.
Κατά τα δύο πρόσφατα τεστ των έκτακτων μέτρων (6 και 13 Απριλίου), οι εσωτερικές περικοπές ΑΠΕ συνοδεύτηκαν από σημαντικές εισαγωγές, επιβεβαιώνοντας την ανάγκη για καλύτερο συντονισμό και άμεση διαχείριση του πλεονάσματος.
Τέλος, η ικανότητα του ΑΔΜΗΕ να παρακολουθεί σε πραγματικό χρόνο τη λειτουργία του δικτύου και να παρεμβαίνει άμεσα αποτελεί το κλειδί για την αντιμετώπιση των φαινομένων υπερπαραγωγής ΑΠΕ. Το ζήτημα έχει τεθεί σε ευρωπαϊκή βάση από τον ENTSO‑E (European Network of Transmission System Operators for Electricity), που συντονίζει 42 διαχειριστές από 35 χώρες της Ε.Ε. με στόχο την ενοποίηση και την ομαλή λειτουργία της εσωτερικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.