Συντονισμός για αποφυγή black out από ΑΠΕ το Πάσχα – Συνεδριάζει η ενεργειακή task force
Σύσκεψη της task force την Μ. Τετάρτη για την αποφυγή black out το Πάσχα, υπό την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Συνεδριάζει εντός της ημέρας η ειδική task force του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, υπό τον υπουργό Σταύρο Παπασταύρου και με τη συμμετοχή του υφυπουργού Νίκου Τσάφου , για τον συντονισμό των αρμόδιων φορέων και τη διαχείριση του ενεργειακού φορτίου ενόψει της υπερπαραγωγής από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) κατά τις ημέρες του Πάσχα και όλη την άνοιξη.
Στην ομάδα συμμετέχουν εκπρόσωποι των ΑΔΜΗΕ , ΔΕΔΔΗΕ και της ΡΑΑΕΥ (. Στο επίκεντρο της συζήτησης θα βρεθεί η αποτίμηση της λειτουργίας του συστήματος τα δύο προηγούμενα Σαββατοκύριακα, τα οποία λειτούργησαν ως πρόβα γενικής δοκιμής για υποχρεωτικές περικοπές παραγωγής από μικρές μονάδες ΑΠΕ που δεν διαθέτουν τηλεχειρισμό και είναι συνδεδεμένες στο δίκτυο χαμηλής τάσης του ΔΕΔΔΗΕ.
Περικοπές παραγωγής και συμμόρφωση παραγωγών
Ο ΑΔΜΗΕ είχε εκδώσει σχετικές ανακοινώσεις τις τελευταίες δύο Παρασκευές, καλώντας τους παραγωγούς ΑΠΕ της Ομάδας Β να βρίσκονται σε ετοιμότητα για περικοπές παραγωγής μεταξύ 11:00 και 16:00, αν ζητηθεί από τον ΔΕΔΔΗΕ. Η μη συμμόρφωση συνοδευόταν από ποινές ύψους 500 έως 1500 ευρώ ανά MWh.
Η ανταπόκριση των παραγωγών ήταν ιδιαίτερα ικανοποιητική, φθάνοντας το 90% το Σαββατοκύριακο 12-13 Απριλίου. Οι περικοπές έγχυσης στο δίκτυο από μικρές μονάδες ΑΠΕ έφτασαν τα 1.400 MW την Κυριακή 6 Απριλίου και 1.200 MW την Κυριακή 13 Απριλίου, διασφαλίζοντας την ομαλή λειτουργία του συστήματος.
Εκτιμήσεις για τη ζήτηση το Πάσχα και οι καιρικές επιρροές
Κατά τη συνεδρίαση της Μεγάλης Τετάρτης, αναμένεται να παρουσιαστεί η εκτίμηση της ζήτησης για τις ημέρες του Πάσχα, βασισμένη σε ιστορικά δεδομένα. Κρίσιμος παράγοντας θα είναι οι καιρικές συνθήκες, καθώς η ηλιοφάνεια ευνοεί την παραγωγή ΑΠΕ. Ωστόσο, ένας αστάθμητος παράγοντας είναι η αφρικανική σκόνη: αν βρίσκεται χαμηλά στην ατμόσφαιρα, θα περιορίσει την απόδοση των φωτοβολταϊκών συστημάτων, μειώνοντας την ανάγκη για περικοπές.
Αυξημένη παραγωγή και εισαγωγές ενέργειας
Την τελευταία εβδομάδα, το ελληνικό ηλεκτρικό σύστημα χαρακτηρίστηκε από υψηλή παραγωγή ΑΠΕ και αυξημένες εισαγωγές ρεύματος. Το φαινόμενο αυτό ενισχύεται από την ευρύτερη εικόνα στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, όπου οι παρόμοιες καιρικές συνθήκες έχουν οδηγήσει σε υψηλή παραγωγή και αρνητικές τιμές σε αγορές όπως της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας.
Στην Ελλάδα, δεν έχουν ακόμη ενεργοποιηθεί αρνητικές τιμές στην Αγορά Επόμενης Ημέρας, κάτι που αναμένεται να εφαρμοστεί τέλη Μαΐου. Έτσι, η χώρα προσελκύει ροές ενέργειας κατά τις ώρες αιχμής.
Ενεργειακά δεδομένα 13-15 Απριλίου
Στις 15/4, οι εισαγωγές ενέργειας κάλυψαν το 28,76% του μείγματος.
Στις 14/4, το ποσοστό ήταν 24,18% και στις 13/4 23,11%.
Η συμμετοχή των ΑΠΕ ήταν:
- 33,76% (15/4)
- 35,56% (14/4)
- 50,90% (13/4)
Οι εξαγωγές παρέμειναν περιορισμένες, κυμαινόμενες από 3% έως 6,6%.
Η παρούσα κατάσταση αναδεικνύει τις προκλήσεις που φέρνει η υψηλή διείσδυση των ΑΠΕ στο δίκτυο και την ανάγκη για καλύτερο συντονισμό, ευελιξία και υποστήριξη μέσω έξυπνων συστημάτων διαχείρισης φορτίου.