Παρακολουθήσεις: Κοινό αίτημα της αντιπολίτευσης για κλήση της Αδειλίνη στην επιτροπή Θεσμών
Ανατροπή σημειώθηκε καθώς νωρίτερα φαινόταν πως δεν... έβγαιναν τα κουκιά για κοινή πρωτοβουλία από την αντιπολίτευση.
Κοινή κοινοβουλευτική πρωτοβουλία αναλαμβάνουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης -πλην Ακροδεξιάς- για την υπόθεση των παρακολουθήσεων.
Ειδικότερα, όπως ανέφερε σε δήλωσή της η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου, στις κάμερες της Βουλής, οι Κοινοβουλευτικές Ομάδες των κομμάτων ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ, Πλεύση Ελευθέριας και Νέα Αριστερά θα καταθέσουν αίτημα για να συγκληθεί η επιτροπή θεσμών και Διαφάνειας, έτσι ώστε να κληθεί η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Γεωργία Αδειλίνη.
Συγκεκριμένα, η κ. Κωνσταντοπούλου ανέφερε: «Μετά από την πρόταση μου για σύγκληση της επιτροπής Θεσμών εκφράστηκε η ομόθυμη υποστήριξη από τα κόμματα που στηρίζουν δημοκρατία και διαφάνεια. Επικοινώνησα με Ανδρουλάκη, Χαρίτση, Κασσελάκη, Κουτσούμπα, και όλοι συμφώνησαν ότι είναι κορυφαίας σημασίας η εξέταση του σκανδάλου. Κατατίθενται μέχρι τη λήξη της ημέρας αιτήματα από της πέντε ΚΟ προκειμένου να συγκληθεί η επιτροπή Θεσμών. Να κληθεί η κυρία Αδειλινη.
Είμαι εξαιρετικά ικανοποιημένη από τα δημοκρατικά αντανακλαστικά που λειτούργησαν με τρόπο που δεν επιτρέπει στην κυβέρνηση να συνεχίσει στο δρόμο της συγκάλυψης. Ζητάμε την άμεση σύγκληση της επιτροπής της Θεσμών. Μέχρι και την Παρασκευή παραμένει ανοιχτή η Βουλή. Να μην παίξουν καθυστερήσεις».
Αξίζει να σημειωθεί πως νωρίτερα, φαινόταν πως μία κοινή πρωτοβουλία από την αντιπολίτευση δεν θα ήταν εφικτή καθώς το ΚΚΕ είχε καταθέσει… δικό του αυτοτελές αίτημα στο προεδρείο για σύγκληση της επιτροπής Θεσμών, ζητώντας τη διαβίβαση στη Βουλή του πορίσματος του Αρείου Πάγου, καθώς και όλων των στοιχείων της σχετικής δικογραφίας.
Έτσι φαινόταν πως δε βγαίνουν… τα κουκιά καθώς, σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής, οι ακροάσεις προσώπων στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, είναι υποχρεωτικές μόνο εάν το ζητήσουν τα δύο πέμπτα (2/5) των μελών της επιτροπής. Με βάση την υπάρχουσα κοινοβουλευτική αριθμητική, προκειμένου να συμπληρωθεί ο απαιτούμενος αριθμός βουλευτών θα έπρεπε να συνυπογράψει και ένα κόμμα δεξιά της Δεξιάς, δηλαδή είτε η Ελληνική Λύση, είτε η ΝΙΚΗ, είτε οι Σπαρτιάτες. Τα τρία κόμματα ωστόσο υποστηρίζουν πως ουδεμία κρούση υπήρξε από κάποιο άλλο κόμμα για συνυπογραφή του αιτήματος.