Ανατροπή: Ξεχωριστά αιτήματα από την αντιπολίτευση για τις παρακολουθήσεις
Στο χέρι της ΝΔ για το πως θα απαντήσει στα σχετικά αιτήματα - Τι ανέφερε ο πρόεδρος της Βουλής, Κώστας Τασούλας.
Ξεχωριστά αιτήματα για τη σύγκληση της επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας για την υπόθεση των παρακολουθήσεων φαίνεται πως καταθέτουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Σύμφωνα με όσα δήλωσε στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες η Ζωή Κωνσταντοπούλου, η ίδια επικοινώνησε τηλεφωνικώς με τους Στέφανο Κασσελάκη, Νίκο Ανδρουλάκη, Δημήτρη Κουτσούμπα και Αλέξη Χαρίτση και κατόπιν των διαβουλεύσεων αποφασίστηκε να κατατεθούν αιτήματα από τις πέντε κοινοβουλευτικές ομάδες για σύγκληση της επιτροπής Θεσμών και κλήση της εισαγγελέως του Αρείου.
Κατά πως φαίνεται, παρά το αρχικό καλό κλίμα, τα κόμματα δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν σε κοινό κείμενο. Στελέχη μάλιστα κόμματος που εξαρχής είχε δει θετικά την ανάληψη κοινής πρωτοβουλίας, σχολίαζαν πως ορισμένοι δε θέλησαν να υπογράψουν κάτω από κάποιους....
Σε κάθε περίπτωση, ακόμη και εάν αθροιστούν οι υπογραφές των πέντε κομμάτων, δεν συμπληρώνονται τα 2/5 που απαιτούνται για την υποχρεωτική κλήση ενός προσώπου στην επιτροπή Θεσμών. Αυτό σημαίνει πως είναι στο χέρι της ΝΔ για το πως θα απαντήσει στα σχετικά αιτήματα.
Μιλώντας πάντως στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες, ο πρόεδρος της Βουλής, Κώστας Τασούλας, επισήμανε πως η Βουλή δεν έχει δικαίωμα να καλεί δικαστές και να τους ζητά εξηγήσεις για δικαστικές αποφάσεις.
Σε πηγαδάκια της Βουλής μάλιστα -όπου το όλο ζήτημα αποτελεί το νούμερο ένα θέμα συζήτησης- βουλευτές σχολίαζαν πως για την αποτυχία κατάθεσης ενός κοινού αιτήματος, παρά τις σχεδόν εννιάωρες (!) διαβουλεύσεις, ευθύνονται όχι μόνο τα λογής λογής τεχνικά ζητήματα - όπως η αντικειμενική αδυναμία εύρεσης των ⅖ - αλλά και η απροθυμία του ΣΥΡΙΖΑ να συνυπογράψει με τη Νέα Αριστερά…
Το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ
Ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε αίτημα για τη σύγκληση σε έκτακτη συνεδρίαση την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας βάσει του άρθρου 43Α του Κανονισμού της Βουλής, ζητώντας να κληθούν η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Γεωργία Αδειλίνη, καθώς και ο Αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Αχιλλέας Ζήσης «προκειμένου να ενημερώσουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, αλλά και για να δοθεί στα μέλη της Επιτροπής το σύνολο της δικογραφίας του σκανδάλου των υποκλοπών, για το οποίο εκδόθηκε η σχετική διάταξη της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου «περί αρχειοθέτησης της υπόθεσης των υποκλοπών» και οπωσδήποτε μεταξύ των εγγράφων αυτής:
1. Το πολυσέλιδο (300 σελίδων) πόρισμα του Αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Αχιλλέα Ζήση, ο οποίος διενήργησε την προκαταρκτική εξέταση.
2. Τη σχετική διάταξη της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου περί «αρχειοθέτησης της υπόθεσης».
3. Τα πορίσματα των Ανεξάρτητων Αρχών και των άλλων φορέων, που αναφέρονται στην ανακοίνωση της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου κ. Γεωργίας Αδειλίνη».