Παπαζάχος για πόρισμα Επιτροπής: Σε εξέλιξη η σεισμική ακολουθία - Δεν αποκλείεται ισχυρότερη δόνηση
Επί ποδός η επιστημονική κοινότητα παρακολουθεί τη σεισμική δραστηριότητα στις Κυκλάδες.
«Η Επιτροπή κατέληξε σε ένα πόρισμα παρόμοιο με τα προηγούμενα», ανέφερε αρχικά στις δηλώσεις του, ο Κωνσταντίνος Παπαζάχος, Καθηγητής Γεωφυσικής στο ΑΠΘ, μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης της Επιτροπής.
Τόνισε ότι «όλα τα μέτρα προληπτικής προστασίας που έχουν αποφασιστεί για τους κατοίκους θα παραμείνουν σε ισχύ. Αυτό σημαίνει ότι πρόταση της Επιτροπής είναι τα σχολεία να παραμείνουν κλειστά σε Σαντορίνη, Ίο, Αμοργό και Ανάφη και όλη την επόμενη εβδομάδα, προκειμένου να δούμε πώς θα εξελιχθεί η ακολουθία».
Σε ερώτηση των δημοσιογράφων για την εξέλιξη της σεισμικής δραστηριότητας, ο κ. Παπαζάχος σημείωσε: «Η ένταση της ακολουθίας παρουσιάζει μικρές υφέσεις, αλλά δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί. Δεν μπορεί να αποκλεισθεί ακόμα η πιθανότητα ισχυρότερου σεισμού. Υπάρχει, επίσης, ανάγκη να δώσουμε χρόνο στην Πολιτεία να ολοκληρώσει τους ελέγχους στα σχολεία».
Και συμπλήρωσε με νόημα: «Παρόλο που έχουμε στοιχεία, οι ακολουθίες δεν εξελίσσονται σε χρόνους που επιθυμούν οι άνθρωποι, δηλαδή δεν αλλάζουν τα στοιχεία δραματικά από μέρα σε μέρα. Η σεισμική ακολουθία έχει σταματήσει να προχωράει προς τα βορειο-ανατολικά, έχει παγιωθεί η σεισμικότητα στην περιοχή της Ανύδρου. Τα μεγέθη ήταν μεν λίγο μικρότερα τις δύο τελευταίες ημέρες, αλλά πάλι σήμερα είχαμε ισχυρότερους σεισμούς. Παραμένει δηλαδή μία ακολουθία που είναι σε πλήρη εξέλιξη».
Όσον αφορά το αν εκτιμά ότι ένας σεισμός της τάξεως των 6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ παραμένει «το ταβάνι», ο καθηγητής ήταν σαφής:
«Πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι δεν υπάρχει κάποιο μαγικό νούμερο. Πρόκειται για μια "χονδροειδή" εκτίμηση με βάση τα ρήγματα που υπάρχουν στην περιοχή. Στο δυσμενέστερο σενάριο μένουμε σε αυτήν την τάξη μεγέθους με όλες τις αβεβαιότητες που έχουμε».
Γιατί βρισκόμαστε στη Σαντορίνη
Ο κ. Παπαζάχος αναφέρθηκε και στην απορία που εκφράζουν ορισμένοι για ποιο λόγο οι επιστήμονες βρίσκονται αυτές τις ημέρες στη Σαντορίνη. «Προφανώς για να μελετήσει κανείς τη Σαντορίνη, δεν χρειάζεται να βρίσκεται εδώ, αλλά αυτό το διάστημα ήμασταν σε διαδικασία εγκατάστασης και πύκνωσης του δικτύου σεισμογράφων στην περιοχή. Έτσι σήμερα, εγκαταστήσαμε έναν νέο σεισμολογικό σταθμό στο νότιο τμήμα της Θηρασιάς, οπότε μπορούμε να παρακολουθήσουμε καλύτερα την οποιαδήποτε δραστηριότητα εμφανίσει ποτέ το ηφαίστειο.
Μας λείπουν ακόμα σεισμογράφοι στην ευρύτερη περιοχή. Γνωρίζω ότι αύριο συνάδελφοι από το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών θα πάνε στην Αστυπάλαια και τη Δευτέρα συνάδελφοι από το Πανεπιστήμιο της Αθήνας θα εγκαταστήσουν σεισμογράφους στην Ίο. Όπως και στην Άνυδρο θα μπει ένας νέος σταθμός GPS τις επόμενες ημέρες. Άρα το δίκτυο θα συνεχίσει να βελτιώνεται».
Σχετικά με τον κίνδυνο κατολισθήσεων, ο καθηγητής είπε ότι οι σεισμικές δονήσεις μπορεί να επιβαρύνουν το φαινόμενο της πτώσης βράχων γι' αυτό και συνέστησε προσοχή και τόνισε τη σημασία της πρόληψης.