Παπαστεργίου στο Action 24: Θα είναι χρήσιμος ο προσωπικός αριθμός, μέσα στον Απρίλιο το MyStreet
Για τις ψηφιακές καινοτομίες των επόμενων μηνών μίλησε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης.
Για τις ψηφιακές καινοτομίες των επόμενων μηνών μίλησε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου. Μιλώντας το βράδυ της Πέμπτης (3/4) στην εκπομπή «Πίσω από τις Γραμμές» του Action 24, αρχικά ο υπουργός ρωτήθηκε για τους δασμούς Τραμπ. «Υπάρχει μια ανησυχία για αυτό, θα πρέπει να δούμε τελικά οι αγορές πώς θα αντιδράσουν. Μεγάλη ανησυχία υπήρχε γιατί αυτό είναι πραγματικά σοβαρό θέμα. Τι θα γίνει, για παράδειγμα, με τα GPUs, με τους επεξεργαστές, για τα μηχανήματα τεχνητής νοημοσύνης, που τουλάχιστον για τη μέχρι τώρα πορεία έχουν μπει παραγγελίες, οπότε είναι κάτι το οποίο δεν θα μας ενοχλήσει. Αλλά στο μέλλον όντως θα πρέπει να δούμε αυτά πώς θα εξελιχθούν, γιατί δεν σταματάμε εδώ σε σχέση με τον εξοπλισμό... Να σας έλεγα να περιμένουμε λίγο να δούμε τελικά πώς θα εξελιχθεί όλο αυτό, γιατί δεν νομίζω πως θα βγει ακριβώς και αυτό το οποίο θέλει να κάνει τελικά ο πρόεδρος Τραμπ. Τα πρώτα μηνύματα μάλλον δεν ήταν με το μέρος του. Ας περιμένουμε λίγο να δούμε πώς θα εξελιχθεί».
Το ερωτηματολόγιο
Αναφορικά με το ερωτηματολόγιο, ο Παπαστεργίου είπε: «Θα είναι ένα ερωτηματολόγιο το οποίο θα έρθει στους ανθρώπους, στους πολίτες που έχουν δηλώσει στοιχεία στο Εθνικό Μητρώο Επικοινωνίας. Είναι προαιρετικό, όποιος θέλει το συμπληρώνει. Άρα σε πρώτο επίπεδο και σε πρώτη φάση θέλουμε να συγκεντρώσουμε μια γενική εικόνα της άποψης που έχουν οι πολίτες για ένα μεγάλο εύρος υπηρεσιών, είτε δημόσιων υπηρεσιών στον πυρήνα του σκληρού δημοσίου είτε στην τοπική αυτοδιοίκηση... Ωραία για να μην έχουμε λοιπόν παρεξηγήσεις, ας πούμε ότι ένας υπάλληλος του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης που θα έπρεπε να είναι στη θέση του δεν είναι. Όταν λοιπόν στο ερωτηματολόγιο ερωτηθείτε για τις υπηρεσίες του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, θα πείτε ότι δεν ήμουν ευχαριστημένος και μπορείτε και σε ελεύθερο κείμενο σε κάποια σημεία να γράψετε και την άποψή σας... Αλλά να θυμίσω πως στις προηγούμενες αξιολογήσεις το 99% των υπαλλήλων είχε αξιολογηθεί ως ικανό και επαρκές για τη θέση του. Άρα να πάμε λίγο ξανά, να ξαναδούμε λίγο το έργο από την αρχή, να δούμε λίγο όλο το εύρος του δημοσίου... Ο υπάλληλος συγκεκριμένα είναι κάτι το οποίο θα το δει το Υπουργείο Εσωτερικών αλλά σε πρώτη φάση AI θα χρησιμοποιήσουμε για να μπορέσουμε να αξιολογήσουμε πιο γρήγορα τα συμπεράσματα της έρευνας».
Τηλεδιασκέψεις στα δικαστήρια
Για τις τηλεδιασκέψεις στα δικαστήρια, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης ανέφερε: «Αυτό είναι ένα έργο το οποίο έχει ολοκληρωθεί, παρουσιάζεται από το Υπουργείο Δικαιοσύνης και το Υπουργείο μας αύριο το πρωί, με τον Γιώργο Φλωρίδη, τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, όχι τυχαία γιατί σήμερα ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της Ελληνικής Αστυνομίας ασχολείται με τις μεταγωγές. Αυτό λοιπόν τελειώνει, έχουν ήδη στηθεί 150 σετ τέτοιες υποδομής σε δικαστήρια, σε ανακριτικά γραφεία, προκειμένου να μην χρειάζεται κανείς να μετακινηθεί. Ακόμα και αν κάποιος μάρτυρας σε μια υπόθεση ζει σε ένα νησί, θα μπορεί σε πιστοποιημένους χώρους να πάει και να καταθέσει. Σκεφτείτε ένας άνθρωπος που πάει σε ένα νησί, ο οποίος ξεκινάει να πάει να καταθέσει στην Αθήνα, το δικαστήριο αναβάλλεται, να ξαναγυρίσει πίσω. Λοιπόν, είναι ένα έργο το οποίο ολοκληρώθηκε, η πρώτη του φάση. Θα αξιολογήσουμε τα συμπεράσματα, αλλά είμαι βέβαιος πως θα λειτουργήσει όπως λειτουργήσαν σε όλα τα πιλοτικά εξαιρετικά καλά».
Μιλώντας για τον προσωπικό αριθμό, είπε πως η δυσκολία δεν ήταν στο να τον θεσμοθετήσει και να τον δημιουργήσει το Υπουργείο, αλλά ήταν η αναγραφή στις ταυτότητες. «Ταυτότητα, πρώτον, το βάζουμε τον προσωπικό αριθμό για να τον θυμηθούμε, για να τον μάθουμε, γιατί θα είναι εξαιρετικά χρήσιμο. Δεν πήραμε τον έτοιμο ΑΜΚΑ να τον κάνουμε προσωπικό αριθμό γιατί ο ΑΜΚΑ ως μόνος του θα μπορούσε να αποτελεί ένα πολύ ευαίσθητο δεδομένο με προσωπικά στοιχεία... Άρα πρώτα θα πάμε να βγάλουμε ταυτότητες όλοι όσοι σήμερα έχουν τις μπλε ταυτότητες. Είναι εξαιρετικά επικίνδυνο. Ούτε και άλλως σε πρώτη φάση θέλουμε να διορθώσουμε τα μητρώα του κράτους, άρα θέλουμε τους προσωπικούς αριθμούς. Σε δεύτερη φάση, όντως, θα δώσουμε και υπηρεσίες ηλεκτρονικής διακυβέρνησης. Τότε θα πρέπει να αποφασίσουμε μαζί να μπορείς, ας πούμε, να πας σε μια δημόσια υπηρεσία, να σου σκανάρουν την ταυτότητα και πλέον ξέρουν ποιος είσαι, δεν χρειάζεται να κάνεις οτιδήποτε άλλο. Είναι κάτι τόσο απλό, γιατί σε μια απλή ταυτότητα, σε μια μπλε ταυτότητα, θα μπορούσες να κάνεις παραποίηση. Σε εκείνη τη φάση, το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη θα πρέπει να ανακοινώσει τι θα κάνει».
Συνεχίζοντας, ο υπουργός αναφέρθηκε στην εφαρμογή MyStreet, η οποία θα λειτουργήσει στη λογική του MyCost και θα έχει στόχο την προστασία των κοινόχρηστων χώρων. Το πιο σημαντικό στην ουσία είναι η μετεξέλιξη του MyCoast. Να θυμίσω ότι πέρυσι καλοκαίρι με το MyCoast καταφέραμε να βάλουμε σειρά στις παραλίες. Δεν ήταν τόσο οι 2.500 περίπου έλεγχοι, αλλά πλέον η αίσθηση στους επαγγελματίες πέριξ των παραλίων, ότι υπάρχει πλέον ένα τρίτο μάτι. Και αυτό το τρίτο μάτι ήταν οι πολίτες, οι οποίοι βγήκαν να διεκδικήσουν την ελεύθερη πρόσβασή τους σε παραλίες. Αυτό λοιπόν πάμε να κάνουμε και στον κοινόχρηστο χώρο. Προφανώς και θέλουμε ελεύθερους χώρους, ελεύθερα πεζοδρόμια και πλατείες, σε συνεργασία με την αυτοδιοίκηση. Σήμερα η αυτοδιοίκηση έχει το δικαίωμα να δώσει κάποιο κοινόχρηστο χώρο, παραχώρηση κοινόχρηστου χώρου, αλλά αυτό σε πάρα πολλές περιπτώσεις πλέον δεν τηρείται ή οι καταστηματάρχες καταλαμβάνουν διπλάσιο χώρο. Μαζί λοιπόν με τους δήμους, τους ελεγκτικούς μηχανισμούς έρχεται και ο πολίτης να ελέγξει αν το σημείο στο οποίο σε μια πλατεία έχει καταληφθεί από εμπορεύματα ή τραπεζοκαθίσματα νομίμως έχει δοθεί».