Παπαστεργίου: Σε 1,5 μήνα ο προσωπικός αριθμός - Με τον «Δαίδαλο» θα παράγουμε Τεχνητή Νοημοσύνη
Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου, αναφέρθηκε στον υπερυπολογιστή αλλά και στον μοναδικό αριθμό για κάθε πολίτη.
Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου, αναφέρθηκε στον υπερυπολογιστή «Δαίδαλο» που αποκτά η Ελλάδα καθώς και για τα οφέλη από την Τεχνητή Νοημοσύνη. Επίσης, αναφέρθηκε και στον προσωπικό αριθμό αλλά και στους μικροδορυφόρους που στέλνει στο διάστημα η χώρα μας.
Μιλώντας για τον προσωπικό αριθμό είπε πως έρχεται «για να σταματήσουμε να ταλαιπωρούμε τους πολίτες που έχουν την ατυχία το όνομά τους, το επίθετό τους, το διπλό μικρό τους όνομα – Δημήτρης Γεώργιος – να είναι γραμμένο στα δύο από τα τέσσερα επίσημα μητρώα του Ελληνικού Δημοσίου». «Τεράστια προβλήματα και κυρίως τα προβλήματα αυτά οι πολίτες τα ανακάλυπταν όταν τρέχανε να βγάλουν διαβατήριο, όταν έπρεπε να αλλάξουν την ταυτότητά τους. Πλέον έρχεται προσωπικός αριθμός στην ουσία να σαρώσει όλα τα μητρώα και να αποκτήσουμε μία και μοναδική εικόνα σ όλα τα μητρώα του κράτους», πρόσθεσε.
Ο κ. Παπαστεργίου ανέφερε πως ο προσωπικός αριθμός έχει δύο στάδια: «Το ένα είναι το στάδιο της πληροφορικής, το πώς θα φυλάσσεται, πώς θα παραχθεί, με ποια διαδικασία θα μπει στο ελληνικό δημόσιο. Και το δεύτερο κομμάτι ήταν η αναγραφή στις ταυτότητες. Ως προς το πρώτο κομμάτι, είχαμε τελειώσει από πέρσι. Είχε περάσει και η έκθεση αντίκτυπου από την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα. Είχε μείνει σε εκκρεμότητα το να αναγραφεί στην ταυτότητα ο προσωπικός αριθμός για να το θυμόμαστε. Αυτή κυρίως σε πρώτη φάση, είναι η χρήση του. Σε επόμενη φάση, προφανώς σκοπός είναι με τις νέες ταυτότητες να δίνουμε και δυνατότητες ηλεκτρονικής διακυβέρνησης μέσω της ταυτότητάς μας.
Το δεύτερο κομμάτι λύθηκε πρόσφατα στις 12/2. Πήραμε πλέον το "οκ" μαζί με το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη που έχει την ευθύνη των ταυτοτήτων, της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, προκειμένου να αναγραφεί με όρους και προϋποθέσεις ο προσωπικός αριθμός».
Συνεχίζοντας τόνισε ότι το νομοσχέδιο για τη διακυβέρνηση των δεδομένων πέρασε και τη σχετική διάταξη, «οπότε πλέον εκκρεμεί μόνο μία Κοινή Υπουργική Απόφαση ανάμεσα σε εμάς, το Προστασίας του Πολίτη και το Οικονομικών, για να ξεκινήσουμε πολύ άμεσα – θεωρώ δεν θα μας πάρει παραπάνω από 1 με 1,5 μήνα – να βγάλουμε την πλατφόρμα στον αέρα. Είναι έτοιμη».
Αναφορικά με τον «Δαίδαλο», μιλώντας στο Ertnews, είπε: «Να εξηγήσουμε τι είναι αυτός ο υπερυπολογιστής. Γιατί χρειαζόμαστε τέτοια μηχανήματα; Λοιπόν, η Τεχνητή Νοημοσύνη την ώρα αυτή στηρίζεται σε τέτοια μεγάλα μηχανήματα, σε μεγάλους υπολογιστές που λέγονται υπερυπολογιστές. Όσο λοιπόν δεν έχουμε τέτοια μηχανήματα στην Ελλάδα μας, όλες οι δράσεις και οι εφαρμογές Τεχνητής Νοημοσύνης "τρέχουν" σε κάποια μηχανήματα στο εξωτερικό, στη Γερμανία, στη Νορβηγία, κάτι το οποίο αντανακλά και στο κόστος της Τεχνητής Νοημοσύνης, αλλά και σε ζητήματα εδραίωσης ψηφιακής κυριαρχίας της χώρας μας. Με τον "Δαίδαλο" πλέον θα μπορούμε να παράγουμε δική μας εγχώρια Τεχνητή Νοημοσύνη και στην ουσία να δώσουμε πόρους, δωρεάν πόρους σε μικρές επιχειρήσεις, σε νεοφυείς επιχειρήσεις και φυσικά στο ελληνικό δημόσιο, προκειμένου να μπορεί να "τρέχει" έργα Τεχνητής Νοημοσύνης εκεί στο Λαύριο», εξήγησε αρχικά ο κ. Παπαστεργίου.
«Η Ελλάδα από τις πρώτες χώρες που έβγαλαν εφαρμογές Τεχνητής Νοημοσύνης»
«Η χώρα μας είναι μία από τις πρώτες χώρες που έβγαλαν εφαρμογές Τεχνητής Νοημοσύνης με το mygov, το mAiGreece, με την εφαρμογή νομικού ελέγχου στο Κτηματολόγιο. Το πιο σημαντικό κίνητρο όμως είναι αυτό το οποίο χθες περάσαμε από τη Βουλή. Λένε πως η τεχνητή νοημοσύνη θέλει τρία πράγματα: υπολογιστική ισχύ, ταλέντο και δεδομένα. Χθες λοιπόν, από την Ολομέλεια της Βουλής πέρασε το νομοσχέδιο για τη διακυβέρνηση των δεδομένων. Ένας ευρωπαϊκός κανονισμός που στην ουσία βάζει σε μια τάξη το πώς μπορούμε ανώνυμα δεδομένα – άρα δεν υπάρχει κάποιο θέμα στο GDPR ή να δώσουμε τα δεδομένα σας, τα δεδομένα μου ή τα δεδομένα των τηλεθεατών προς τα έξω – τα ανώνυμα δεδομένα να αποτελέσουν πηγή έμπνευσης, τον πλούτο, το υπόβαθρο για να μπορέσουμε πλέον να πάμε στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης έχοντας όλο αυτό το καύσιμο. Γιατί λένε πως τα δεδομένα είναι το πετρέλαιο», είπε και πρόσθεσε: «Για να μπορέσουμε λοιπόν από τα πολύ απλά, θεραπείες για τον καρκίνο και άλλες τέτοιες ασθένειες, για την πολιτική προστασία και το πώς θα μπορέσουμε να προβλέψουμε ακραία καιρικά φαινόμενα και σε άλλες πολιτικές, για τις μεταφορές, για τη δικαιοσύνη, για μια τεράστια γκάμα ζητημάτων του δημόσιου βίου, τα δεδομένα αυτά, όπως ακριβώς πλέον ρυθμίζονται μέσα από τον ευρωπαϊκό κανονισμό, μπορεί να είναι το πιο σημαντικό κίνητρο για νέες επιχειρήσεις, οι οποίες θα μπορέσουν να πάρουν αυτά τα ανώνυμα και συμβατά με το GDPR δεδομένα, για να μπορέσουν από ‘κει και πέρα να αναπτύξουν προϊόντα».
Σχετικά με τους μικροδορυφόρους, ο κ. Παπαστεργίου ανέφερε μεταξύ άλλων: «Το 2025 η Ελλάδα εκτοξεύει τους δικούς της δορυφόρους. Για ποιο λόγο θέλει η Ελλάδα δικούς της δορυφόρους; Θα σας πω κάτι πάρα πολύ απλό. Πριν από περίπου τρεις μήνες προέκυψε ένα πολύ ακραίο καιρικό φαινόμενο στη Ρόδο, το οποίο τα μετεωρολογικά μοντέλα δεν το είχαν πιάσει. Για ποιο λόγο δεν το είχαν πιάσει; Λόγω της τοπικότητας του φαινομένου. Με το νέο σύστημα ελληνικών μικροδορυφόρων θα μπορούμε να έχουμε πάρα πολύ πληροφορία, σχεδόν σε πραγματικό χρόνο για πρόβλεψη ακραίων καιρικών φαινομένων». «Οφείλω να επισημάνω ότι πλέον με τους σύγχρονους δικούς μας μικροδορυφόρους θα έχουμε περίπου 10 φορές μεγαλύτερη ακρίβεια στην πληροφορία σε σχέση με αυτά τα οποία είχαμε μέχρι σήμερα», διευκρίνισε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης.