Πάπας Φραγκίσκος: Πλήθος κόσμου αποχαιρετά τον Ποντίφικα - Συγκινητικές εικόνες
Στην νεκρώσιμο ακολουθία αναμένεται να παραστούν εκατοντάδες ηγέτες από ολόκληρο τον κόσμο -μεταξύ αυτών και ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Χιλιάδες πιστοί συρρέουν στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου από το πρωί της Τετάρτης (23/04) προκειμένου να αποτίσουν τον ύστατο φόρο τιμής στον Πάπα Φραγκίσκο, ο οποίος έφυγε από τη ζωή το πρωί της Δευτέρας του Πάσχα (21/04) σε ηλικία 88 ετών.
Στην πλατεία του Αγίου Πέτρου επικρατεί το αδιαχώρητο από το πρωί, με χιλιάδες κόσμου να βρίσκονται εκεί με σκοπό να προσκυνήσουν τη σορό του Ποντίφικα, που μεταφέρθηκε εκεί από τον ξενώνα της Αγίας Μάρθας.
Το φέρετρο όπου τοποθετήθηκε η σορός είναι ξύλινο (κατά την επιθυμία του ίδιου του Πάπα) και ανοικτό, ενώ μεταφέρθηκε από τους «σεντιάρι». Πρόκειται για μη κληρικούς, οι οποίοι τίθενται στις υπηρεσίες του εκάστοτε Ποντίφικα.
Η πομπή πέρασε πρώτα από τον εξωτερικό χώρο της πλατείας του Αγίου Πέτρου, όπου οι συγκεντρωμένοι προσκυνητές χειροκρότησαν, με εμφανή συγκίνηση.
Το λαϊκό προσκύνημα θα συνεχιστεί μέχρι τα μεσάνυχτα σήμερα, καθώς και αύριο.
Δείτε live εικόνα από το Βατικανό:
Το Σάββατο η κηδεία του Πάπα
Όπως ανακοίνωσε το Βατικανό, η κηδεία του Ποντίφικα θα τελεστεί το Σάββατο, στις 11:00 (ώρα Ελλάδας). Στην νεκρώσιμο ακολουθία αναμένεται να παραστούν εκατοντάδες ηγέτες από ολόκληρο τον κόσμο (μεταξύ αυτών και ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης), ενώ οι πιστοί αναμένεται να ξεπεράσουν τις 200.000.
Τα μέτρα ασφαλείας, στην ευρύτερη περιοχή της πλατείας του Αγίου Πέτρου είναι δρακόντεια, με ελέγχους της αστυνομίας και των καραμπινιέρων στα προσωπικά αντικείμενα πιστών, τουριστών και δημοσιογράφων που θέλουν να φτάσουν μέχρι την κεντρική πλατεία.
Η κυβέρνηση Μελόνι διέθεσε 5 εκατ. ευρώ για την υποδοχή των προσκυνητών και τα έκτακτα μέτρα ασφαλείας, ενόψει της κηδείας του εκλιπόντος Ποντίφικα.

Η διαδοχή
Οι καρδινάλιοι αποτελούν τους στενότερους συνεργάτες του εκάστοτε Πάπα, επιφορτισμένους με τη διοίκηση κρίσιμων τμημάτων του Βατικανού και επισκοπών σε όλο τον κόσμο. Όταν ένας Πάπας αποβιώσει ή παραιτηθεί, οι καρδινάλιοι ηλικίας κάτω των 80 ετών συμμετέχουν σε μυστικό κονκλάβιο για να εκλέξουν μεταξύ τους τον νέο προκαθήμενο της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, η οποία αριθμεί σχεδόν 1,4 δισεκατομμύρια πιστούς.
Η πολύπλοκη διαδικασία ψηφοφορίας θα αποκαλύψει εάν οι σημερινοί καρδινάλιοι, οι περισσότεροι από τους οποίους διορίστηκαν από τον Πάπα Φραγκίσκο, θεωρούν ότι η υιοθέτηση φιλελεύθερων κοινωνικών αξιών και η προοδευτική μεταρρυθμιστική του ατζέντα έχουν υπερβεί τα όρια, και αν απαιτείται μια στροφή προς περισσότερο συντηρητικές ιδέες.
Οι καρδινάλιοι θα καθορίσουν την ημερομηνία έναρξης του κονκλάβου μόλις αρχίσουν να καταφθάνουν στη Ρώμη τις επόμενες ημέρες. Μέχρι τις 21 Απριλίου, υπήρχαν συνολικά 252 καρδινάλιοι, εκ των οποίων 135 ήταν εκλέκτορες κάτω των 80 ετών, σύμφωνα με στοιχεία του Βατικανού. Από αυτούς, 108 διορίστηκαν από τον Φραγκίσκο, 22 από τον προκάτοχό του Βενέδικτο και πέντε από τον Ιωάννη Παύλο Β΄.
Ο Πάπας Φραγκίσκος διεξήγαγε 10 συνόδους διορισμού καρδιναλίων, αυξάνοντας τις πιθανότητες ο διάδοχός του να προέρχεται από μη ευρωπαϊκή ήπειρο, καθώς ενίσχυσε την παρουσία της Εκκλησίας σε περιοχές όπου οι Καθολικοί αποτελούν μικρή μειονότητα ή όπου η Εκκλησία αναπτύσσεται ταχύτερα σε σχέση με τη Δύση, που παραμένει ως επί το πλείστον στάσιμη.
Ο Φραγκίσκος διόρισε περισσότερους από 20 καρδιναλίους από χώρες που δεν είχαν ποτέ καρδινάλιο, κυρίως από αναπτυσσόμενες χώρες όπως η Ρουάντα, το Πράσινο Ακρωτήριο, η Τόνγκα, η Μιανμάρ, η Μογγολία και το Νότιο Σουδάν, ή από χώρες με ελάχιστους Καθολικούς, όπως η Σουηδία. Σε αρκετές περιπτώσεις, αγνόησε κενές θέσεις σε μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις που παραδοσιακά διέθεταν καρδιναλίους, υπογραμμίζοντας ότι η Εκκλησία δεν πρέπει να παραμένει ευρωκεντρική. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, παρέκαμψε επισκοπές όπως το Λος Άντζελες και το Σαν Φρανσίσκο, προφανώς λόγω των συντηρητικών αρχιεπισκόπων τους.