Παναγία των Παρισίων: Οι πρώτες εικόνες από τον ανακαινισμένο καθεδρικό ναό
Ο Εμανουέλ Μακρόν ξεναγήθηκε στους χώρους της Παναγίας των Παρισίων, με αφορμή την επικείμενη επαναλειτουργία του εμβληματικού ναού.
Από τη στάχτη στο νέο μεγαλείο, από το σκοτάδι στο φως. Η Παναγία των Παρισίων, το γοτθικό αρχιτεκτονικό εμβληματικό τοπόσημο στην πόλη του φωτός άνοιξε και πάλι τις πύλες της, μετά από πεντέμισι χρόνια αναστηλωτικών εργασιών.
Ήταν 15 Απριλίου του 2019, όταν οι πύρινες φλόγες έζωσαν τον καθεδρικό και απείλησαν την ακεραιότητά του. Μετά από μάχη ημερών 600 πυροσβέστες τιθάσευσαν τη φωτιά και από τότε ξεκίνησε ένα τιτάνιο έργο αποκατάστασης του εμβληματικού ναού.
Ο Εμανουέλ Μακρόν ξεναγήθηκε το πρωί της Παρασκευής (29/11) στους χώρους της Παναγίας των Παρισίων, με αφορμή την επικείμενη επαναλειτουργία του καθεδρικού ναού.
Το γοτθικό κόσμημα ανακαινίστηκε και είναι έτοιμο να ανοίξει τις πύλες του για το κοινό, προσφέροντας στους επισκέπτες αυτό που υπόσχεται να είναι μια εκπληκτική οπτική απόλαυση, γράφουν γαλλικά και άλλα ΜΜΕ.
Ο Γάλλος πρόεδρος συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Μπριζίτ και τον αρχιεπίσκοπο του Παρισιού Λοράν Ούλριχ, ξεκινούν ένα πρόγραμμα τελετών που κορυφώνεται με τα θυρανοίξια του καθεδρικού ναού της γαλλικής πρωτεύουσας στις 7 Δεκεμβρίου και την πρώτη θεία λειτουργία την επόμενη ημέρα.
Η ξενάγηση του προεδρικού ζεύγους της Γαλλίας στο εσωτερικό της Παναγίας των Παρισίων ήταν μια καλή ευκαιρία ώστε ο κόσμος να πάρει μια ιδέα για το πώς μοιάζει το ανακαινισμένο εσωτερικό της εμβληματικής εκκλησίας, μιας και οι εργασίες αποκατάστασης γίνονταν μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, καθώς είχε επιλεγεί ως επικοινωνιακή τακτική να μην δίνονται πληροφορίες για την εξέλιξη των εργασιών.
Λαμπρό εσωτερικό
Η καταστροφική πυρκαγιά φαίνεται ότι ήταν ο καταλύτης ώστε οι εργασίες συντήρησης και αποκατάστασης να είναι εκτεταμένες κάτι που φάνηκε από τις εικόνες και τα βίντεο της επίσκεψης του ζεύγους Μακρόν. Το εσωτερικό της Παναγίας των Παρισίων είναι πιο φωτεινό, οι τοίχοι μοιάζουν πιο ανοιχτόχρωμοι σημάδι των σε βάθος καθαρισμών που έγιναν στις πέτρες όλα αυτά τα χρόνια.
Οι ανοιχτές τρύπες στην ξύλινη οροφή που «έβρεχαν» στο εσωτερικό του ναού φλεγόμενα συντρίμμια, έχουν κλείσει οι σωροί από ερείπια στο πάτωμα δεν υπάρχουν. Οι περίτεχνοι χρυσοί άγγελοι και ο χρυσός σταυρός πίσω από την κεντρική αγία τράπεζα δείχνουν όλα σαν καινούργια.
Οι τοίχοι του καθεδρικού ναού από ασβεστόλιθο φαίνονται σαν ολοκαίνουργιοι και λαμπεροί, καθώς από πάνω του αφαιρέθηκαν σκόνη και ρύποι αιώνων. Ισχυρές ηλεκτρικές σκούπες χρησιμοποιήθηκαν για να αφαιρέσουν πρώτα την τοξική σκόνη που απελευθερώθηκε όταν η φωτιά έλιωσε τις μολύβδινες στέγες του καθεδρικού ναού. Στη συνέχεια ψεκάστηκαν λεπτά στρώματα λατέξ στις επιφάνειες και αφαιρέθηκαν λίγες μέρες αργότερα, αφαιρώντας τη βρωμιά μαζί τους.
Ο Μακρόν μπήκε μέσα από τις γιγάντιες και περίτεχνα σκαλισμένες μπροστινές πόρτες του καθεδρικού ναού και κοίταξε τα ταβάνια με απορία.
Ο Μακρόν θα επιστρέψει στις 7 Δεκεμβρίου για να δώσει μια ομιλία και να παραστεί στον αγιασμό της νέας αγίας τράπεζας. Η κυβέρνηση του Μακρόν χαιρετίζει την ανοικοδόμηση της Παναγίας των Παρισίων ως σύμβολο της εθνικής ενότητας και της γαλλικής ικανότητας.
H καταστροφική πυρκαγιά της 15ης Απριλίου 2019
Το απόγευμα της 15ης Απριλίου 2019 οι τηλεθεατές σε όλο τον κόσμο παρακολούθησαν έντρομοι τις ζωντανές εικόνες που μεταδόθηκαν από τις πορτοκαλί φλόγες που εξαπλώνονταν κατά μήκος της οροφής του καθεδρικού ναού και στη συνέχεια -στην κορύφωση της πυρκαγιάς- το καμπαναριό του 19ου αιώνα να συντρίβεται στο έδαφος.
Ο καθεδρικός ναός -η δομική ακεραιότητα του οποίου προκαλούσε ήδη ανησυχία πριν από την καταστροφή- υποβαλλόταν σε εξωτερική ανακαίνιση εκείνη την εποχή. Μεταξύ των θεωριών για την αιτία της πυρκαγιάς είναι ένα τσιγάρο που άφησε ένας εργάτης ή μια ηλεκτρολογική βλάβη. Περίπου 600 πυροσβέστες έδωσαν μάχη με τις φλόγες επί 15 ώρες.
Κάποια στιγμή υπήρχε ο φόβος ότι οι οκτώ καμπάνες του βόρειου πύργου κινδύνευαν να πέσουν, κάτι που θα έριχνε και τον ίδιο τον πύργο και ενδεχομένως μεγάλο μέρος των τοιχωμάτων του καθεδρικού ναού. Στο τέλος, καταστράφηκαν το καμπαναριό, τα ξύλινα δοκάρια της στέγης και ο πέτρινος θόλος στο κέντρο και μέρος του κυρίως ναού. Υπήρξαν επίσης πολλές ζημιές από την πτώση ξύλων και τοιχοποιίας, καθώς και από το νερό από τη διαδικασία πυρόσβεσης.
Δημιουργήθηκε με νόμο ένας δημόσιος φορέας για τη διαχείριση του έργου, και μια έκκληση για κεφάλαια έφερε άμεση ανταπόκριση. Συγκεντρώθηκαν συνολικά 846 εκατ. ευρώ, μεγάλο μέρος από μεγάλους χορηγούς, αλλά και από εκατοντάδες χιλιάδες μικρούς δωρητές.
Η ευθύνη για το έργο ανατέθηκε στον Ζαν-Λουί Ζορζελάν, έναν στρατηγό στον οποίο αποδίδονται καθολικά τα εύσημα για την αναμφισβήτητη επιτυχία του έργου, αλλά πέθανε σε δυστύχημα στα Πυρηναία τον Αύγουστο του 2023. Στη θέση του βρίσκεται ο Φιλίπ Ζοστ.
Υπολογίζεται ότι 2.000 κτίστες, ξυλουργοί, αναστηλωτές, στεγαστές, εργάτες χυτηρίων, ειδικοί τέχνης, γλύπτες και μηχανικοί εργάστηκαν για το έργο - παρέχοντας τεράστια ώθηση στις γαλλικές τέχνες και χειροτεχνίες. Πολλά επαγγέλματα -όπως η λιθοτεχνία- είδαν μεγάλη αύξηση των θέσεων μαθητείας ως αποτέλεσμα της δημοσιότητας.