Η εντυπωσιακή αναστήλωση της Παναγίας των Παρισίων - Πότε ανοίγει τις πύλες της
Μέχρι και σήμερα παραμένουν ασαφή τα αίτια που προκάλεσαν την πυρκαγιά στο εμβληματικό κτίριο.
Ένα μήνα πριν από την επίσημη επαναλειτουργία του Καθεδρικού Ναού της Παναγίας των Παρισίων, το ιστορικό μνημείο που κοσμεί το κέντρο της Γαλλικής πρωτεύουσας, συνεχίζονται οι πυρετώδεις εργασίες για την αναστήλωσή της μετά την καταστροφική πυρκαγιά του 2019 που κατέστρεψε την οροφή.
Πέντε χρόνια πέρασαν από τότε που η παγκόσμια κοινότητα πάγωσε στο θέαμα της ζοφερής πυρκαγιάς που λίγο έλειψε να καταστρέψει το Mνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Η οροφή του εμβληματικού καθεδρικού ναού τυλίχθηκε στις φλόγες με τη φωτιά να καταστρέφει μέρος του κωδωνοστασίου και να γκρεμίζει, σχεδόν, τα κύρια καμπαναριά. Τα δύο τρίτα της οροφής κατέρρευσαν ενώ το εσωτερικό του καθεδρικού ναού υπέστη σοβαρές ζημιές ανυπολόγιστης αξίας.
Ο Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν είχε δηλώσει τότε πως ο καθεδρικός ναός αποτελεί «την ιστορία μας, τη λογοτεχνία μας, την συλλογική μας φαντασία – το μέρος όπου έχουμε ζήσει όλες τις μεγάλες μας στιγμές, τους πολέμους και τις απελευθερώσεις μας. Είναι το επίκεντρο της ζωής μας».
Πλέον, οι σκαλωσιές που περιβάλλουν μεγάλο μέρος της πρόσοψης του καθεδρικού ναού έχουν αρχίσει να απομακρύνονται σιγά-σιγά και μια νέα κορυφή είναι ήδη ορατή.
Περίπου 500 εργάτες βρίσκονται καθημερινά στο εργοτάξιο, αγωνιζόμενοι για την ανοικοδόμηση του καθεδρικού ναού, του πιο επισκέψιμου μνημείου της Ευρώπης πριν από την πυρκαγιά, το οποίο δεσπόζει στο νησί Ile de la Cite στον ποταμό Σηκουάνα από τον Μεσαίωνα.
Η Παναγία των Παρισίων πρόκειται να ανοίξει ξανά τις πύλες της στις 8 Δεκεμβρίου με τους επισκέπτες της αλλά και τους κατοίκους του Παρισιού να ανυπομονούν να ξαναμπούν στην ιστορική εκκλησία.
Μέχρι και σήμερα παραμένουν ασαφή τα αίτια που προκάλεσαν την πυρκαγιά στο εμβληματικό κτίριο. Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας των αρχών δεν υπήρχε δόλος ή εμπρησμός, ενώ το πόρισμα των ερευνητών κάνει λόγο για ατύχημα από τσιγάρο που δεν είχε σβήσει σωστά, κατά τις τότε εργασίες ανακαίνισης ή από ηλεκτρικό βραχυκύκλωμα.
Οι καμπάνες των Ολυμπιακών Αγώνων
Κατά τη διάρκεια των εργασιών αναστήλωσης, οι καμπάνες της εκκλησίας αφαιρέθηκαν και μεταφέρθηκαν σε ασφαλές σημείο. Στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων ήχησαν οι καμπάνες που κατασκευάστηκαν προς τιμήν του ναού στο Stade de France.
Το πρωί της Πέμπτης 07/11, η βασική καμπάνα μεταφέρθηκε μπροστά στην Παναγία των Παρισίων μαζί με «τις δύο μικρές αδερφές της», με σκοπό να τοποθετηθεί εντός του καθεδρικού ναού. Οι τρεις καμπάνες έφτασαν λίγο μετά τις 11 το πρωί (τοπική ώρα) στην πλατεία μπροστά από τον ναό, παρουσία του Μονσινιόρ Oliver Ribadeau Dumas, Πρύτανη της Παναγίας των Παρισίων και του Tony Estanguet, Προέδρου της Οργανωτικής Επιτροπής του Παρισιού 2024.
Οι τρεις καμπάνες κατασκευάστηκαν στη Γαλλία, στο χυτήριο Cornille Havard, στο Villedieu-les-Poêles (Manche).
Αντιδράσεις για το εισιτήριο
Το περασμένο διάστημα, δημιουργήθηκαν πολλές αντιδράσεις γύρω από την πρόταση της Γαλλίδας υπουργού Πολιτισμού, Ρασίντα Ντατί, για την καθιέρωση εισιτηρίου για τους τουρίστες που επισκέπτονται την «ψυχή της Γαλλίας», με στόχο τη συγκέντρωση πόρων για τη διατήρηση των υπολοίπων εκκλησιών της χώρας.
Ενώ η είσοδος σε αξιοσημείωτους καθεδρικούς ναούς γειτονικών χωρών, όπως η Ισπανία, η Ιταλία και η Βρετανία, γίνεται συνήθως με αντίτιμο, η Καθολική Εκκλησία της Γαλλίας αντιτίθεται έντονα στην ιδέα αυτή, ενώ ειδικοί προειδοποιούν ότι η συγκεκριμένη πρωτοβουλία μπορεί να είναι ακόμα και παράνομη..
Η Ντατί ανέφερε στην εφημερίδα Le Figaro ότι σε όλη την Ευρώπη, οι επισκέπτες πληρώνουν για την είσοδο σε «θαυμαστές θρησκευτικές εγκαταστάσεις», προτείνοντας μια «συμβολική χρέωση για τουριστικές επισκέψεις στην Παναγία των Παρισίων».
Το μέτρο αυτό θα μπορούσε να αποφέρει έως και 75 εκατομμύρια ευρώ ετησίως, ποσό που θα διατεθεί εξολοκλήρου για τη μεγάλη προσπάθεια διατήρησης της θρησκευτικής κληρονομιάς της Γαλλίας. «Η Παναγία των Παρισίων θα μπορούσε να σώσει όλες τις εκκλησίες της Γαλλίας», δήλωσε η υπουργός, προσθέτοντας πως θα είναι ένα «μεγαλειώδες σύμβολο».
Ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας, Μπρουνό Ρεταγιό, καλωσόρισε την ιδέα, δηλώνοντας πως «αν 5 ευρώ μπορούν να σώσουν τη θρησκευτική κληρονομιά της Γαλλίας, είναι κάτι καλό, ανεξάρτητα από το αν πιστεύει κανείς ή όχι».