Όταν ο Πούσκας έφτασε μία ανάσα από τον Εθνικό Πειραιώς
19/04/1957: Ο Φέρεντς Πούσκας μαζί με τα μεγαλύτερα αστέρια της Χόνβεντ και της εθνικής Ουγγαρίας καταφθάνουν στην Ελλάδα και βρίσκονται μία ανάσα από το να γίνουν νέοι παίκτες του Εθνικού Πειραιώς! Σε ένα από τα μεγαλύτερα μεταγραφικά «What If» του ελληνικού ποδοσφαίρου, οι «μεγάλοι» του ανέκοψαν την... φόρα σε μία φοβερή ιστορία, όπως σας την μεταφέρουμε μέσα από τον Τύπο της εποχής!
Ο Εθνικός Πειραιώς μπορεί να είναι, πλέον, μια ομάδα που βρίσκεται διαρκώς ανάμεσα στην Γ' Εθνική και τα τοπικά της ΕΠΣ Πειραιά, ωστόσο πρόκειται για μία από τις πιο ιστορικές ομάδες στην Ελλάδα. Μετράει 36 σεζόν στην κορυφαία κατηγορία και τον Απρίλιο του 1957 είχε την ευκαιρία να γίνει μία ευρωπαϊκή «υπερδύναμη».
Η «Ουγγρική Επανάσταση», η διάλυση της Χόνβεντ και η περιοδεία της παρέας του Πούσκας
Η απαρχή της όλης υπόθεσης πηγάζει από την «Ουγγρική Επανάσταση». Οι Μαγυάροι πραγματοποίησαν εξέγερση εναντίων του καθεστώτος των Σοβιετικών και αυτό είχε ως συνέπεια οι μεγαλύτεροι σταρ της Χόνβεντ, όπως ο Πούσκας, ο Τσίμπορ και ο Κόκσιτς να αποφασίσουν να παραμείνουν μακριά από την χώρα!
Η Χόνβεντ αντιμετώπιζε την Αθλέτικ Μπιλμπάο στο Κύπελλο Πρωταθλητριών (νυν Champions League) και η σοκαριστική ήττα με 3-2 την άφησε με το... ενάμισι πόδι εκτός. Ενόψει της ρεβάνς, οι Ούγγροι ποδοσφαιριστές δεν επέστρεψαν ποτέ στην πατρίδα τους, κατέλυσαν σε ξενοδοχείο στην βελγική Αμβέρσα και με το 3-3 της ρεβάνς έμειναν εκτός Ευρώπης. Και κάπως έτσι, μία μεγάλη ουγγρική ποδοσφαιρική «δύναμη» διαλύθηκε.
Οι παίκτες - μη μπορώντας και μη θέλοντας να γυρίσουν στην Ουγγαρία - δημιούργησαν την ομάδα «Hungaria» και άρχισαν να κάνουν περιοδείες ανά τον κόσμο, αναζητώντας τον νέο τους «σταθμό» στην καριέρα τους. Πέρασαν από πολλές χώρες της Ευρώπης, αλλά ακόμη και από την Βραζιλία και γενικότερα τη Λατινική Αμερική κι όπου κι αν πήγαν γνώρισαν την απόλυτη αποθέωση.
Ο κόσμος λάτρευε να τους παρακολουθεί, κάθε γήπεδο γέμιζε και κάπου εκεί ήρθε μία ιδέα στον Δημήτρη Καρέλλα. Ο ιδιοκτήτης του Εθνικού ήταν βιομήχανος και ιδιοκτήτης επίσης της κλωστοϋφαντουργίας «ΑΙΓΑΙΟΝ». Αγαπούσε την ομάδα, είχε μεγαλεπήβολα σχέδια και όνειρα για αυτήν και αυτά άρχισαν με το χαμένο πρωτάθλημα του 1956, στο οποίο ο σύλλογος τερμάτισε 2ος πίσω από τον Ολυμπιακό.
Το όραμα του Δημήτρη Καρέλλα για τον Εθνικό και η ελληνική λατρεία για τον Πούσκας
Ο Εθνικός είχε φτάσει 4 αγωνιστικές πριν το τέλος της σεζόν 1956/57 στο -2 από τον πρωτοπόρο Ολυμπιακό, ενώ θα τον φιλοξενούσε στην κοινή τους έδρα στην επόμενη «στροφή» του πρωταθλήματος. Έτσι, ο Καρέλλας επιχείρησε να πραγματοποιήσει το «κόλπο-γκρόσο» και προσπάθησε να φέρει στην Ελλάδα τον Φέρεντς Πούσκας, τον Ζόλταν Τσίμπορ, τον Σάντορ Κόκσιτς, αλλά κι αρκετούς ακόμα Ούγγρους παίκτες, που αποτελούσαν την «χρυσή γενιά» της χώρας, και που μόλις μερικά χρόνια πριν είχαν χάσει στον τελικό του Μουντιάλ από την Δυτική Γερμανία (1954, 3-2).
Έστειλε στην Βουδαπέστη τον μάνατζερ, Σωτήρη Βολανάκη, έναν από τους πρώτους - αν όχι τον πρώτο - που έκανε τέτοια ταξίδια σε εκείνη την εποχή σε ολόκληρο τον κόσμο και κατάφερε να πείσει τους 3 μεγάλους σταρ της Χόνβεντ να έρθουν στην Ελλάδα. Έτσι, στις 19 Απριλίου του 1957 οι τρεις τους «πάτησαν» Ελλάδα στο παλιό αεροδρόμιο στο «Ελληνικό», αφού ο σύλλογος είχε λάβει άδεια από την ελληνική κυβέρνηση, με τους φιλάθλους και τους δημοσιογράφους που τους περίμεναν εκεί να είναι αμέτρητοι.
Σε κάθε βήμα που έκαναν στη χώρα μας οι Πούσκας, Τσίμπορ και Κόκσιτς ένιωθαν την αγάπη του κόσμου, ο οποίος τους ακολουθούσε παντού. Είτε εκείνοι επισκέπτονταν την Ακρόπολη, είτε πήγαιναν σε κάποιο μαγαζί. Βέβαια, κάτι τέτοιο δεν άρεσε σε όλους... Ο Ολυμπιακός, ο Παναθηναϊκός και η ΑΕΚ είχαν οργανώσει ένα τουρνουά του Πάσχα, ώστε να αυξήσουν τις εισπράξεις τους μέσω των εισιτηρίων, της κύριας πηγής εσόδων, δηλαδή, εκείνη την εποχή για κάθε ποδοσφαιρικό κλαμπ.
Η «Hungaria» έδωσε δύο φιλικά και στο πρώτο «μάγεψε» περίπου 20-30.000 χιλιάδες Έλληνες που είχαν συγκεντρωθεί στο γήπεδο, αφού «διέσυρε» με 7-0 τον Εθνικό! Όλοι είχαν μείνει άναυδοι με τα όσα είδαν, όπως και οι Ούγγροι ποδοσφαιριστές, αλλά για όλους τους λάθους λόγους. Ο Κόκσιτς συνέκρινε τον αγωνιστικό χώρο με γήπεδα στο... Σουδάν, ενώ ο Πούσκας με «δρόμο για ποδήλατα και αυτοκίνητα».
Στο δεύτερο φιλικό η Εθνική Ενόπλων νίκησε με 2-1 την «Hungaria», με τον Εθνικό στο ενδιάμεσο να έχει ήδη υπογράψει 5 Ούγγρους ποδοσφαιριστές (Σάμπο, Τσόλνοκ, Τζάμποκι, Γκαραμβολγκί και Σάγγι). Παράλληλα, στο τουρνουά του Πάσχα μεγάλος πρωταγωνιστής ανάμεσα σε Ολυμπιακό, Παναθηναϊκό και ΑΕΚ ήταν ο... Φέρεντς Πούσκας.
Ο μετέπειτα σταρ της Ρεάλ Μαδρίτης και προπονητής του Παναθηναϊκού και της ΑΕΚ είχε επισκεφθεί τη «Λεωφόρο» για να παρακολουθήσει το ντέρμπι «αιωνίων» κι όλοι άρχισαν να ασχολούνται με αυτόν στην κερκίδα, παρά με τα όσα συνέβαιναν στο γήπεδο. Κι εκεί το πράγμα άρχισε να... στραβώνει. Ο Καρέλλας έκλεισε περιοδεία στην Αίγυπτο κι όταν κυκλοφόρησε στον Τύπο της εποχής ότι είχε έρθει σε συμφωνία με τον Τσίμπορ, η εξέλιξη δεν ήταν η αναμενόμενη!
Η τιμωρία του Εθνικού και ο Πούσκας στη... Ρεάλ Μαδρίτης
Η Ελληνική Ομοσπονδία τιμώρησε την ομάδα του Πειραιά με την πρόφαση ότι αυτές οι συμφωνίες συνιστούσαν επαγγελματικά συμβόλαια, κάτι που απαγορευόταν τότε από τους κανόνες και νομιμοποιήθηκε δύο χρόνια αργότερα (1959). Έτσι, στον Εθνικό επιβλήθηκε ένα πρόστιμο για τα φιλικά με τη «Hungaria» περίπου 125 φορές μεγαλύτερο του προβλεπόμενου (!), μαζί και με δίμηνο αποκλεισμό από κάθε διοργάνωση, αλλά με αναστολή.
Το περίεργο της υπόθεσης, όμως, είναι πως οι Μαγυάροι δεν θα μπορούσαν να είναι επαγγελματίες, γιατί έτσι θα υποχρεώνονταν να επιστρέψουν τα χρυσά μετάλλια που είχαν κατακτήσει στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1952, καθώς η συμμετοχή επιτρεπόταν μόνο σε ερασιτέχνες. Τα πράγματα για τον Εθνικό πήγαιναν από το κακό στο... χειρότερο.
Πραγματικά από το... πουθενά, ένας παίκτης της Προοδευτικής κατήγγειλε τους Πειραιώτες ότι προσπάθησαν να τον πληρώσουν για να μειώσει την απόδοσή του, με τον ίδιο τελικά να αποσύρει την καταγγελία του (!), τον Εθνικό να τιμωρείται κι όλα αυτά για ένα ματς στο οποίο η ομάδα του Καρέλλα είχε ηττηθεί με 2-0...
Ο Καρέλλας απευθύνθηκε στα πολιτικά δικαστήρια και ζήτησε αποζημίωση για την ματαίωση της περιοδείας στην Αίγυπτο, αλλά ο Εθνικός τιμωρήθηκε με αποκλεισμό από κάθε αγωνιστική δραστηριότητα για έναν χρόνο. Η απόφαση ανακοινώθηκε από την ΕΠΟ στις 20 Μαΐου 1957 εξαιτίας της «διεξαγωγής φιλικών αγώνων με τους επαγγελματίες ποδοσφαιριστές της αυτοεξόριστης εθνικής Ουγγαρίας».
Συνεπώς, ο Εθνικός αποβλήθηκε και έχασε το δικαίωμα να διεκδικήσει το πρωτάθλημα από τον Ολυμπιακό. Και με αυτόν τον τρόπο χάθηκε η μεγαλύτερη ευκαιρία να βγει ο σύλλογος στην Ευρώπη και ποιος θα ήξερε τι θα μπορούσε να κάνει εκεί με παίκτες τέτοιας ποιότητας, αφού ο Πούσκας υπέγραψε έναν χρόνο αργότερα στη Ρεάλ Μαδρίτης και κατέκτησε 3 Κύπελλα Πρωταθλητριών (νυν Champions League), ενώ οι Κόκσιτς και Τσίμπορ πήγαν στην Μπαρτσελόνα.
Όσον αφορά τον Εθνικό, το μεγαλύτερο επίτευγμά του παραμένει το Κύπελλο Ελλάδας που κατέκτησε το 1933, αλλά δεν έχει αγωνιστεί ποτέ στην Ευρώπη, αφού τότε δεν υπήρχαν ακόμα οι ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Το 1956 που τερμάτισε 2ος οι ελληνικοί σύλλογοι δεν συμμετείχαν σε αυτές, ενώ το 1975 που βγήκε 4ος έχασε το ευρωπαϊκό εισιτήριο από τον Κυπελλούχο Ελλάδας Παναθηναϊκό, που είχε τερματίσει 5ος στο πρωτάθλημα!
Το μεταγραφικό σήριαλ του Πούσκας στον Εθνικό Πειραιώς αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα «what if» του ελληνικού ποδοσφαίρου και κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει πώς θα είχαν εξελιχθεί τα πράγματα αν είχαν εξασφαλίσει την υπογραφή του Ούγγρου σούπερ σταρ...