Ολυμπιακοί Αγώνες: «Δεν είναι μόνο τα κολοβακτηρίδια στον Σηκουάνα» - Καθηγητής του ΕΚΠΑ προειδοποιεί
Κάτω από τον πήχη πέρασαν οι Γάλλοι ως προς το μεγάλο στοίχημα που είχαν βάλει για τον Σηκουάνα παρά τα δισεκατομμύρια ευρώ που δαπανήθηκαν.
Το μεγάλο στοίχημα στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού ήταν η κολύμβηση στον Σηκουάνα, αλλά όπως φάνηκε από την πρώτη στιγμή και παρά τα 1,4 δισεκατομμύρια ευρώ που δαπανήθηκαν για τον καθαρισμό των νερών, αυτά παραμένουν ακατάλληλα...
Προκειμένου βέβαια να μην τιναχτεί στον αέρα το πρόγραμμα της κορυφαίας αθλητικής διοργάνωσης του πλανήτη, διεξήχθη κανονικά το τρίαθλο, από όπου ωστόσο ήδη μία αθλήτρια από το Βέλγιο νοσεί με E coli.
Ο Παναγιώτης Χαλβατσιώτης, αναπληρωτής καθηγητής Παθολογίας του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, μιλώντας στην ΕΡΤ, προειδοποίησε όχι μόνο για τα κολοβακτηρίδια, αλλά και για άλλες βλαβερές για τον οργανισμό ουσίες που υπάρχουν στα νερά του Σηκουάνα, ενώ έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για προβλήματα υγείας που μπορεί να εμφανιστούν μελλοντικά σε όσους κολυμπήσουν σε αυτά τα νερά.
Όπως είπε ο Παναγιώτης Χαλβατσιώτης: «Το κολύμπι στον Σηκουάνα είχε απαγορευτεί εδώ και 100 χρόνια, γιατί ήταν ένα τοξικό περιβάλλον. Οι Γάλλοι έκαναν επενδύσεις, κυρίως για να προφυλαχθούν από τις βροχοπτώσεις, με αποστραγγιστικά έργα και υδατοδεξαμενές. Ο Σηκουάνας είναι ένα ποτάμι που έχει συνεχή ροή, είναι δυναμική η ποιότητα του νερού. Περνούν 500 κυβικά μέτρα το δευτερόλεπτο. Αυτό σημαίνει ότι μία βροχόπτωση μπορεί να φέρει λύματα που δεν υπήρχαν πριν. Άρα λοιπόν έχουμε μία εστία προβλημάτων δημόσιας υγείας, όπως συμβαίνει με κάθε ποτάμι σε μεγάλη πόλη, που φέρει και βακτήρια, όπως το κολοβακτηρίδιο, αλλά και ιούς, παράσιτα, καθώς και εντομοκτόνα, λιπάσματα, φαρμακευτικά παράγωγα, νιτρώδη, φωσφορικά, πλαστικά, ίσως και ραδιενεργά και βέβαια από τις αποχετεύσεις τα βοθρολύματα. Επομένως αυτό είναι ένα στοίχημα και δεν ξέρω πώς η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή επιτρέπει να εκτίθενται άνθρωποι σε όλα αυτά».
Ο καθηγητής Παθολογίας συνέχισε: «Οι Γάλλοι επιστήμονες βγάζουν καθημερινά ανακοινώσεις όσον αφορά την περιεκτικότητα μόνο σε κολοβακτηρίδιο. Και όταν ανεβαίνει η περιεκτικότητα αναβάλλονται οι αγώνες. Τα ποτάμια στις μεγάλες πόλεις είναι πρόβλημα δημόσιας υγείας, όχι μόνο για το κολοβακτηρίδιο. Δεν διασφαλίζεται η υγεία κάποιου που κολυμπάει σε αυτά τα νερά με την περιεκτικότητα σε αποικίες κολοβακτηριδίων. Υπάρχουν μια σειρά από άλλες τοξικές ουσίες και παραπροϊόντα από τις περιοχές που αποστραγγίζει το ποτάμι, που μπορεί να είναι επικίνδυνα για δερματικές παθήσεις, αλλεργίες, οποιαδήποτε προβλήματα μελλοντικά. Είναι πιθανόν να υπάρχουν και βαρέα μέταλλα».
Κι όλα αυτά, λίγες ώρες πριν μπει στα νερά του Σηκουάνα ο Άλκης Κυνηγάκης, προκειμένου να διεκδικήσει τη διάκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες στα 10 χλμ. μαραθώνιας κολύμβησης.