28χρονη Ολλανδή σχεδιάζει τον θάνατό της με ευθανασία - Γιατί έλαβε την απόφαση
Την απόφαση να βάλει τέλος στη ζωή της με τη μέθοδο της ευθανασίας έλαβε μια 28χρονη Ολλανδή η οποία είναι σωματικά υγιής αλλά παλεύει πολλά χρόνια με την κατάθλιψη, τον αυτισμό και την οριακή διαταραχή προσωπικότητας.
Πρόκειται για την Ζοράγια Τερ Μπέεκ, η οποία συζεί με τον 40χρονο φίλο της και τις δυο γάτες τους σε ένα χωριό της Ολλανδίας κοντά στα γερμανικά σύνορα. Το νεαρό κορίτσι, όνειρο της οποία ήταν να γίνει ψυχίατρος αντιμετωπίζει προβλήματα ψυχικής υγείας και αποφάσισε να υποβληθεί σε ευθανασία αφού οι γιατροί της είπαν: «Δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτε άλλο για σένα. Δεν πρόκειται ποτέ να γίνεις καλύτερα», σύμφωνα με την Free Press.
«Βλέπω την ευθανασία ως ένα είδος αποδεκτής επιλογής που φέρνουν στο τραπέζι οι γιατροί, οι ψυχίατροι, ενώ προηγουμένως ήταν η έσχατη λύση», δήλωσε στο πρακτορείο ο Stef Groenewoud, ηθικολόγος στον τομέα της υγείας στο Θεολογικό Πανεπιστήμιο Kampen, στην Ολλανδία.
«Βλέπω το φαινόμενο ειδικά σε άτομα με ψυχιατρικές ασθένειες, και ειδικά σε νέους ανθρώπους με ψυχιατρικές διαταραχές, όπου ο επαγγελματίας υγείας φαίνεται να τους εγκαταλείπει πιο εύκολα από ό,τι πριν», πρόσθεσε.
Η Ζοράγια σχεδιάζει να πραγματοποιήσει την ευθανασία της τον Μάιο στον καναπέ του σαλονιού της. Ένας γιατρός θα της δώσει πρώτα ένα ηρεμιστικό, ακολουθούμενο από ένα φάρμακο που θα σταματήσει την καρδιά της. Ο φίλος της θα είναι στο πλευρό της μέχρι το τέλος.
«Η γιατρός παίρνει πραγματικά το χρόνο της. Δεν είναι ότι μπαίνουν μέσα και λένε: ξαπλώστε παρακαλώ! Τις περισσότερες φορές είναι πρώτα ένα φλιτζάνι καφέ για να ηρεμήσουν τα νεύρα και να δημιουργηθεί μια ήπια ατμόσφαιρα», είπε.
«Μετά με ρωτάει αν είμαι έτοιμη. Παίρνω τη θέση μου στον καναπέ. Θα με ρωτήσει και πάλι αν είμαι σίγουρη και θα ξεκινήσει τη διαδικασία και θα μου ευχηθεί καλό ταξίδι. Ή, στην περίπτωσή μου, έναν καλό ύπνο, γιατί σιχαίνομαι όταν οι άνθρωποι λένε: "Καλό ταξίδι". Δεν πρόκειται να πάω πουθενά», δήλωσε η ίδια, περιγράφοντας την διαδικασία που θα ακολουθήσει.
Η Ζοράγια ανακοίνωσε ότι θα εγκαταλείψει τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πριν από τον θάνατό της. «Ήταν τιμή μου να παρέχω γνώσεις σε ανθρώπους που ήταν ανοιχτοί στο να μάθουν κάτι», έγραψε.
Υποβοηθούμενη αυτοκτονία στην Ολλανδία από το 2001
Η Ολλανδία έγινε η πρώτη χώρα στον κόσμο που νομιμοποίησε την υποβοηθούμενη αυτοκτονία το 2001. Από τότε, έχει γίνει μια όλο και πιο δημοφιλής επιλογή μεταξύ του πληθυσμού.
Το 2022, υπήρξαν 8.720 θάνατοι από ευθανασία στην Ολλανδία - που αντιστοιχούν περίπου στο 5% του συνόλου των θανάτων της χώρας και αυξήθηκαν πάνω από 14% σε σχέση με πέρυσι, σύμφωνα με τα ολλανδικά μέσα ενημέρωσης.