Ιστορική στιγμή: Νομιμοποίηση της ευθανασίας στη Γαλλία προανήγγειλε ο Μακρόν
«Πράσινο φως» στην ευθανασία υπό αυστηρές προϋποθέσεις, προανήγγειλε ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, με το σχετικό νομοσχέδιο να αναμένεται να κατατεθεί στο γαλλικό κοινοβούλιο τον ερχόμενο Μάιο.
Συγκεκριμένα, ο Γάλλος πρόεδρος δήλωσε ότι έχει συνταχθεί νομοσχέδιο για τον υποβοηθούμενο θάνατο, σύμφωνα με το οποίο οι γιατροί θα μπορούν να συνταγογραφούν μία θανατηφόρα ουσία σε όσους έχουν τον πλήρη έλεγχο των ικανοτήτων τους, αλλά πάσχουν από ανίατες ασθένειες των οποίων ο πόνος δεν μπορεί να ανακουφιστεί.
Κάτι τέτοιο θα μπορεί να γίνει υπό πολύ αυστηρό έλεγχο και η δυνατότητα αυτή δεν θα δίνεται σε ανηλίκους ή σε άτομα που πάσχουν από νευροεκφυλιστικές καταστάσεις, όπως το Αλτσχάιμερ και η άνοια ή οι ψυχιατρικές ασθένειες.
Σε συνέντευξή του στη Libération και την καθολική εφημερίδα La Croix το Σαββατοκύριακο 9 και 10 Μαρτίου, ο Μακρόν σημείωσε ότι το νομοσχέδιο θα αφορά ανθρώπους που «βρίσκονται αντιμέτωποι με το θάνατο» και ότι «θα συμφιλιώσει την αυτονομία του ατόμου με την εθνική αλληλεγγύη».
«Αυστηρά μιλώντας, δεν δημιουργεί ούτε ένα νέο δικαίωμα ούτε μια νέα ελευθερία, αλλά χαράσσει ένα δρόμο που δεν υπήρχε πριν, ανοίγοντας τη δυνατότητα να ζητηθεί ο υποβοηθούμενος θάνατος υπό ορισμένες αυστηρές προϋποθέσεις», τόνισε ο Εμανουέλ Μακρόν.
Ωστόσο, ο Μακρόν αντιμετώπισε κριτική από την Καθολική Εκκλησία αλλά και από Γάλλους γιατρούς σχετικά με το νομοσχέδιο αυτό, το οποίο έρχεται λίγο αφότου το γαλλικό κοινοβούλιο κατοχύρωσε το δικαίωμα στην άμβλωση στο Σύνταγμα της χώρας.
«Υποβοηθούμενη αυτοκτονία»
Η Δρ. Κλερ Φουρκάντ, πρόεδρος της Γαλλικής Εταιρείας Παρηγορητικής Υποστήριξης και Φροντίδας, είπε ότι ο Μακρόν πρότεινε ένα νομοσχέδιο για «ιατρικά υποβοηθούμενη αυτοκτονία».
«Για εμάς, τους φροντιστές, αυτό το νομοσχέδιο προκαλεί τεράστια ανησυχία. Σήμερα στη Γαλλία, 500 άνθρωποι πεθαίνουν κάθε μέρα χωρίς να έχουν πρόσβαση στην παρηγορητική φροντίδα ενώ θα χρειάζονταν ανακούφιση. Μας φαίνεται ότι το άμεσο είναι να στηρίξουμε όλους αυτούς τους ανθρώπους», δήλωσε η Φουρκάντ στο ραδιόφωνο FranceInfo.
«Δεν θα είναι ευθανασία»
Το νομοσχέδιο, που θα τεθεί σε μακρά δημόσια διαβούλευση, θα αποφύγει τον όρο «ευθανασία» και «υποβοηθούμενη αυτοκτονία» και θα ενισχύσει την παρηγορητική φροντίδα, είπε ο Μακρόν. Εάν οι γιατροί συναινέσουν, η θανατηφόρα ουσία θα χορηγείται από τον ίδιο τον ασθενή ή με τη βοήθεια τρίτου, εάν ο ασθενεής δεν είναι σωματικά σε θέση να το κάνει.
«Επιλέξαμε τον όρο «υποβοηθούμενος θάνατος» επειδή είναι απλός, ανθρώπινος και καλά καθορισμένος. Ο όρος ευθανασία αναφέρεται στον τερματισμό της ζωής κάποιου με ή χωρίς τη συγκατάθεσή του, κάτι που προφανώς δεν συμβαίνει εδώ. Ούτε πρόκειται για υποβοηθούμενη αυτοκτονία, η οποία αντιστοιχεί στην ελεύθερη και άνευ όρων επιλογή ενός ατόμου να διαθέσει τη ζωή του», πρόσθεσε ο Μακρόν.
Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι περίπου το 70% των Γάλλων υποστηρίζει την προτεινόμενη νομοθεσία για το τέλος του κύκλου ζωής.
«Πράσινο φως» σε όλο και περισσότερες χώρες στην Ευρώπη
Η προτεινόμενη νομοθεσία της Γαλλίας ακολουθεί ανάλογες κινήσεις σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες για τη νομιμοποίηση του υποβοηθούμενου θανάτου.
Η Ολλανδία νομιμοποίησε την ευθανασία το 2002 για ασθενείς που υποβάλλουν το αίτημα ενώ έχουν πλήρως τις ικανότητές τους και υποφέρουν από αφόρητους πόνους που προκαλούνται από μια ανίατη ασθένεια. Το 2020, επέκτεινε αυτή τη δυνατότητα σε ασθενείς με σοβαρή άνοια και σε παιδιά με ανίατες ασθένειες. Το Βέλγιο επιτρέπει την ευθανασία υπό παρόμοιες συνθήκες.
Στην Ιρλανδία, μια κοινοβουλευτική επιτροπή όλων των κομμάτων αναμένεται να συστήσει νομοθεσία που θα επιτρέπει τον υποβοηθούμενο θάνατο εάν ένα άτομο πάσχει από μια ανίατη ασθένεια ή μόνο μεταξύ 6 και 12 μηνών ζωής,
Αλλά και στη Μεγάλη Βρετανία, τον περασμένο μήνα, βουλευτές προειδοποίησαν ότι οι νόμοι που επιτρέπουν τον υποβοηθούμενο θάνατο θα μπορούσαν να ψηφισθούν στη Σκωτία, το Τζέρσεϊ και τη Νήσο του Μαν τα επόμενα χρόνια.