Ολυμπιακός: Το «master» στη Σουηδία, οι αριθμοί που είπαν την αλήθεια και το... ελληνικό παράδοξο
Οι «ερυθρόλευκοι» πήραν ένα πολύτιμο «διπλό» στη Σουηδία, με τον Μεντιλίμπαρ να είναι διαβασμένος και το πλάνο να παίρνει άριστα.
Πολλοί μπορούν να θυμηθούν καλύτερες εμφανίσεις από αυτή του Ολυμπιακού στο Μάλμε. Η ομάδα του Μεντιλίμπαρ ήταν εντυπωσιακή κατά διαστήματα, χωρίς να... βγάλει μάτια. Στο ποδόσφαιρο βέβαια, κανείς δεν θυμάται και κανείς δεν συγκρίνει εμφανίσεις. Όλοι θυμούνται αυτό που μετράει. Την ουσία...
Γράφει ο Χρήστος Μπατάκας
Ο Ολυμπιακός είχε ακριβώς αυτό στη Σουηδία. Την ουσία, χωρίς να σημαίνει πως κατά διαστήματα δεν έβγαλε καλό ποδόσφαιρο. Ίσα ίσα, όταν έβρισκε χώρους ήταν καταιγιστικός και ο Μεντιλίμπαρ φάνηκε διαβασμένος.
Σκόραρε, έδωσε την μπάλα και χτύπησε στην αντεπίθεση
Οι «ερυθρόλευκοι» γνώριζαν πως το παιχνίδι στην Σουηδία έκρυβε παγίδες. Δεν έπαιξαν στατικό ποδόσφαιρο, δεν φοβήθηκαν, αλλά δεν ρίσκαραν και παραπάνω από όσο θα έπρεπε. Όπως απεικονίζεται και στα XGoal της Opta, οι ευκαιρίες ήταν μοιρασμένες. αλλά ο Ολυμπιακός είχε πολύ πιο ποιοτικές στιγμές στο παιχνίδι.
Στο πρώτο ημίχρονο η κατοχή της μπάλας ήταν σχεδόν ισορροπημένη. 55% οι γηπεδούχοι, 45% οι φιλοξενούμενοι. Οι Πειραιώτες βρήκαν το γκολ και στο δεύτερο ημίχρονο το σκηνικό άλλαξε. 65.8% κατοχή μπάλας για την Μάλμε, μόλις 34.2% για τον Ολυμπιακό που αποφάσισε να μην ρισκάρει και να χτυπήσει στις αντεπιθέσεις.
Μια άμυνα που δεν φοβήθηκε και δυο ακραία μπακ που ανέβαιναν
Στο γράφημα απεικονίζεται και η εξαιρετική δουλεία που έκανε η άμυνα των φιλοξενούμενων. Ρέτσος και Κάρμο ήταν εξαιρετικοί, όμως σταθείτε και δείτε τον Ορτέγκα (αργότερα στην ίδια μέση θέση βρέθηκε ο Πιρόλα που τον αντικατέστησε γρήγορα λόγω τραυματισμού) και τον Κοστίνια στον χάρτη, στα δυο άκρα της άμυνας, ώστε να καταλάβετε τον τρόπο που έστησε την ομαδα ο Μεντιλίμπαρ
Όσοι αγωνίστηκαν στα άκρα της άμυνας του Ολυμπιακού ήταν καλοί στα ανασταλτικά τους καθήκοντα, αλλά δεν περιορίστηκαν εκεί. Ανέβαιναν ψηλά και έκαναν την Μάλμε να φαίνεται λες και παίζει με... λιγότερους παίκτες.
Όπως φαίνεται και στην φωτογραφία της Opta, ο Μουζακίτης (96), φρόντιζε να τροφοδοτεί συχνά πυκνά τον εξαιρετικό Ζέλσον Μαρτίνς, ενώ και από αριστερά, υπήρχε ένα build-up που ξεκινούσε από τον Κάρμο (16) και τον Ρέτσο (45), για να καταλήξει στον Κοστίνια (20) και τον Ροντινέι (23) που αγωνίζεται σε εντελώς νέα θέση.
Άλλη ομάδα στην Ελλάδα και άλλη στην Ευρώπη;
Τα ερωτηματικά παραμένουν. Πως ο Ολυμπιακός εμφανίζεται διαφορετικός στην Ευρώπη και εντελώς διαφορετικός στο ελληνικό πρωτάθλημα; Υπάρχει εξήγηση και είναι σχετικά απλή.
Στην Ελλάδα, απέναντι σε ομάδες όπως ο Λεβαδειακός και ο Παναιτωλικός, οι «ερυθρόλευκοι» πρέπει να προσαρμόσουν το στυλ τους. Να περάσουν από την κάθετη μπαλιά στην σέντρα. Να περάσουν από το «δίνω χώρο στον αντίπαλο και περιμένω την στιγμή μου» στο «έχω την μπάλα και πρέπει να περάσω ένα τείχος».
Όχι λοιπόν, οι Πειραιώτες είναι η ίδια ομάδα σε Ελλάδα και Ευρώπη. Απλώς, αν θέλουν να κατακτήσουν το πρωτάθλημα, θα πρέπει να βρουν τους τρόπους να αντιμετωπίσουν (και) τέτοιες άμυνες.