Οι Βρετανοί φοβούνται τους δασμούς του Τραμπ και ζητούν επιστροφή στις σχέσεις με την ΕΕ
Τα ευρήματα δείχνουν την εντυπωσιακότερη μεταστροφή της βρετανικής κοινής γνώμης υπέρ της ΕΕ από την περίοδο του δημοψηφίσματος για την αποχώρηση από την Ένωση.
Το κατάφερε και αυτό ο Τραμπ.
Μετά τους Καναδούς που έφθασαν να σκέφτονται το ενδεχόμενο να γίνει η χώρα τους μέλος της ΕΕ ως λύση έναντι του Τραμπ, τώρα το ξανασκέφτονται και οι Βρετανοί. Πέντε χρόνια μετά το Brexit, μια καθαρή πλειοψηφία Βρετανών ζητά από την κυβέρνηση του Κιρ Στάρμερ να επικεντρώσει τις προσπάθειές της στην επαναφορά των εμπορικών δεσμών του Ηνωμένου Βασιλείου με την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιοποιήθηκε το Σαββατοκύριακο, το αίτημα θεωρείται από τους πολίτες πιο σημαντικό κι από το ενδεχόμενο επίτευξης μιας νέας οικονομικής συμφωνίας της Βρετανίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η μελέτη-που χρησιμοποίησε ανάλυση πολλαπλών ερωτηματολογίων στους συμμετέχοντες-συμπεραίνει πως οι πολίτες σε ηλικία ψήφου θεωρούν πλέον πολύ περισσότερο συνδεδεμένο το προσωπικό τους συμφέρον αλλά και το συμφέρον της χώρας τους με τις σχέσεις ελεύθερου εμπορίου με τους Ευρωπαίους εταίρους από οποιαδήποτε συμφωνία καταφέρει τελικά να συνάψει ο Κιρ Στάρμερ με τον Αμερικανό Πρόεδρο.
Τα ευρήματα δείχνουν την εντυπωσιακότερη μεταστροφή της βρετανικής κοινής γνώμης υπέρ της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την περίοδο του δημοψηφίσματος για την αποχώρηση από το μπλοκ ενώ υπάρχουν ενδείξεις πως η τάση ίσως ισχυροποιηθεί ως απότοκο της αναταραχής που έχουν προκαλέσει οι ανακοινώσεις Τραμπ για τους δασμούς και το συνακόλουθο παγκόσμιο πανικό στις αγορές των τελευταίων ημερών.
Πάνω από τους μισούς βλέπουν θετικά τη στενότερη σχέση με την ΕΕ
Σύμφωνα με την έρευνα που διενεργήθηκε από την εταιρεία YouGov σε δείγμα 4703 πολιτών στις αρχές Απριλίου για λογαριασμό της δεξαμενής σκέψης Best for Britain, το 53% των Βρετανών ψηφοφόρων πιστεύει σήμερα πως μια στενότερη σχέση μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της ΕΕ θα έχει θετικό αντίκτυπο για την βρετανική οικονομία, σε αντίθεση με μόλις 13% που πιστεύουν πως θα έχει αρνητικό. Απόλυτοι και ξεκάθαροι υπέρ στενότερης σχέσης με την ΕΕ εμφανίζονται σε ποσοστό 68% ψηφοφόροι που είναι σίγουροι πως μια στενότερη σχέση με την χώρα τους θα έχει σίγουρα θετικό αντίκτυπο στο διμερές εμπόριο. Ακόμη και όσοι δηλώνουν δυνητικοί ψηφοφόροι του ευρωσκεπτιστικού κόμματος του Νάιτζελ Φάρατζ Reform UK στις επόμενες εκλογές, σε ποσοστό 48% πιστεύουν πως οι στενότερες σχέσεις με τους Ευρωπαίους θα είχαν θετικό αντίκτυπο στο εμπόριο ενώ θα διευκόλυναν και τα ταξίδια εντός της Ένωσης για τους Βρετανούς.
Σε ερώτηση για το ποιες προτεραιότητες πρέπει να έχει ο πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ ο οποίος είναι ο οικοδεσπότης στις 19 Μαΐου Συνόδου κορυφής Ηνωμένου Βασιλείου-Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ενίσχυση των διμερών σχέσεων, δημοφιλέστερη απάντηση ήταν «το εμπόριο μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και ΕΕ». Σε μικρή απόσταση ήταν οι απαντήσεις «η παράνομη μετανάστευση μέσω του Καναλιού της Μάγχης» και «η βελτίωση στους τομείς της Άμυνας και της Ασφάλειας».
Η πιθανότητα «υπογραφής νέων εμπορικών συμφωνιών με τις Ηνωμένες Πολιτείες» βρέθηκε μόλις στην 17η θέση από επιλογές 20 εναλλακτικών απαντήσεων που δόθηκαν στους ερωτώμενους, ένδειξη της ελάχιστης εμπιστοσύνης της βρετανικής κοινής γνώμης προς τις αποφάσεις Τραμπ.
Πρόσφατη ανεξάρτητη οικονομική ανάλυση της Frontier Economics εκτιμά πως ακόμη και ενώπιον του εμπορικού πολέμου που εξαπέλυσε ο Τραμπ κατά πάντων, μια πρακτική συμφωνία η οποία θα συμπεριλάμβανε μια διευρυμένη ευθυγράμμιση στους τομείς των αγαθών και των υπηρεσιών θα εξασφάλιζε οικονομική ανάπτυξη έως και 1,5% του βρετανικού ΑΕΠ εξισορροπώντας τον αντίκτυπο των αμερικανικών δασμών για το Ηνωμένο Βασίλειο και μειώνοντάς τον κατά το 1/3 για την ΕΕ.
Guardian: «Δεν είναι καιροί για ντροπές τώρα»
Ο Guardian βλέπει ως ένδειξη αυτής της διάθεσης επαναπροσέγγισης με τους Ευρωπαίους το γεγονός πως η υπουργός Οικονομικών Ρέιτσελ Ριβς συμμετείχε την περασμένη Παρασκευή στην σύνοδο των Ευρωπαίων ομολόγων της στην Βαρσοβία.
Στο κύριο άρθρο της, η εφημερίδα ζητά χωρίς περιστροφές από τον Βρετανό πρωθυπουργό να επιλέξει την ΕΕ στο δίλημμα «Ηνωμένες Πολιτείες ή Ευρωπαϊκή Ένωση»: «Υπάρχουν ακόμη εμπόδια αλλά υπάρχει και ισχυρή θέληση και από τις δύο πλευρές. Είναι φανερό πόσο πιο εποικοδομητική έχει γίνει η διπλωματία με την έλευση των Εργατικών. Η αλλαγή του καθεστώτος στο Ουεστμίνστερ έκανε εφικτή τη στενότερη σχέση ΕΕ και Ηνωμένου Βασιλείου, τώρα είναι απολύτως επείγουσα λόγω της μανίας του κ. Τραμπ να καταστρέψει τις νόρμες στην υπερατλαντική ασφάλεια και το εμπόριο. Η διστακτικότητα του πρωθυπουργού, ωστόσο, να αμφισβητήσει ευθέως την παραπλανητική λογική του Brexit ακόμη και μετά την εντυπωσιακή νίκη του στις εκλογές, γεννά αμφιβολίες για το πραγματικό εύρος των φιλοδοξιών του σε ό,τι αφορά την επαναπροσέγγισή του με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτές οι υποψίες ενισχύονται κάθε φορά που οι υπουργοί του μιλούν με ενθουσιασμό για τις συνομιλίες τους με τον Τραμπ ο οποίος δεν κρύβει την εχθρότητά του για το ευρωπαϊκό ιδεώδες. Όταν αρχίσουν οι παραχωρήσεις στον Λευκό Οίκο, υπάρχει ο κίνδυνος να καταστραφεί η εμπιστοσύνη με τις Βρυξέλλες ή να υπάρξουν επιπλέον εμπόδια πρόσβασης στην ενιαία αγορά. Ο πρωθυπουργός είναι μπροστά σε ένα σκληρό στρατηγικό δίλημμα: όσο δεν τολμά να κάνει την επιλογή του, τόσο χειροτερεύει».
Επιμέλεια: Βασιλική Κουκίου