Δασμοί Τραμπ: Το παζάρι των 90 ημερών και το «τσουνάμι» φθηνών προϊόντων από την Κίνα
Μπροστά σε μια οικονομική, ενδεχομένως, καταστροφή βρίσκεται η Ευρώπη λόγω της απειλής από την Κίνα με εισροή στην αγορά φθηνών προϊόντων.

Κλιμακώνεται επικίνδυνα η οικονομική διαμάχη ανάμεσα σε ΗΠΑ και Κίνα μετά την επιβολή εκατέρωθεν δασμών οι οποίοι έχουν προκαλέσει έναν άτυπο εμπορικό πόλεμο ανάμεσα στις δυο υπερδυνάμεις.
Για την Ευρώπη, η Κίνα ανέκαθεν αποτελούσε οικονομική πρόκληση αλλά με τα νέα δεδομένα φαίνεται ότι θα μπορούσε να εξελιχθεί σε οικονομική καταστροφή.
Ως γνωστόν, η Κίνα παράγει ένα μεγάλο φάσμα φθηνών αγαθών - βαριά επιδοτούμενα ηλεκτρικά οχήματα, ηλεκτρονικά είδη ευρείας κατανάλωσης, παιχνίδια, χάλυβα εμπορικής ποιότητας - αλλά μεγάλο μέρος αυτού του εμπορίου προοριζόταν για την αμερικανική αγορά.
Λόγω της τελωνειακής πολιτικής που επέβαλε ο Αμερικανός πρόεδρος στις 2 Απριλίου, πολλά από αυτά τα αγαθά ενδέχεται να απορροφηθούν από την Ευρώπη. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, κινδυνεύουν να αποδυναμωθούν οι τοπικές βιομηχανίες της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας και της υπόλοιπης Ευρωπαϊκής Ένωσης.
«Οι ηγέτες τους ακροβατούν σε μια λεπτή γραμμή μεταξύ συνθηκολόγησης και αντιπαράθεσης, ελπίζοντας να αποφύγουν να γίνουν παράπλευρες απώλειες» σημειώνουν χαρακτηριστικά οι New York Times.
Η Ευρώπη ακροβατεί προς την οικονομική καταστροφή
«Η πρόκληση της πλεονάζουσας παραγωγικής ικανότητας άργησε πολύ, αλλά τελικά έφτασε στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες», δήλωσε η Λιάνα Φιξ, συνεργάτης του Συμβουλίου Εξωτερικών Σχέσεων στην Ουάσινγκτον. «Υπάρχει μια γενική τάση και ένα αίσθημα στην Ευρώπη ότι σε αυτούς τους καιρούς, η Ευρώπη πρέπει να υπερασπιστεί τον εαυτό της και να προστατευτεί», καταλήγει.
Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, υποσχέθηκε να «συνεργαστεί εποικοδομητικά» με την Κίνα, ενώ προειδοποίησε για τις «έμμεσες επιπτώσεις» των αμερικανικών δασμών σημειώνοντας ότι παρακολουθεί στενά τη ροή των κινεζικών προϊόντων. «Δεν μπορούμε να απορροφήσουμε την παγκόσμια πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα ούτε θα δεχθούμε ντάμπινγκ στην αγορά μας», δήλωσε η Φον Ντερ Λάιεν καθώς τέθηκαν σε ισχύ οι δασμοί του Τραμπ.
Το σκληρό αλλά μετρημένο μήνυμά της τόσο προς την Κίνα όσο και προς τις Ηνωμένες Πολιτείες έχει εντυπωσιάσει τους ειδικούς του εμπορίου, οι οποίοι σημειώνουν ότι μπορεί να είναι η καλύτερη ευκαιρία για την Ευρώπη να αποφύγει την οικονομική καταστροφή. Η Janka Oertel, διευθύντρια του προγράμματος για την Ασία στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων, έκανε λόγο για μια «νηφάλια» απάντηση στην απειλή του Πεκίνου.
Ευκαιρία στις διαπραγματεύσεις
Στο πλαίσιο της προσπάθειας της ΕΕ να βρει μια διαπραγματευτική λύση με τις ΗΠΑ, ο Επίτροπος Εμπορίου της ΕΕ Μάρος Σέφτσοβιτς βρίσκεται σήμερα στην Ουάσιγκτον για να πραγματοποιήσει συναντήσεις με τους Αμερικανούς ομολόγους.
Όπως ξεκαθάρισε η πρόεδρος Φον Ντερ Λάιεν στη δήλωσή της, η ΕΕ θέλει «να δώσει μια ευκαιρία στις διαπραγματεύσεις», αλλά αν οι συνομιλίες δεν αποδειχθούν ικανοποιητικές, θα τεθούν σε εφαρμογή τα αντίμετρα της ΕΕ.
Εκτός από αυτά τα αντίμετρα που έχουν πλέον ανασταλεί έναντι των αμερικανικών δασμών στον χάλυβα και το αλουμίνιο, συνεχίζονται οι προπαρασκευαστικές εργασίες για περαιτέρω αντίμετρα της ΕΕ. Η Κομισιόν θεωρεί τους αμερικανικούς δασμούς αδικαιολόγητους και επιζήμιους, με κίνδυνο οικονομικής ζημίας και για τις δύο πλευρές, καθώς και για την παγκόσμια οικονομία.
Η Επιτροπή εξέδωσε δύο νομικές πράξεις στις 14 Απριλίου με τις οποίες επιβάλλει και αναστέλλει αντίστοιχα τα αντίμετρα της:
Η πρώτη πράξη επιβάλλει τα αντίμετρα της ΕΕ.
Η δεύτερη πράξη αναστέλλει όλα τα μέτρα αυτά μέχρι τις 14 Ιουλίου 2025.