Διαβήτης: Οι τροφές που απαγορεύονται αν έχεις σάκχαρο
Ποιες είναι οι τροφές «θάνατος», αν έχεις σάκχαρο, και τι προκαλούν.

Τα γλυκά είναι ένας από τους μεγαλύτερους διατροφικούς πειρασμούς, δύσκολο να τους αντισταθεί κανείς. Ωστόσο, η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης μπορεί να γίνει επικίνδυνη, ειδικά αν ξεπερνάμε τα όρια.
Ο κίνδυνος αυξημένων επιπέδων σακχάρου στο αίμα – και κατ’ επέκταση η πιθανότητα εμφάνισης διαβήτη – είναι υπαρκτός και χρειάζεται προσοχή. Όμως, δεν είναι μόνο τα γλυκά που ανεβάζουν το σάκχαρο. Υπάρχουν και άλλες τροφές που μπορεί να έχουν εξίσου αρνητική επίδραση.
Οι τροφές που απορρυθμίζουν το σάκχαρο
1. Λευκό ψωμί, ζυμαρικά και ρύζι
Το λευκό ψωμί, τα μακαρόνια και το ρύζι ανήκουν στα επεξεργασμένα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες. Έρευνες δείχνουν ότι η κατανάλωση προϊόντων από εκλεπτυσμένο αλεύρι, όπως ψωμί, κουλούρια και κρουασάν, μπορεί να εκτοξεύσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, τόσο σε άτομα με διαβήτη τύπου 1 όσο και με διαβήτη τύπου 2. Και δεν μιλάμε μόνο για προϊόντα σιταριού – ακόμη και τα ζυμαρικά χωρίς γλουτένη, ιδιαίτερα εκείνα με βάση το ρύζι, φαίνεται να έχουν παρόμοια επίδραση.
Μια μελέτη μάλιστα έδειξε ότι ένα γεύμα πλούσιο σε υδατάνθρακες, όπως ένα κουλούρι, όχι μόνο αύξησε το σάκχαρο στο αίμα, αλλά επηρέασε και τη νοητική λειτουργία σε άτομα με διαβήτη τύπου 2. Αυτό συμβαίνει γιατί τα επεξεργασμένα τρόφιμα περιέχουν ελάχιστες φυτικές ίνες, οι οποίες βοηθούν στον έλεγχο της απορρόφησης της γλυκόζης.
Αντίθετα, μια άλλη έρευνα έδειξε ότι η αντικατάσταση του λευκού ψωμιού με ψωμί πλούσιο σε φυτικές ίνες οδήγησε σε μείωση των επιπέδων σακχάρου, ενώ ταυτόχρονα βελτίωσε τη χοληστερόλη και την αρτηριακή πίεση. Ένα απλό διατροφικό swap, λοιπόν, μπορεί να κάνει μεγάλη διαφορά στην υγεία μας.
Δες ποια άλλα τρόφιμα εκτοξεύουν το σάκχαρο!