Πρόταση δυσπιστίας: Δείτε LIVE τη 2η μέρα της συζήτησης στη Βουλή
Η διαδικασία αναμένεται να κορυφωθεί την Παρασκευή με τις κεντρικές ομιλίες των πολιτικών αρχηγών και την ονομαστική ψηφοφορία.

Κλιμακώνεται η πολιτική σύγκρουση στη Βουλή, την ώρα που συνεχίζεται για δεύτερη μέρα η συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης.
Η τριήμερη συζήτηση ξεκίνησε χθες Τετάρτη (5/3) σε υψηλούς τόνους και θα κορυφωθεί αύριο, Παρασκευή, με τις κεντρικές ομιλίες των πολιτικών αρχηγών, κατ’ αντίστροφη σειρά. Η διαδικασία θα ολοκληρωθεί με ονομαστική ψηφοφορία.
Σημειώνεται ότι μία πρόταση δυσπιστίας γίνεται δεκτή, μόνο αν εγκριθεί από την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών. Επιπλέον, πρόταση δυσπιστίας δεν μπορεί να υποβληθεί πριν περάσει εξάμηνο από την απόρριψη προηγούμενης όμοιας πρότασης, εκτός αν υπογράφεται από την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών.
Δείτε ζωντανά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής:
«Πυρά» Γεωργιάδη κατά ΠΑΣΟΚ, Κωνσταντοπούλου
Σε ιδιαίτερα οξύ τόνο, με «πυρά» κατά της αντιπολίτευσης ήταν η ομιλία του Άδωνι Γεωργιάδη στην Ολομέλεια της Βουλής, αργά το βράδυ της Πέμπτης (6/3), στη συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας.
Ειδικότερα, ο υπουργός Υγείας έβαλε στο στόχαστρο το ΠΑΣΟΚ, τον ΣΥΡΙΖΑ, την πρόεδρο της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου, καθώς και τη βουλευτή της Νέας Αριστεράς, Σία Αναγνωστοπούλου. Αρχικά τόνισε ότι η τοξικότητα έχει επανέλθει «δριμύτερη παρά ποτέ». «Οι παλιότεροι συνάδελφοι του ΠΑΣΟΚ έχουν πικρά πείρα της τοξικότητας του μνημονίου», συμπλήρωσε.
«Έχω βιώσει το θάνατο στην πιο τρυφερή ηλικία»
«Μας παρουσιάζουν περίπου ως τέρατα, κι εμένα κυρίως. Λες και εμείς δεν είμαστε φτιαγμένοι από σάρκα, ούτε μας γέννησε μάνα... Λες και εμάς δεν μας γέννησε μάνα», είπε μεταξύ άλλων προσθέτοντας ότι έχει βιώσει τον θάνατο στην πιο τρυφερή του ηλικία, με την απώλεια των γονιών του, και ειδικότερα του πατέρα του όταν ήταν ο ίδιος στην εφηβεία. «Εγώ κα Αναγνωστοπούλου, που κουνάτε το κεφάλι, έχασα τους γονείς μου μέχρι τα είκοσι μου χρόνια και τους δύο. Έχω βιώσει το θάνατο στην πιο τρυφερή ηλικία, στην τρίτη λυκείου, όταν έχασα ξαφνικά τον πατέρα μου. Δεν περιμένω κανέναν να μου κάνει μαθήματα ανθρωπιάς και ανθρωπισμού».
Συνεχίζοντας, ο Άδωνις Γεωργιάδης είπε: «Επειδή κουνάει το κεφάλι της η κυρία Αναγνωστοπούλου, οι άνθρωποι της Αριστεράς για κάτι για το οποίο διακρίνονται, είναι το θράσος τους. Η κυρία Αναγνωστοπούλου, μέλος της κυβερνήσεως Τσίπρα και μεγάλο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ μέχρι να πάει στη Νέα Αριστερά, κουνάει το κεφάλι σε μένα και αυτή η παράταξη εκεί κατηγορεί τη Νέα Δημοκρατία για συγκάλυψη. Θέλετε να μιλήσουμε για μία πραγματική συγκάλυψη; 23 Ιουλίου του 2018 γίνεται η μεγάλη τραγωδία στο Μάτι. 6 Αυγούστου του 18, η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, μέλος της οποίας υπήρξε και κυρία Αναγνωστοπούλου που κούναγε πριν το κεφάλι, αποφάσισε να διορίσει αρχηγό της Πυροσβεστικής το νέο τότε υπαρχηγό, Βασίλη Ματθαιόπουλο. Ο κύριος Ματθαιόπουλος, πριν από λίγους μήνες, καταδικάστηκε σε 30 μήνες φυλάκιση. Ξέρετε γιατί καταδικάστηκε;... Έχει καταδικαστεί για συγκάλυψη και την έχει παραδεχτεί. Αυτό λοιπόν είναι συγκάλυψη αποδεδειγμένα δικαστικά».
Από τους «μύδρους» του υπουργού δεν... γλίτωσαν ούτε οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. «Ζητάτε λοιπόν να πέσει η κυβέρνηση. Δεν ντρέπεστε συνάδελφοι του ΠΑΣΟΚ που κάνετε την πρόταση της δυσπιστίας; Ξέρετε ποια ήταν η πιο δύσκολη στιγμή στην κυβέρνηση του 10-12; Ήταν η πλατεία απ' έξω με τους αγανακτισμένους. Που ξεκίνησε με τη μεγάλη πορεία που έκαψε τους ανθρώπους στη marfin για τους οποίους δεν απολογήθηκε ποτέ κανείς, ούτε έκλαψε κανείς από την Αριστερά, ούτε έγινε ποτέ συλλαλητήριο και πορεία... Ξέρετε πού οδήγησε αυτό το κίνημα των αγανακτισμένων που τώρα υποστηρίζετε κύριε συνάδελφοι του ΠΑΣΟΚ; Σε μία ακραία μορφή τοξικότητας, ένα βήμα πριν να βγούμε από την ευρωζώνη, με κλειστές τράπεζες, στην καταστροφή του ΠΑΣΟΚ, στους προπηλακισμούς των βουλευτών σας. Και εσείς κύριε συνάδελφοι του ΠΑΣΟΚ ρίχνεται νερό στο μύλο της τοξικότητας, με αυτούς που σας κυνηγάγανε στις ταβέρνες, πετάγανε πέτρες και γιαούρτια και σας δέρνανε. Αυτούς πάτε και υπογράφετε μαζί πρόταση δυσπιστίας για να ρίξετε το Μητσοτάκη. Και δεν σέβεστε ούτε την ιστορία του ΠΑΣΟΚ. Λες και ήμασταν εμείς με Αλτσχάιμερ, δεν είμαστε στη Βουλή και τα βλέπαμε...
»Είναι εξαιρετικά λυπηρό που το ΠΑΣΟΚ ενώ έβαλε πλάτη για να μην βγει η Ελλάδα από το ευρώ, τώρα συνυπογράφετε αυτή την πρόταση με την κυρία Κωνσταντοπούλου; Ξέρετε ποια είναι η κυρία Κωνσταντοπούλου; Ήταν η πρόεδρος της Βουλής που όταν το καλοκαίρι του 15 μετά τις στροφή του Τσίπρα έπρεπε να ψηφιστεί το μνημόνιο επειγόντως για να μην γίνει στην Ελλάδα πιστωτικό γεγονός και πάμε στην δραχμή, όλους τους βουλευτές, όλο το βράδυ τους είχε εδώ. Και κοιμόμαστε στα πατώματα με τερτίπια δικονομικά στη διάσκεψη των προέδρων γιατί προσπαθούσε να πάει τη χώρα στη δραχμή».
Κλείνοντας την ομιλία του, ο υπουργός Υγείας ανέφερε: «Ε λοιπόν όχι, δεν θα πέσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη, θα συνεχίσει να κυβερνά και να προοδεύει σε ευρωπαϊκού ρυθμούς».
Καβγάς Μπακογιάννη - Κωνσταντοπούλου και στη μέση ο… Δουδωνής, «Κλαίγεται ότι της κάνουν bullying»
Ένα - αν μη τι άλλο - απρόσμενο τρίγωνο αντιπαράθεσης σχηματίστηκε στην Ολομέλεια, όπου η κατάσταση βρίσκεται εκτός ελέγχου, με τα οξυμένα πνεύματα να είναι πλέον αδύνατο να κατασιγαστούν.
Πρωταγωνιστές της νέας κόντρας, οι Ντόρα Μπακογιάννη, Ζωή Κωνσταντοπούλου και Παναγιώτης Δουδωνής. Αφορμή, το χειροκρότημα, έναν ολόκληρο χρόνο πριν, των γαλάζιων βουλευτών στον Κώστα Καραμανλή.
Απαντώντας σε σχετικό σχόλιο στο οποίο προέβη χθες ο «πράσινος» βουλευτής, η Ντόρα Μπακογιάννη ανέφερε πως «ο Κώστας Καραμανλής χειροκροτήθηκε από τους βουλευτές της ΝΔ όταν είπε πως δεν θα κρυφτεί πίσω από την ασυλία του. Λιγότερη οίηση θα σας έκανε καλό κύριε Δουδωνή, κανένας μας δεν προέρχεται από παρθενογένεση εδώ μέσα. Δεν γίνεται να μας λέει ο κύριος Δουδωνής ότι δε δέχεται να μιλήσει στους βουλευτές της ΝΔ», σημείωσε η Ντόρα Μπακογιάννη, ενώ σχολίασε το γεγονός ότι ο Παναγιώτης Δουδωνής είναι βουλευτής Επικρατείας, με τη Ζωή Κωνσταντοπούλου να σπεύδει να τον υπερασπιστεί.
Η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας καταλόγισε υποκρισία στη Ντόρα Μπακογιάννη, λέγοντας πως «κοντέψαμε να πιστέψουμε ότι είναι συντετριμμένη από τα Τέμπη», ενώ κατήγγειλε προνομιακή μεταχείριση, επειδή είναι αδελφή του πρωθυπουργού. Δεν έλειψαν και οι σπόντες για το κόμμα που είχε ιδρύσει και το οποίο «απέτυχε, επισπεύδοντας την επιστροφή της στη ΝΔ στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας», όπως ανέφερε, ενώ της επιτέθηκε και με φόντο την υπόθεση της Siemens. Στράφηκε δε και κατά του προεδρεύοντος Γιώργου Γεωργαντά, μιλώντας για «στρατοδικεία», αλλά και για «φασιστικές λογικές» εκ μέρους των βουλευτών της πλειοψηφίας που τη διέκοπταν.
Δουδωνής: «Όλοι οι βουλευτές είναι ίσοι»
«Η κυρία Μπακογιάννη αναφέρθηκε μειωτικά στο θεσμό του βουλευτή Επικρατείας, υπονοώντας βουλευτές δύο ταχυτήτων. Της απαντώ λοιπόν: όλοι οι βουλευτές, είναι ίσοι, είτε εξελέγησαν με σταυρό είτε επελέγησαν από το κόμμα τους είτε είχαν την τύχη να είναι παιδιά ή ανιψιά πρωθυπουργών όπως εσείς και ο Κωνσταντίνος Αχ. Καραμανλής που χειροκροτούσαν όλοι οι βουλευτές της Κοινοβουλευτικής σας Ομάδας», απάντησε από την πλευρά του ο Παναγιώτης Δουδωνής.
«Είναι πράγματι μειωτικό αυτό που είπα για τον κ. Δουδωνή γιατί ήταν μειωτικό και αυτό που είπατε για τη ΝΔ, αλλά θα παίρνετε απάντηση όταν μιλάτε έτσι. Όσο για τους γιους και τις κόρες, μιλάτε με έναν άνθρωπο που εκλέχθηκε σε τρεις περιφέρειες και πάντα έβγαινε πρώτη», ανταπάντησε η Ντόρα Μπακογιάννη, «καρφώνοντας» και τη Ζωή Κωνσταντοπούλου.
«Ενοχλείται τα μάλα επειδή εγώ είμαι γυναίκα. Κάθε φορά που κλαίγεται ότι της γίνεται μπούλινγκ, απαντώ ενίοτε κι εγώ, που δεν έχω κλαυτεί ποτέ. Γι’αυτό ανέσυρε παλιές ιστορίες ύβρεων και συκοφαντιών», υποστήριξε η Ντόρα Μπακογιάννη, λέγοντας πως όλα όσα ανέφερε η πολιτική της αντίπαλος έχουν κριθεί στα δικαστήρια.
«Για τα βαγόνια της Siemens που είπε η κυρία Κωνσταντοπούλου δεν έχω ιδέα, αλλά η Hellenic Train δεν με ρώτησε, επί ΣΥΡΙΖΑ υπογράφηκε η συμφωνία, κάποια άκρη θα είχατε τότε…», πρόσθεσε η Ντόρα Μπακογιάννη, ενώ σχολίασε με νόημα πως έχει επιλέξει να μην έρθει σε αντιπαράθεση με τη Ζωή Κωνσταντοπούλου. «Συνομιλήτρια μου δεν είστε και δεν θα γίνετε ποτέ», ανέφερε.
Νωρίτερα πάντως, η Ντόρα Μπακογιάννη ζήτησε συγνώμη για την τραγωδία των Τεμπών, «όχι επειδή είχα ποτέ αρμοδιότητα», όπως είπε, αλλά επειδή ως βουλευτής επί πολλά χρόνια, φέρει ευθύνη που η χώρα δεν απέκτησε ασφαλή τρένα.
Στα «μαχαίρια» Ανδρουλάκης - Φλωρίδης: «Γενιτσαρικά τάγματα», «ποιος θα γίνει Πρωθυπουργός;»
Νερό στο μύλο της πολιτικής έντασης ρίχνει το σημερινό δημοσίευμα της ΕΣΤΙΑΣ που αναφέρεται σε email του Χρήστου Τριαντόπουλου αναφορικώς με την παρέμβαση στο χώρο της τραγωδίας των Τεμπών, με τον Νίκο Ανδρουλάκη να καλεί τον πρωθυπουργό να παρουσιάσει στο Σώμα το επίμαχο στοιχείο, λέγοντας πως σε διαφορετική περίπτωση είναι μονόδρομος η παραίτηση της κυβέρνησης, ενώ ήρθε σε ευθεία σύγκρουση - και με προσωπικούς χαρακτηρισμούς - με τον υπουργό Δικαιοσύνης.
«Τα ψέματά σας έχουν περιοδικό χαρακτήρα, ανάλογα με τις συνθήκες. Ξαφνικά ένα email απέδειξε ότι το μήνυμα των εκατοντάδων χιλιάδων πολιτών στα συλλαλητήρια δεν το πήρατε. Ψέματα λέγατε, ψέματα λέτε. Ζητώ από τον πρωθυπουργό, εάν του εχει μείνει στοιχειώδης ευπρέπεια και αξιοπιστία, να παρουσιάσει στη Βουλή το συγκεκριμένο στοιχείο», υποστήριξε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, καταγγέλλοντας πως ο Χρήστος Τριαντόπουλος «εκτέλεσε αποστολή Μητσοτάκη πάνω από τα συντρίμμια των τρένων».
«Θα δώσουμε αγώνα ώστε να κλείσει ο κύκλος της κυβέρνησής σας το συντομότερο δυνατό για να έρθει μια κανονική κυβέρνηση. Αποτύχατε σε όλα. Όμως εδώ μιλάμε για ηθικό ζήτημα που είναι ρομφαία πάνω από τη ΝΔ», πρόσθεσε ο Νίκος Ανδρουλάκης προκαλώντας την αντίδραση του υπουργού Δικαιοσύνης.
«Σηκώστε το χέρι σας, ποιος θα είναι Πρωθυπουργός;»
«Λέγατε ότι δε ζητάτε εκλογές επειδή δεν είστε γραφικοί. Τώρα λέτε πως δε θα πέσει η κυβέρνηση επειδή η ΚΟ του Μητσοτάκη είναι αρραγής. Πως θα φύγει δηλαδή ο Μητσοτάκης; Δεν πρέπει κάποιος να σηκώσει το χέρι του και να πει ότι είναι ο επόμενος πρωθυπουργός;», διερωτήθηκε ο Γιώργος Φλωρίδης, στρεφόμενος κατά των κομμάτων που συνυπέγραψαν την πρόταση δυσπιστίας, λέγοντας πως συνιστούν τις… 6 εκφάνσεις του ΣΥΡΙΖΑ.
«Έχουμε τον ΣΥΡΙΖΑ νούμερο 1, τον κανονικό. Υπάρχει και ο ΣΥΡΙΖΑ 2, δηλαδή η Νέα Αριστερά, ο ΣΥΡΙΖΑ 3 δηλαδή οι βουλευτές του Κασσελάκη, ο ΣΥΡΙΖΑ 4 που είναι οι ανεξάρτητοι βουλευτές πρώην ΣΥΡΙΖΑ, ο ΣΥΡΙΖΑ 5 που είναι η Πλεύση Ελευθερίας και ο ΣΥΡΙΖΑ 6 που είναι κάποιοι βουλευτές του πήγαν στο ΠΑΣΟΚ. Οι 6 ΣΥΡΙΖΑ είναι!», σχολίασε ο υπουργός Δικαιοσύνης, λέγοντας πως οι πάλαι ποτέ σύντροφοι της Κουμουνδούρου πλέον δεν αντέχουν ο ένας τον άλλον και τώρα θέλουν και να κυβερνήσουν. «Θα κυβερνήσουν την Ελλάδα τα κομμάτια και θρύψαλα του ΣΥΡΙΖΑ μαζί τα υπολείμματα ενός ιστορικού κόμματος που έγινε παρακολούθημα του ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ», υποστήριξε.
Απαντώντας δε στις αιτιάσεις αναφορικώς με το επίμαχο email, ο Γιώργος Φλωρίδης επεσήμανε ότι η προανακριτική θα εξετάσει όλα τα στοιχεία, ενώ αναφερόμενος στην παλαιότερη πρόταση δυσπιστίας για τα παραποιημένα ηχητικά, υποστήριξε πως αποδείχθηκε ότι οι δίσκοι παραδόθηκαν ανέγγιχτοι στον ανακριτή, αναφορά που πυροδότησε τη σφοδρή αντίδραση του Νίκου Ανδρουλάκη, ο οποίος τον κάλεσε να παραιτηθεί εάν αποδειχθεί πως έχει άδικο, δεσμευόμενος πως και ο ίδιος θα πράξει το ίδιο εάν αποδειχθεί το αντίθετο.
Χρησιμοποιώντας σκληρή γλώσσα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σχολίασε πως η παρουσία του Γιώργου Φλωρίδη αποδεικνύει πως «και σήμερα υπάρχουν γενιτσαρικά τάγματα». «Αλλά το να μιλάτε για το κόμμα που σας ανέδειξε με αυτά τα λόγια…. Υπηρετείτε όσους σας έλεγαν μνημονιακό προδότη. Αυτοί σας χειροκροτούν σήμερα κύριε Φλωρίδη!», συμπλήρωσε, απευθυνόμενος στα υπουργικά έδρανα, ο Νίκος Ανδρουλάκης, ενώ εξήγησε πως το ΠΑΣΟΚ κατέθεσε πρόταση δυσπιστίας «για να γίνουν εκλογές και να φύγετε το γρηγορότερο».
Ανταπαντώντας, ο Γιώργος Φλωρίδης υποστήριξε πως εκείνος παρέδωσε την έδρα του στο ΠΑΣΟΚ όταν διαφώνησε με το κόμμα του, εν αντιθέσει με τους «συνεταίρους» του Νίκου Ανδρουλάκη, οι οποίοι, κατά τον υπουργό, περιφρονούν τη ψήφο του λαού. «Εσείς υποδεχθήκατε βουλευτές που εξελέγησαν με άλλο κόμμα. Εγώ παρέδωσα την έδρα μου. Τα μαθήματα ηθικής υποστηρίζονται στην πράξη…», επεσήμανε ο υπουργός Δικαιοσύνης, με τον Νίκο Ανδρουλάκη να σχολιάζει: «προσπερνώ τα περί ήθους. Μας κρίνει ο λαός».
Σταϊκούρας: Ναι, εγώ μετακινούμαι με τα τρένα - Τι απάντησε για την παράσυρση του μαθητή από τρένο
«Μαγικές λύσεις σε μακροχρόνια προβλήματα δεν υπάρχουν, δε λύνονται όλα μέσα σε ενάμιση χρόνο. Το σχέδιο δράσης για το σιδηρόδρομο έχει χρονικό ορίζοντα το τέλος του 2026. Κάνουμε ο,τι μπορούμε για να ενισχύουμε διαρκώς την ασφάλεια των μεταφορών. Και ναι, εγώ μετακινούμαι με τα τρένα». Με αυτό τον τρόπο απάντησε ο Χρήστος Σταικούρας στα ομαδικά πυρά της αντιπολίτευσης, με αιχμή την ασφάλεια στα τρένα, υποστηρίζοντας πως στόχος είναι η διαρκής ενίσχυση της ασφάλειας και ο περιορισμός των πιθανών επιπτώσεων ενός ενδεχόμενου ανθρώπινου λάθους.
Νωρίτερα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Μάντζος ρώτησε επιμόνως τον υπουργό εάν «μπορεί να εγγυηθεί ότι οι μεταφορές είναι ασφαλείς» ή εάν «πρέπει να περιμένουμε τις εκλογές για να ανεβαίνουν στα τρένα με ασφάλεια και όχι με τη δική τους ατομική ευθύνη», όπως ανάφερε.
«Κινούμαστε στη σωστή κατεύθυνση με απτά και όλο και καλύτερα αποτελέσματα όσον αφορά την ασφάλεια των μεταφορών», υποστήριξε ο υπουργός Υποδομών, αναφερόμενος στις σημαντικές, όπως τις χαρακτήρισε, πρωτοβουλίες για την ενίσχυση της ασφάλειας. «Υποστηρίζετε πως εάν υπήρχε σηματοδότηση και τηλεδιοίκηση, πιθανόν να είχε αποφευχθεί το δυστύχημα στα Τέμπη. Σας λέω λοιπόν πως σήμερα υπάρχει σχεδόν σε όλο το τμήμα και σηματοδότηση και τηλεδιοίκηση και πως στο τμήμα όπου δεν υπάρχει, έχουν ληφθεί ήδη οι πρωτοβουλίες για την αποκατάσταση», σημείωσε ο υπουργός, γνωστοποιώντας ταυτοχρόνως πως το αργότερο έως το τέλος του πρώτου εξαμήνου του ‘25, το σύστημα GSMR θα έχει ολοκληρωθεί στον άξονα Αθήνα - Θεσσαλονίκη, εκτός του τμήματος Τιθορέα - Δομοκός.
Απαντώντας στα ερωτήματα της αντιπολίτευσης αναφορικώς με το συμβάν στην Ημαθία, όπου μαθητής παρασύρθηκε από τρένο, ο Χρήστος Σταϊκούρας ενημέρωσε πως βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με την οικογένεια του νεαρού, ενώ επεσήμανε την ύπαρξη φυλασσόμενης διάβασης πολύ κοντά στο σημείο του περιστατικού. «Μίλησα και με τους δυο γονείς του παιδιού. Ενημερωθείτε για το τι γίνεται εκεί για το εάν υπάρχει φυλασσόμενη ισόπεδη διάβαση στα 200 μέτρα. Υπάρχει κοινωνική ευαισθησία, έχουμε μιλήσει, και εγώ και ο βουλευτής της περιοχής, τουλάχιστον 5 φορές με τους γονείς», υποστήριξε ο υπουργός Υποδομών.
Πιερρακάκης: Το μήνυμα των συλλαλητηρίων ήταν τόσο δυνατό που το ακούσαμε όλοι
Με την κυβέρνηση να περνά στην αντεπίθεση, αποκρούοντας τις αιτιάσεις άπασας της αντιπολίτευσης περί συγκάλυψης, συνεχίζεται η μάχη στην Ολομέλεια επί της πρότασης δυσπιστίας.
«Το μήνυμα των συλλαλητηρίων ήταν τόσο δυνατό που το ακούσαμε όλοι, μόνο η αντιπολίτευση επιχειρεί να το καπηλευτεί. Εμείς το μεταβολίζουμε σε αλλαγές και πράξεις», υποστήριξε ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης, χαρακτηρίζοντας τα κόμματα που υπέβαλαν την πρόταση δυσπιστίας ως «μια ετερόκλητη συμμαχία πολιτικής επιβίωσης» η οποία αποτελεί θιασώτης της ακινησίας και απολογητής του χθες, όπως ανέφερε, ενώ μίλησε για ορισμένους οι οποίοι «προσπαθούν να υποδυθούν ευκαιριακά τους αγανακτισμένους».
«Εάν όχι η Δικαιοσύνη, τότε τι; Εάν όχι η Δικαιοσύνη, τότε ποιος;», διερωτήθηκε, ενώ επεσήμανε πως είναι τουλάχιστον άστοχο να υποτιμάται η ανάγκη για σταθερότητα, καθώς αυτή αποτελεί την αναγκαία συνθήκη για να πράττουμε.
Γεραπετρίτης: «Καμία συγκάλυψη για τα Τέμπη» - Τι απάντησε για το email Τριαντόπουλου
Ουδέποτε υπήρξε συγκάλυψη, υποστήριξε από βήματος Ολομέλειας ο Γιώργος Γεραπετρίτης, τονίζοντας πως το πρωτεύον μετά από τη σύγκρουση ήταν να απεγκλωβιστούν επιζώντες και επιμένοντας πως «ο όρος συγκάλυψη δεν ανταποκρίνεται ούτε στα όσα συνέβησαν στο πεδίο, ούτε σε ό,τι ακολούθησε».
«Τα αιτήματα για διαφάνεια και Δικαιοσύνη που εκφράστηκαν με ηχηρό τρόπο από τα συλλαλητήρια, δεν είναι ιδιοκτησία κανενός, διαφορετικά θα μιλούσαμε για πολιτική καπηλεία», σχολίασε ο υπουργός Εξωτερικών, ενώ υπεραμυνόμενος των κυβερνητικών χειρισμών μετά από την τραγωδία στα Τέμπη, υποστήριξε πως το πεδίο αντιμετωπίστηκε ως χώρος δυστυχήματος και πως τις πρώτες ώρες η βασική υποχρέωση ήταν η ανθρώπινη ζωή.
Όσον αφορά το δημοσίευμα της εφημερίδας «Εστία» για το email Τριαντόπουλου, ο κ. Γεραπετρίτης ξεκαθάρισε πως «οι πόροι είναι το ζητούμενο της συγκεκριμένης αλληλογραφίας και όχι η εντολή η οποία δεν προκύπτει από πουθενά. Το email δεν αναφέρει ο,τιδήποτε για εντολή, παρά αφορά την εκ των υστέρων κάλυψη των εξόδων. Ουδέποτε υπήρξε ή τουλάχιστον αναφέρεται στην αλληλογραφία θέμα εντολής».
Διαβάστε για την άγρια σύγκρουση Σκέρτσου - Φάμελλου
Επεισοδιακή η πρώτη ημέρα της συζήτησης για την πρόταση δυσπιστίας
Οι πρώτες κιόλας ώρες συζήτησης της πρότασης δυσπιστίας των 85 βουλευτών της αντιπολίτευσης υπήρξαν απολύτως τροχιοδεικτικές για το τι θα επακολουθήσει, καθώς δημιουργήθηκαν πολλαπλές εστίες σύγκρουσης, οι οποίες αναζωπυρώθηκαν και από τα επεισόδια που λάμβαναν χώρα έξω από το Μέγαρο του Κοινοβουλίου.
Είναι χαρακτηριστικό πως για αρκετή ώρα όλες οι είσοδοι της Βουλής παρέμεναν κλειστές λόγω των εκτεταμένων επεισοδίων, με τους βουλευτές να μην μπορούν να αποχωρήσουν, ενώ η οσμή από τα χημικά έφτανε μέχρι τους διαδρόμους, αλλά και τα γραφεία, ξυπνώντας μνήμες από τις εποχές της κρίσης χρέους.
Μέσα στην αίθουσα της Ολομέλειας δε, Θάνος Πλεύρης, Παύλος Γερουλάνος, Ζωή Κωνσταντοπούλου και Νίκος Παππάς αντάλλασσαν σκληρά λόγια για όσα συνέβαιναν εκείνη την ώρα στην πλατεία, με τον «γαλάζιο» κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο να εγκαλεί τα κόμματα για υπεράσπιση των κουκουλοφόρων με τις μολότοφ.