Ποιες είναι οι πιο επικίνδυνες αεροπορικές διαδρομές με πολλές αναταράξεις
Η πτήση - κόλαση της Singapore Airlines επαναφέρει τη συζήτηση για τις αναταράξεις στον αέρα - Πού οφείλονται και πόσο πιθανές είναι
Οι στιγμές τρόμου από ακραίες αναταράξεις που έζησαν δεκάδες επιβάτες στην πτήση της Singapore Airlines από Λονδίνο για Σιγκαπούρη, θορύβησε τόσο τις αεροπορικές εταιρείες όσο και τους ταξιδιώτες. Αν και οι περιπτώσεις θανάτου από αναταράξεις είναι κάτι που γίνεται πολύ σπάνια, ωστόσο, δεν μπορούν να αποκλειστούν.
Σε ανάλυση του CNN, επιχειρείται να δοθεί απάντηση σε ζητήματα που απασχολούν όλους μας:
Στις διεθνείς πτήσεις, οι πιλότοι είναι συνήθως σε θέση να προειδοποιούν για τους περισσότερους τύπους αναταράξεων και να διασφαλίζουν ότι όλοι οι επιβάτες είναι δεμένοι. Δεν συμβαίνει όμως το ίδιο και με τα μικρότερα ιδιωτικά αεροπλάνα ή τα επαγγελματικά τζετ, όπου οι σοβαροί τραυματισμοί ή οι θάνατοι είναι πιο συχνοί.
Σε γενικές γραμμές, οι αναταράξεις προκαλούνται από τη συνάντηση αέρα σε διαφορετικές θερμοκρασίες, πίεση ή ταχύτητα, όπου συγκρούονται διαφορετικά μοτίβα ανέμου
Ενώ ορισμένες καιρικές και γεωγραφικές συνθήκες, όπως οι καταιγίδες, οι οροσειρές και η εμφάνιση ορισμένων νεφών, μπορούν να σηματοδοτήσουν αναταράξεις μπροστά μας, υπάρχει επίσης η «αναταραχή καθαρού αέρα», η οποία μπορεί να αιφνιδιάσει τους πιλότους αεροπλάνων και να εμφανιστεί χωρίς προειδοποίηση.
Το φονικό περιστατικό της Singapore Airlines έλαβε χώρα εντός της ζώνης διατροπικής σύγκλισης, όπου οι καταιγίδες είναι διαβόητες. Οι καταιγίδες εμφανίζονται σε περίοπτη θέση στην οθόνη πλοήγησης των πιλότων - αλλά μπορεί να μην είναι δυνατή η πλήρης παράκαμψη του συμπλέγματος καταιγίδων, καθώς μπορεί να εκτείνονται πολύ περισσότερο από 50 ναυτικά μίλια.
Οι «ευαίσθητες» περιοχές με τις περισσότερες αναταράξεις
Μετά από ανάλυση περίπου 150.000 διαφορετικών αεροπορικών διαδρομών, ο ιστότοπος πρόβλεψης αναταράξεων Turbli διαπίστωσε ότι το ταξίδι μεταξύ του Σαντιάγο της Χιλής και του διεθνούς αεροδρομίου Viru Viru στη Βολιβία είναι το πιο «επικίνδυνο» για αναταράξεις, ενώ η διαδρομή μεταξύ του Αλμάτι του Καζακστάν και της πρωτεύουσας του Κιργιστάν, Μπισκέκ, ήρθε δεύτερη στη λίστα.
Το Νάσβιλ του Τενεσί προς το Ράλεϊ/Ντάρχαμ στη Βόρεια Καρολίνα κατατάχθηκε ως το δρομολόγιο της Βόρειας Αμερικής με τις υψηλότερες μέσες αναταράξεις.