Σφοδρές αντιδράσεις και αντιπαραθέσεις φοιτητών για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια
«Υπάρχει αναβρασμός για το νομοσχέδιο που φέρνει η κυβέρνηση, ένα νομοσχέδιο που η μεγάλη πλειοψηφία των φοιτητών και των φοιτητικών συλλόγων το απορρίπτει», ανέφερε ο Μιχάλης Φαναρτζής. Ο πρόεδρος του φοιτητικού συλλόγου της Πανσπουδαστικής Κίνησης Συνεργασίας (ΠΚΣ) στο Πανεπιστήμιο Πειραιά, έδωσε το στίγμα για το κλίμα που επικρατεί στον χώρο της Παιδείας ενόψει της ίδρυσης των ιδιωτικών πανεπιστημίων.
«Και τα 10 τμήματα στο ΠΑ.ΠΕΙ. τελούν υπό κατάληψη», είπε, ενώ από σύνολο 6.000 ενεργών φοιτητών στα τμήματα του Πανεπιστημίου Πειραιά προσήλθαν στη συνέλευση και ψήφισαν 760. Το νούμερο μπορεί να μην φαίνεται μεγάλο, αλλά η απαρτία ορίζεται από το καταστατικό των φοιτητικών συλλόγων στο 1/5 των οικονομικά ενεργών που προσήλθαν να ψηφίσουν στις φοιτητικές εκλογές. Κάτι που νομιμοποιεί απόλυτα το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας.
Από την πλευρά του ο Στέργιος Καραμεσίνης, φοιτητής Ιατρικής στο ΕΚΠΑ δήλωσε ότι «στην Ιατρική του ΑΠΘ έγινε η συνέλευση της σχολής στο κυλικείο» προσθέτοντας πως μια μειοψηφία οργανώνει γενικές συνελεύσεις χωρίς να ακολουθεί τις νόμιμες διαδικασίες και παίρνει αποφάσεις έξω από το καταστατικό.
Κληθείς να σχολιάσει την εικόνα με τους κουκουλοφόρους και τους κρανιοφόρους την ώρα των συνελεύσεων, ο κ. Καραμεσίνης ανέφερε: «Αυτό είναι η τακτική της βίας και νοθείας που καταδικάζουμε ως ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, είναι οι γνωστοί-άγνωστοι των πανεπιστημίων μας, που επιβάλλουν την άποψή τους με το έτσι-θέλω», τονίζοντας πως «μάλλον δεν είναι φοιτητές των σχολών.»
Ο πρόεδρος της ΠΚΣ απάντησε: «Αρχικά καταδικάζουμε απερίφραστα το γεγονός. Μια εικόνα σε μια συνέλευση που κράτησε 4,5 ώρες δεν πρέπει να προβοκάρει ένα συμβάν που κράτησε 1,5 λεπτό», χαρακτηρίζοντας τέτοιου είδους περιστατικά ως «στημένα» και «μεμονωμένα» που προβοκάρουν και συκοφαντούν τον αγώνα των φοιτητών.
Τον λόγο πήρε ο κ. Καραμεσίνης που απευθυνόμενος στον συνάδελφό του κατήγγειλε ότι εξαιτίας των κουκουλοφόρων «όλοι οι φοιτητές που ήταν υπέρ της ανοιχτής σχολής εκδιώχθηκαν», με αποτέλεσμα η ψηφοφορία να καταλήξει υπέρ της κατάληψης. «Ήταν το 1,5 λεπτό που άλλαξε το αποτέλεσμα μιας συνέλευσης 4,5 ωρών», είπε χαρακτηριστικά αφού οι πόρτες έκλεισαν και οι φοιτητές δεν μπόρεσαν να ξαναμπούν στο αμφιθέατρο.
Ο κ. Καραμεσίνης στην ερώτηση πως θα αισθάνεται που θα κάνει εφημερίες δίπλα σ' έναν συνάδελφό του γιατρό που πλήρωσε 10-15.000 ευρώ και έλαβε ένα πτυχίο ιατρικής όταν εκείνος «έβγαλε τα μάτια του στο διάβασμα», αποκρίθηκε ότι: «Αυτή είναι η πραγματικότητα που υφίσταται καθώς πάρα πολλοί φοιτητές, νέοι άνθρωποι αποχωρούν, πάνε σε χώρες όπως η Βουλγαρία, η Ρουμανία σπουδάσουν και έρχονται.»
Συμφωνούμε ότι διαφωνούμε
Η φίλα προσκείμενη στην κυβέρνηση φοιτητική παράταξη υποστηρίζει πως η λειτουργία τέτοιων ιδρυμάτων πρέπει να γίνει με αυστηρά κριτήρια και να μην είναι μία «συνδιαλλαγή αγοράς πτυχίου». Κριτήρια που θα αφορούν στην ίδρυση αλλά και στη λειτουργία των μη κρατικών πανεπιστημίων.
Ο κ. Φαναρτζής αμφισβήτησε τα «αυστηρά κριτήρια» καθώς «με ελάχιστη βάση εισαγωγής δεν μπαίνεις, με ελάχιστη βάση πληρωμής μπαίνεις και παίρνεις όποιο πτυχίο θέλεις», ενώ υποστήριξε πως καταργείται η προσπάθεια των μαθητών και των γονιών τους για να περάσουν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, χαρακτηρίζοντας τον αγώνα «δίκαιο» αφού το νομοσχέδιο απορρίπτεται από τη μεγάλη μερίδα των φοιτητών.
Ο διάλογος έληξε με τη διαφωνία των δύο συναδέλφων, αφού σύμφωνα με τη μία πλευρά «η ΠΚΣ υποβαθμίζει τα πανεπιστήμια κλείνοντάς τα για ένα νομοσχέδιο που δεν έχουμε ακόμα δει», εν αντιθέσει με την άλλη που λέει πως «η κυβέρνηση είναι αυτή που τα έχει υποβαθμίσει.»