Μητσοτάκης από Κάιρο: «Η διαδρομή της Συρίας προς το αύριο περνά μέσα από το Διεθνές Δίκαιο»
Σαφή μηνύματα από τον Πρωθυπουργό προς τη νέα ηγεσία της Συρίας στον απόηχο των σεναρίων περί συμφωνίας με την Τουρκία για ΑΟΖ.
Κυριάκος Μητσοτάκης, Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι και Νίκος Χριστοδουλίδης με την 10η Σύνοδο Κορυφής Ελλάδας, Αιγύπτου και Κύπρου που πραγματοποιήθηκε στο Κάιρο, σφραγίζουν την ενεργειακή αναβάθμιση στις σχέσεις των τριών χωρών σε μία ιδιαίτερα κρίσιμη συγκυρία για τη Μέση Ανατολή και με το βλέμμα στην κατάσταση στη Συρία αλλά και στην επιθετική κινητικότητα εκ μέρους του Ταγίπ Ερντογάν.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επαναβεβαίωσε τη βούληση των τριών χωρών να εμβαθύνουν τις σχέσεις τους στον ενεργειακό τομέα κάτι που όπως είπε θα είναι προς όφελος όχι μόνο για τις ίδιες τις χώρες αλλά και για ολόκληρη την Ευρώπη. Ο πρωθυπουργός τόνισε πως οι τρεις χώρες στηρίζουν τις προσπάθειες για την επίλυση του Κυπριακού που θα προκαλέσει πρωτοφανείς συνθήκες πολιτικές σταθερότητας και ευμάρειας για όλη την περιοχή.
Επί τάπητος τέθηκε το θέμα της Συρίας με τον κ. Μητσοτάκη να τονίζει πως είναι ανάγκη η χώρα να πορευτεί ενωμένη και έστειλε μήνυμα προς τη νέα ηγεσία λέγοντας πως «πρέπει να αποδείξει έμπρακτα ότι σέβεται το Διεθνές Δίκαιο» και με τον σεβασμό όλων των θρησκευτικών μειονοτήτων. Ο κ. Μητσοτάκης προειδοποίησε για τον κίνδυνο εσωτερικών συγκρούσεων στη Συρία κάτι που θα εμποδίσει την εθελοντική και ασφαλή επιστροφή προσφύγων στη Συρία.
«Η διαδρομή της Συρίας προς το αύριο περνά μέσα από τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου, κανόνες που οι τρεις μας χώρες έχουν αποδείξει ότι σέβονται, άλλωστε Ελλάδα και Κύπρος έχουμε υπογράψει με την Αίγυπτο συμφωνίες για ΑΟΖ που βασίζονται πλήρως στο Διεθνές Δίκαιο και στο Δίκαιο της Θάλασσας» υπογράμμισε με έμφαση ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε μία ευθεία αναφορά για την επιθετική κινητικότητα του Ταγίπ Ερντογάν και τα σχέδια περί παράνομης οριοθέτησης ΑΟΖ.
Ο πρωθυπουργός τόνισε πως είναι απαραίτητη η επίτευξη εκεχειρίας στη Γάζα για την απελευθέρωση των ομήρων και την ανακούφιση των αμάχων που εν τέλει μπορεί να οδηγήσει στη λύση των δυο κρατών, που όπως είπε είναι η μοναδική που μπορεί να φέρει την ειρήνευση στην περιοχή.
Για το μεταναστευτικό ο κ. Μητσοτάκης τόνισε τη μεγάλη σημασία που έχει για την περιοχή αλλά και για ολόκληρη την Ευρώπη η σταθερότητα της Αιγύπτου επισημαίνοντας πως αύριο θα βρεθεί στο Κάιρο η Ρομπέρτα Μέτσολα προκειμένου να συζητήσει για την εφαρμογή της συμφωνίας στρατηγικής συνεργασίας Ε.Ε. και Αιγύπτου.
Ο Νίκος Χριστοδουλίδης στις δηλώσεις του έκανε λόγο για «κοινή προσέγγιση» στο Κυπριακό που έχει στόχο τον τερματισμό της κατοχής αλλά την εξεύρεση ενδεχόμενης λύσης που θα είναι βασισμένη στις σαφείς αποφάσεις της διεθνούς κοινότητας. Παράλληλα ο πρόεδρος της Κύπρου τόνισε πως οι τρεις χώρες έχουν κοινή προσέγγιση και στο θέμα της αξιοποίησης των πόρων στα όρια των οικονομικών ζωνών - αξιοποίηση που εδράζεται στην άσκηση κυριαρχικών δικαιωμάτων όπως προβλέπει το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της θάλασσας.
Νωρίτερα ο Πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου και στις δηλώσεις του τόνισε τη σημασία να μην ξεφύγει η κατάσταση στη Συρία κάτι που θα προκαλέσει αλυσιδωτές αντιδράσεις στην περιοχή ακόμα και στην Λιβύη.
«Να διασφαλίσουμε ότι η εδαφική ακεραιότητα προστατεύεται, ότι οι θρησκευτικές μειονότητες επίσης προστατεύονται και γίνονται σεβαστές. Και επιπλέον ότι αυτή η άσκηση «οικοδόμησης» ενός κράτους, που προφανώς περιλαμβάνει τη δημιουργία ενός νέου συντάγματος, δεν θα διαρκέσει επ' αόριστον, και θα τεθούν συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα από εκείνους που έχουν ενδιαφέρον για όσα γίνονται στην Συρία, προκειμένου να μην ξεφύγει η κατάσταση από τον έλεγχο. Συζητήσαμε για την κατάσταση στη Λιβύη και το γεγονός ότι υπάρχει μια ξεκάθαρη, πιθανή σύνδεση με τις εξελίξεις στη Συρία και την ας πούμε διατήρηση ενός ασταθούς καθεστώτος στη Λιβύη. Αξιολογούμε πολύ τη συνεισφορά της Αιγύπτου σε ότι αφορά στη σχέση με τη Λιβύη».