Οι ατάκες του Γεωργίου που «άφησαν» παρακαταθήκη και η τραγική ιστορία του
Ο Γιώργος Γεωργίου πέθανε σε ηλικία 71 ετών την 5η Ιουνίου του 2023 μετά από άνιση μάχη με τον καρκίνο
Ο Γιώργος Γεωργίου, θα μπορούσε να πει κάποιος πως ήταν ένας μαχητής της ζωής, έχοντας πολλά προβλήματα, καθώς απεβίωσε στις 5 Ιουνίου του 2023 έχοντας πολεμήσει γενναία τον καρκίνο σε ηλικία 71 ετών. Όμως, με τις ατάκες του και την παρουσία του, «άφησε» το στίγμα του στην ελληνική αθλητική δημοσιογραφία και στην τηλεόραση. Η ιστορία του, ωστόσο, είχε πολλά «μελανά» σημεία με τον θάνατο του γιου του από σπάνια ασθένεια με την στεναχώρια του για αυτό το γεγονός που δεν έφυγε ποτέ...
Η σταδιοδρομία του στην δημοσιογραφία και «Το Καφενείο των Φιλάθλων»
Γεννημένος το 1947 στην Πετρούπολη της Αττικής, ξεκίνησε την δημοσιογραφία από πολύ νεαρή ηλικία δουλεύοντας στην Παναθηναϊκή Φλόγα τις αρχές της δεκαετίας του 1960. Παράλληλα, στο σχολείο, είχε και μία στήλη στην εφημερίδα που εξέδιδαν οι μαθητές που λεγόταν «Αποδυτηριάκιας». Ο Γεωργίου, εργάστηκε στο μεσοδιάστημα και ως νοσηλευτής, μέχρι που βρέθηκε στο... δρόμο του και πάλι, ο παλιός του συμμαθητής και φίλος, Κώστας Καίσαρης, ο οποίος ήταν στην εφημερίδα «Φίλαθλος».
Τον Νοέμβριο του 1992, ξεκίνησε την δική του εκπομπή στον σταθμό «Sprint FM» με όνομα «Το Καφενείο των Φιλάθλων». Παρά τα προβλήματα που είχε η μετάδοση του ήχου στο λεκανοπέδιο, η φωνή του Γεωργίου, αλλά και η πρωτοπορία του να δέχεται κλήσεις των ακροατών, «άφησε» μία μεγάλη παρακαταθήκη στην ιστορία του αθλητικού ραδιοφώνου στην Ελλάδα.
«Το Καφενείο των Φιλάθλων» από το ραδιόφωνο, μεταφέρθηκε στην τηλεόραση το 1996. Η αρχική ιδέα ήταν ο Γεωργίου να κάθεται με ανθρώπους του ποδοσφαίρου σε καφενεία και να συζητάνε για το ποδόσφαιρο. Όμως, μετά από ένα επεισόδιο στο Βύρωνα, αποφασίστηκε πως ο Έλληνας παραγωγός θα έβγαζε «γραμμές» στον αέρα τηλεοπτικά, κάτι που είχε μεγάλη απήχηση με τις ατάκες του και τα άπειρα τηλεφωνήματα γέλιου από τον κόσμο.
Η ανίατη ασθένεια του γιου του
Ο Γεωργίου είχε έναν γιο τον Τάσο, ο οποίος πέθανε σε αρκετά νεαρή ηλικία λόγω της ασθένειας του Φρίντριχ που έπασχε από 11 χρονών, η οποία «χτυπά» ένα παιδί στα δύο εκατομμύρια, όπως είχε δηλώσει. Παράλληλα, σε μία από τις τελευταίες του εμφανίσεις στην τηλεόραση, μίλησε για το μονάκριβο παιδί του που πέθανε «άδικα», αλλά και για την ανακοπή που έπαθε λίγο μετά τον θάνατο του Τάσου.
Αναλυτικά όσα είχε πει ο Γιώργος Γεωργίου:
«Ο γιος μου έφυγε από τη ζωή εξαιτίας μιας σπάνιας νόσου. Όταν η πρώτη μου γυναίκα έμαθε ότι η ασθένεια του γιου μας δεν έχει επιστροφή, πήγε να αυτοκτονήσει. Σηκώθηκα το πρωί, είδα τα μαλλιά μου άσπρα, έτρωγα ψίχα ψωμί και έσπαγαν τα δόντια μου, από τη στεναχώρια. Η μεγάλη πληγή για μένα ξέρεις ποια ήταν; Τον κοίταζα κι έλεγα… τι αισθάνεται αυτό το παιδί μέσα του. Δεν τον ρώτησα ποτέ. Ούτε αυτός μου το είπε, αλλά καταλάβαινα τι ψυχολογικά είχε μέσα του.
Η πρώην σύζυγός μου ήταν ηρωίδα, ζούσε επί 15 χρόνια έναν Γολγοθά. Είχα πάει στο νοσοκομείο κι έκανα εγχείρηση προστάτη. Είχα τους ορούς, τα ράμματα… Με πήρε η Μαρία, Σάββατο βράδυ, και μου είπε ότι το παιδί είναι σε πολύ άσχημη κατάσταση και είναι στο νοσοκομείο.
Τη Δευτέρα το πρωί, βγάζω τους ορούς μόνος μου, λέω στον γιατρό να μου κόψει τα ράμματα κι έφυγα και πήγα στο Τζάνειο, ήταν στην εντατική. Στις 5 το απόγευμα μου λέει ο γιατρός “δεν είναι θέμα ημερών, είναι θέμα ωρών πια”, στις 8 παρά 20 πέθανε. Έξι μήνες μετά το θάνατο του γιου μου έπαθα ανακοπή. Όταν ξύπνησα στο νοσοκομείο το πρώτο πρόσωπο που είδα ήταν της κόρης μου που με παρακαλούσε να μην πεθάνω».
Οι ατάκες που θα «κρατήσουν» την μνήμη του
Ο Γιώργος Γεωργίου, φημιζόταν για το εκρηκτικό του ταπεραμέντο, αλλά και για τις ατάκες που δημιουργούσε. Πολλές είναι αυτές που θα μείνουν στην ιστορία της τηλεόρασης, όπως αυτή για την επίσκεψη του Μπιλ Κλίντον στην Αθήνα, όπου τον ονόμασε ως... ο Μπάγεβιτς της πολιτικής!
Παράλληλα, όπως είδαμε, εκτός από το ποδόσφαιρο, σχολίαζε και την πολιτική σκήνη και συγκεκριμένα εκείνη την στιγμή, την απόδραση των αδελφών Παλαιοκώστα από τις φυλακές του Κορυδαλλού.
Επίσης, κατά καιρούς, ο Γεωργίου έκανε σκληρή κριτική στην κοινωνία και για το πώς εκπαιδεύει τα παιδιά της. Το... παράδειγμα για την μη παιδαγώγηση του πολιτισμού της Ελλάδας που δεν υπήρχε, έδωσε ο παραγωγός σε έναν 11χρονο, ο οποίος δεν γνώριζε ποιος είναι ο Καζαντζάκης.
Τέλος, μία από τις πιο επικές ατάκες του Γιώργου Γεωργίου, ήταν η απάντησή του σε ακροατή όταν τον ρώτησε τι ομάδα είναι και ο Έλληνας παρουσιαστής του απάντησε καυστικά.
Ο Γιώργος Γεωργίου, «άφησε» την τελευταία του πνοή στις 5 Ιουνίου και έσπειρε μεγάλη στεναχώρια σε φίλους, αλλά και σε εχθρούς, οι οποίοι παρόλο την αντιπάθεια που είχαν προς το πρόσωπό του τον σεβόντουσαν για την ειλικρίνειά του.
Δημήτρης Δράκος