Οι αγρότες είχαν τη δική τους ιστορία – 33 χρόνια αποκλεισμοί και δακρυγόνα
Από δυναμισμό αλλά και ακραίες συγκρούσεις έχουν χαρακτηριστεί οι αγροτικές κινητοποιήσεις των τελευταίων δεκαετιών καθώς τις περισσότερες φορές οδηγήθηκαν σε επεισόδια με τα ΜΑΤ.
1991 – Η πυρπόληση της νομαρχίας
Το 1991 επί κυβερνήσεως Κωνσταντίνου Μητσοτάκη οι Κρητικοί αγρότες ξεσηκώνονται με βασικό αίτημα τη διατήρηση της κρατικής συγκέντρωσης σταφίδας με τιμή ασφαλείας. Το Μαξίμου απορρίπτει το αίτημα καθώς αντίκειται στην Ευρωπαϊκή Πολιτική.
Λίγες ημέρες αργότερα οι αγρότες πραγματοποιούν συγκέντρωση έξω από την νομαρχία στο κέντρο του Ηρακλείου έχοντας αποκλείσει ολόκληρη την πόλη. Το Συντονιστικό τους συναντάται με τον τότε γενικό γραμματέα του υπουργείου, Νίκο Ψιλάκη, ο οποίος μην έχοντας άλλες οδηγίες επαναλαμβάνει το «όχι».
Η οργή των αγροτών ξεχειλίζει και τα ΜΑΤ αναλαμβάνουν τη «βρώμικη δουλειά» να καθαρίσουν το τοπίο. Γίνεται εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων ωστόσο οι αγρότες αντεπιτίθενται και καταλαμβάνουν το κτήριο της νομαρχίας το οποίου παραδίδουν στις φλόγες.
Ο Νίκος Ψιλάκης φυγαδεύεται από μέλη του συντονιστικού, ενώ ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Θανάσης Σκουλάς, διακομίζεται χωρίς τις αισθήσεις του στο νοσοκομείο εξαιτίας των δακρυγόνων και των καπνών από τη φωτιά.
1996 - Ο κόμβος της Βιοκαρπέτ έφερε νίκη
Πέντε χρόνια αργότερα παίρνουν σειρά στις κινητοποιήσεις οι αγρότες της Θεσσαλίας. Αντιδρώντας στις οδηγίες από τις Βρυξέλλες αιφνιδιάζουν την κυβέρνηση Σημίτη και βγαίνουν με χιλιάδες τρακτέρ στον τότε κόμβο της Βιοκαρπέτ.
Με αστραπιαίες κινήσεις κλείνουν την Εθνική και κόβουν τη χώρα στα δύο. Επί 58 ημέρες οι αγρότες διαπραγματεύονται με τον υπουργό Γεωργίας, Στέφανο Τζουμάκα με βασικό αίτημα η Ελλάδα να καταργήσει μονομερώς τον κανονισμό της ΕΕ για το βαμβάκι και να δοθούν ενισχύσεις στους μικρομεσαίους αγρότες.
Τελικά η κυβέρνηση υποκύπτει και φτάνουν σε συμβιβασμό που μεταφράζεται σε επιπλέον ενίσχυση 40 δρχ / στρέμμα βαμβάκι.
1997 – Η Ρωμ…αϊκή λύση
Η νίκη της περασμένης χρονιάς ωθεί ξανά τους αγρότες στον δρόμο. Οι Λαρισαίοι βγάζουν για 48 ώρες τα τρακτέρ στην οδό Βόλου και από εκεί σπάνε το μπλόκο των ΜΑΤ και περνώντας από βουνά και λαγκάδια βγαίνουν στην Εθνική και την κλείνουν με βασικό αίτημα τη μείωση του κόστους παραγωγής.
Το ίδιο κάνουν οι Καρδιτσιώτες στην περιοχή Δρούγος και οι Βολιώτες με τους Φαρσαλινούς στις Μικροθήβες. Ωστόσο αυτή τη φορά η Αθήνα έχει άλλα σχέδια. Αν και με τον ίδιο υπουργό Γεωργίας στο τιμόνι, τον κύριο ρόλο αναλαμβάνει ο τότε υπουργός Δημόσιας Τάξης, Γιώργος Ρωμαίος. Στις 7 Φεβρουαρίου τα ΜΑΤ με τη βοήθεια του Μηχανικού του στρατού κόβουν λάστιχα από τρακτέρ μέσα στη νύχτα και ρίχνουν ζάχαρη στα ρεζερβουάρ. Η δολιοφθορά πιάνει και οι αγρότες μετά από οργισμένες αντιδράσεις επιστρέφουν στα σπίτια τους χωρίς κέρδος αλλά με μεγάλες ζημιές.
2009 – Η απόβαση των Κρητικών
Τον Φεβρουάριο του 2016, περισσότεροι από 2.000 Κρητικοί αγρότες κάνουν απόβαση με τρακτέρ και αγροτικά στο λιμάνι του Πειραιά.
Η προαναγγελία της απόβασης αποδεικνύεται μοιραία για τα σχέδιά τους. Διμοιρίες των ΜΑΤ αποκλείουν το λιμάνι και ακολουθούν άγρια επεισόδια με χημικά και γκλοπ.
Όσοι καταφέρνουν να βγουν από το λιμάνι ανεβαίνουν στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης όπου ακολουθεί νέος γύρος επεισοδίων έξω από το υπό πολιορκία κτήριο.
Το αίτημα για να δοθούν 100 εκατ. Ευρώ για στήριξη αμπελώνων, θερμοκηπίων, καλλιέργειας εσπεριοειδών, κτηνοτροφικών μονάδων και στήριξη των ελαιοπαραγωγών απορρίπτεται.
2015 – Η κάθοδος στην Αθήνα
Τον Νοέμβριο του 2015 η χώρα βρίσκεται βαθιά στην οικονομική κρίση, αλλά και η φιλοσοφία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ δεν επιτρέπει «φρένο» στην κάθοδο των αγροτών στην πρωτεύουσα.
Έτσι στις 18 του μήνα, 20.000 αγρότες με τρακτέρ φτάνουν στην Αθήνα και διαδηλώνουν. Προς το απόγευμα και ενώ το κέντρο ασφυκτιά από κίνηση, δίδεται τελικά η εντολή για να αποχωρήσουν επιτέλους οι αγρότες.
Τα ΜΑΤ αναλαμβάνουν δράση και μέσα σε λίγα λεπτά η ειρηνική συγκέντρωση μετατρέπεται σε σφοδρή σύγκρουση.
2016 – Εγκαίνια από τους αγρότες
Την αμέσως επόμενη χρονιά οι αγρότες ζητούν εκ νέου ενισχύσεις και μείωση του κόστους παραγωγής. Την ίδια στιγμή ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου «ράβει κοστούμι» για τα εγκαίνια της Agrotica.
Ωστόσο λογαριάζει χωρίς τους… αγρότες που φτάνουν στη Θεσσαλονίκη κατά χιλιάδες, αποκλείουν τη ΔΕΘ αναγκάζοντας τη διοργανώτρια Helexpo να ματαιώσει τα εγκαίνια μία ώρα προτού γίνουν.
Τα άτυπα εγκαίνια τα κάνουν αγρότες, ωστόσο λίγη ώρα μετά και ενώ έχουν απέναντί τους τις διμοιρίες των ΜΑΤ συγκρούονται με τους αστυνομικούς για ακόμα μια φορά στην ιστορία των αγροτικών κινητοποιήσεων.