Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραμονές της κρίσιμης σύσκεψης στη Νίκαια έβαλε δίπλα στις εισηγήσεις για κλιμάκωση των κινητοποιήσεων που υπάρχουν πάνω στο τραπέζι του πανελλαδικού συντονιστικού των αγροτών, το προσκλητήριο για διάλογο με τον ίδιο εντός ή εκτός έδρας.
Ο κ. Μητσοτάκης άλλαξε πίστα στην προσπάθεια του Μεγάρου Μαξίμου να αναστρέψει το κλίμα με τις εξόδους των κορυφαίων της Νέας Δημοκρατίας στα μπλόκα αλλά και τους χαμηλούς τόνους που κρατάνε οριζόντια στην κυβέρνηση, υπενθυμίζοντας όμως την «κόκκινη γραμμή» που ξεπερνιέται με την μόνιμη εγκατάσταση των τρακτέρ πάνω στις λωρίδες κυκλοφορίας των εθνικών οδών.
Παρά το γεγονός ότι η Ηρώδου Αττικού δεν έβλεπε ποια θα ήταν τα πρόσωπα που εκπροσωπώντας τους αγρότες από τον νότο μέχρι τον βορρά, θα κάθονταν στο ίδιο τραπέζι απέναντι στον Πρωθυπουργό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδειξε έτοιμος να πάρει πάνω του την επιχείρηση εκτόνωσης των αντιδράσεων με μια συνάντηση μαζί τους.
Γι’αυτό και στο περιθώριο της εκδήλωσης για το βιβλίο του Δημήτρη Τσιόδρα, όταν ρωτήθηκε εάν σκοπεύει να πάει σε ένα ραντεβού με τους αγρότες, μπορεί έμμεσα να εξέφρασε την εκτίμηση του ότι δεν θα φτάσουν στα άκρα, χρησιμοποιώντας τη φράση: «Καθίστε πρώτα να πάρουν τις αποφάσεις τους».
Από την άλλη με τις τέσσερις λέξεις «εμείς δεν αποκλείουμε τίποτα», άνοιξε στους αγρότες και την πόρτα του Μεγάρου Μαξίμου για ακόμη μια επαφή, όπως εκείνη προ ημερών στην Βόνιτσα.
Το αγροτικό πετρέλαιο
Στην κυβέρνηση πάντως, αφού έξυσαν τον πάτο του βαρελιού, για να γίνουν οι τελευταίες ανακοινώσεις από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, φαίνεται πως εξετάζουν τρόπους ώστε κάποια από τα μέτρα να φανούν άμεσα στην τσέπη των αγροτών.
Ειδικά για την επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης (ΕΦΚ), αναζητείται η φόρμουλα ώστε τα ποσά να μπουν στους λογαριασμούς των δικαιούχων, προκαταβολικά και όχι αναδρομικά, όπως έγινε την διετία 2022 και 2023.
Το ντίζελ - «pass» θα ικανοποιούσε ένα από τα αιτήματα των αγροτών για ενέσεις ρευστότητας ώστε να σηκώσουν το βάρος του κόστους παραγωγής. Ο αρμόδιος υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Λευτέρης Αυγενάκης, πάντως, που πολιορκήθηκε στην εκδήλωση του Μεγάρου Μουσικής, ένιψε τας χείρας του, δείχνοντας ότι τα κάστανα από τη φωτιά θα βγάλει το επιτελείο του Κωστή Χατζηδάκη, από το οποίο έχει ζητηθεί να δώσει λύση σε αυτόν το γρίφο.
Η κυβέρνηση ψάχνει τον «παράγοντα Χ» για να λύσει την εξίσωση των αγροτικών κινητοποιήσεων, για να προστατεύσει τα δεξιά της νώτα ενόψει των ευρωεκλογών. Γι’αυτό και εκτός από το προσωπικό κάλεσμα για διάλογο ο Κυριάκος Μητσοτάκης θύμισε προς τα μπλόκα ότι η κυβέρνηση του κατάφερε και διατήρησε τους ίδιους πόρους από την Κοινή Αγροτική Πολιτική όταν αυτοί μειώθηκαν για άλλες χώρες.
Ο κ. Μητσοτάκης μάλιστα που έχει βάλει ψηλά τον πήχη για την κάλπη της 9ης Ιουνίου, θέλησε να στεγανοποιήσει και τις διαρροές που θα κόψουν την εκλογική απήχηση προς την κεντροαριστερά με το καμπανάκι στον αγροτικό κόσμο για τις υπερβολικές απαιτήσεις των Σοσιαλιστών και των Πρασίνων που θα έβλαπταν τα συμφέροντα του: «ήταν το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα το οποίο κατάφερε και έβαλε κάποιους φραγμούς σε ενίοτε υπερβολικές απαιτήσεις και προτάσεις των Σοσιαλιστών και των Πρασίνων.
Ποιες ήταν αυτές; Στο όνομα της αναζητούμενης και επιθυμητής οικολογικής μετάβασης της γεωργίας, να περιοριστούν πολύ οι εκτάσεις που καλλιεργούνται, να μειωθούν ενισχύσεις, να αυστηροποιηθούν οι τρόποι παραγωγής».
'Οχι στα πειράματα πάνω από την ευρωκάλπη
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξόρκισε τη χαλαρή ψήφο και βάζοντας το δίλημμα πάνω από την κάλπη των ευρωεκλογών του Ιουνίου μίλησε για τις «νέες συμμαχίες της κοινής λογικής».
Αυτήν την προβολή έκανε με τη δύναμη της εικόνας που έδωσε η σύνθεση στο πάνελ της εκδήλωσης για το βιβλίο του στενού του συνεργάτη. Δίπλα στον Σταύρο Δήμα και τον Δημήτρη Αβραμόπουλο με το ισχυρό κεντροδεξιό DNA, βρίσκονταν η Άννα Διαμαντοπούλου και η Μαρία Δαμανάκη με το προοδευτικό και κεντροαριστερό προφίλ.
Αυτή τη μίξη φαίνεται ότι θα αντανακλά κατά τις πληροφορίες και το ευρω-ψηφοδέλτιο του κόμματος, στο οποίο θα συνυπάρχουν από τη μια ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης με την Ευη Χριστοφιλοπούλου και τον Πύρρο Δήμα με το πασοκικό παρελθούν και από την άλλη ο Δημήτρης Τσιόδρας με τον Γιώργο Αυτιά.
Δεν ήταν τυχαία η διαβεβαίωση του Κυριάκου Μητσοτάκη σύμφωνα με την οποία η Νέα Δημοκρατία θα μείνει πιστή στην πολιτική την οποία υπηρετεί εδώ και 4,5 χρόνια, του υπεύθυνου πατριωτισμού, του κοινωνικού προοδευτισμού, αλλά και του φιλελεύθερου οικονομικού προσανατολισμού:
«Με άλλα λόγια, αυτή η πολιτική του «πολυδύναμου εκσυγχρονισμού» που επιβεβαιώθηκε εκκωφαντικά στις κάλπες του Μαΐου και του Ιουνίου και έδωσαν στη Νέα Δημοκρατία ακόμα πιο ισχυρό ποσοστό από αυτό το οποίο είχε πάρει στις εκλογές του 2019», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Το come back Δημητριάδη
Στη μάζωξη για το βιβλίο του Δημήτρη Τσιόδρα που και επίσημα πλέον ρίχνεται στη μάχη του σταυρού, αποτυπώθηκε το νέο «όλον» της Νέας Δημοκρατίας.
Σε κάθε περίπτωση, δεν πέρασε απαρατήρητη η πρώτη εμφάνιση σε κομματική εκδήλωση του πρώην Γενικού Γραμματέα στην πρώτη κυβέρνηση Μητσοτάκη, Γρηγόρη Δημητριάδη.
Ο κ. Δημητριάδης τράβηξε πάνω του τα φώτα για την υποδοχή από κομματικά και κυβερνητικά στελέχη, είχε θερμότατη συνομιλία με τον Δημήτρη Τσιόδρα ενώ πολλοί στα πηγαδάκια που σχηματίστηκαν ότι αυτή ήταν και η πρώτη παρουσία μετά από καιρό του πάλαι ποτέ ισχυρού άνδρα του Μεγάρου Μαξίμου, σε ένα νεοδημοκρατικό event ταυτόχρονα με τον Πρωθυπουργό.
Ο κ. Δημητριάδης κατά την είσοδο του στην αίθουσα όπου φιλοξενήθηκε η εκδήλωση, δέχτηκε και κάποιες επευφημίες, ενώ χειροκρότησε σε αρκετά από τα σημεία του χαιρετισμού που απηύθυνε ο Κυριάκος Μητσοτάκης αλλά και στις ομιλίες που έκαναν ο Δημήτρης Τσιόδρας και οι υπόλοιποι συμμετέχοντες.