Ποιες είναι οι κατάλληλες ερωτήσεις σε μια συνέντευξη για δουλειά
Πόντους δεν παίρνετε μόνο από τις απαντήσεις που θα δώσετε, αλλά και από τις ερωτήσεις που θα κάνετε σε μια συνέντευξη για δουλειά
Είναι αναπόφευκτο στη διαδικασία εύρεσης εργασίας. Σε οποιαδήποτε συνέντευξη για δουλειά, θα φτάσει η στιγμή που θα σας κάνουν και την πιο κρίσιμη ερώτηση. «Έχετε κάποια ερώτηση;», θα ρωτήσει ο υπεύθυνος απέναντί σας. Κι εσείς εκείνη τη στιγμή θα πρέπει να κάνετε τις κατάλληλες ερωτήσεις, που θα κάνουν τη διαφορά έναντι του ανταγωνισμού και θα σας χαρίσουν την πολυπόθητη θέση.
Προσοχή: Ο εργοδότης δεν θέλει απλά να σιγουρευτεί ότι θα φύγετε από τη συνέντευξη, έχοντας λύσει όλες σας τις απορίες. Αυτός που κάνει τη συνέντευξη ενδιαφέρεται εξίσου, τόσο για τις απαντήσεις σας στις δικές του ερωτήσεις, όσο και για τις ερωτήσεις που εσείς θα κάνετε.
Οι εργοδότες αναζητούν την απάντηση σε τρεις πολύ σημαντικές ερωτήσεις:
- Μπορείς να κάνεις τη δουλειά;
- Θέλεις να κάνεις τη δουλειά;
- Θα μας αρέσει να δουλεύεις για εμάς;
Οι απαντήσεις σε αυτές τις ερωτήσεις, καθώς και οι ερωτήσεις που εσείς θα κάνετε, θα τους δώσουν την απόδειξη που χρειάζονται για να καταλήξουν σε ένα ασφαλές συμπέρασμα. Αυτό θα κρίνει και το αν θα πάρετε τη δουλειά ή όχι.
Αν περιμένετε να βρείτε έτοιμες και διατυπωμένες κατά λέξη τις ερωτήσεις που μπορείτε να κάνετε, είστε στο λάθος μέρος. Κι αν κάνετε γενικές ερωτήσεις που βρήκατε από την αναζήτηση στο Internet, οι εργοδότες θα καταλάβουν ότι είστε απλά διεκπεραιωτικοί.
Εδώ μπορείτε να βρείτε μερικές ιδέες, προκειμένου να καταλήξετε στις δικές σας ερωτήσεις. Ερωτήσεις που θα αποδείξουν ότι μπορείτε να κάνετε τη δουλειά, ότι θέλετε να κάνετε τη δουλειά και ότι θα τους είναι ευχάριστο να δουλεύουν μαζί σας.
Πώς μπορείτε να αποδώσετε καλύτερα
Μπορείτε να δείξετε ότι είστε εξαιρετικοί σε επιδόσεις κάνοντας ερωτήσεις σχετικά με την κορυφαία απόδοση. Τι σημαίνει αυτό για εσάς εξαρτάται από τον συγκεκριμένο ρόλο σας.
Για παράδειγμα, αν παίρνω συνέντευξη από έναν συντάκτη βιογραφικών, δεν είναι είδηση ότι χρειάζεται να γίνει κατανοητό το λογισμικό παρακολούθησης των αιτούντων. Ένας καλός συντάκτης βιογραφικών θα δείξει ότι δίνει προτεραιότητα στο περιεχόμενο, το οποίο επικεντρώνεται στα ποσοτικά επιτεύγματα. Αλλά ένας σπουδαίος συντάκτης βιογραφικών, θα δείξει επίσης ότι διαθέτει τεχνογνωσία στη μορφοποίηση των βιογραφικών, έτσι ώστε ο διευθυντής προσλήψεων και ο υπεύθυνος προσλήψεων να ελκύονται αμέσως από το περιεχόμενο, το οποίο θα τους κάνει να θέλουν να πάρουν συνέντευξη από τον υποψήφιο.
Συγκεκριμένα πράγματα που αγαπάτε σε αυτή τη δουλειά
Οι άνθρωποι κάνουν δουλειές για διάφορους λόγους. Τελικά, οι εταιρείες προτιμούν να προσλαμβάνουν υποψηφίους που ξεκινούν μόνοι τους, επειδή είναι παθιασμένοι με τη δουλειά και θα ικανοποιηθούν όταν την κάνουν.
Ένας από τους λόγους για τους οποίους οι εταιρείες προτιμούν να μην προσλαμβάνουν υποψηφίους που έχουν «υπερπροσόντα» είναι επειδή είναι δύσκολο να αγαπήσεις μια δουλειά που προσφέρει μικρή πρόκληση ή ανάπτυξη. Οι σπουδαίοι υπάλληλοι αγαπούν να μαθαίνουν και θα κάνουν ερωτήσεις για τα πράγματα που τους ενθουσιάζουν.
Τι σε συγκινεί σε αυτή τη δουλειά; Υπάρχει κάτι που διεγείρει την άσβεστη περιέργεια;
Πώς αυτή η δουλειά θα γινόταν ένα υπέροχο εργασιακό περιβάλλον για εσάς
Αυτού του είδους οι ερωτήσεις είναι πιο αυθεντικές όταν βασίζονται σε παρατηρήσεις από μια προσωπική συνέντευξη. Όταν μπεις στο γραφείο, θα δεις πώς είναι να δουλεύεις εκεί. Παρακολουθήστε τι φαίνεται ευχάριστο όταν δουλεύετε εδώ. Κι αν φαίνεται αρκετά βαρετό, αυτό είναι μια κόκκινη σημαία.
Αν είστε το είδος του ατόμου που του αρέσουν τα ίδια πράγματα που αρέσουν στους συναδέλφους σας, αυτό είναι σημάδι ότι θα τα πάτε καλά.
Οι ερωτήσεις που κάνετε σε μια συνέντευξη για δουλειά αντικατοπτρίζουν τις προτεραιότητες, την προσωπικότητα και τις ικανότητές σας. Να δείχνετε τις προθέσεις σας, γιατί συχνά λένε στους εργοδότες περισσότερα για εσάς από τις απαντήσεις της συνέντευξής σας.