Ο Τζολάνι ψάχνει δολάρια και ο Ερντογάν καραδοκεί - «Παιχνίδι υψηλού ρίσκου» λέει η Αθήνα
Την οικονομική δυσχέρεια που αντιμετωπίζει η ομάδα Τζολάνι επιχειρεί να εκμεταλλευτεί η Άγκυρα προσπαθώντας και πάλι να δημιουργήσει τετελεσμένα στην περιοχή. Για «παιχνίδι υψηλού ρίσκου» κάνει λόγο αρμόδια διπλωματική πηγή στο Flash.gr.
Τρεις στόχους έχει η Άγκυρα στη Συρία σύμφωνα με την ανάλυση που εδώ και κάποιες εβδομάδες και με ημερήσια επικαιροποίηση, κάνει η Αθήνα.
Η ακραία εκδοχή του τουρκικού μεγαλοϊδεατισμού που επανάφερε η Τουρκία, αφήνοντας τις διαρροές και εκπέμποντας από τα χείλη υπουργού της κυβέρνησης Ερντογάν, το σήμα για μια επικείμενη συμφωνία με τη Συρία για τον καθορισμό ΑΟΖ, είναι ένας από αυτούς. Όμως πρόκειται για ένα «παιχνίδι υψηλού ρίσκου», όπως λέει στον Flash.gr κορυφαία διπλωματική πηγή. Κι αυτό γιατί τα μηνύματα που λαμβάνουν τόσο η Αθήνα όσο και η Λευκωσία, μέσω της ανοιχτής γραμμής, με τους ισχυρούς παίκτες στην περιοχή, είναι ξεκάθαρα για την «επιφυλακτικότητα που υπάρχει στον αραβικό κόσμο για αυτές τις μεθοδεύσεις», όπως επισημαίνει η ίδια διπλωματική πηγή.
Ο Τζολάνι ψάχνει... δολάρια
Στην Αθήνα ανέμεναν ότι η Τουρκία θα επιχειρούσε να εκμεταλλευτεί τη μεταβατική κατάσταση, στην οποία βρίσκεται μετά την πτώση του καθεστώτος Άσαντ , η Συρία. Βασικός μοχλός πίεσης είναι η δυσχέρεια του νέου σχήματος υπό τον πρώην τζιχαντιστή, Αλ Τζολάνι να βρει χρηματοδότηση για το σχέδιο της επόμενης ημέρας. «Δεν έχουν ούτε δολάριο», έλεγε στον flash.gr αρμόδιος παράγοντας από την Κύπρο που παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις που επιχειρεί να δημιουργήσει η Τουρκία επί συριακού εδάφους.
Η μια πηγή των διεθνών οργανισμών ανάμεσά τους και η Ε.Ε., βάζει όρους στο ζήτημα της οικονομικής βοήθειας, ενώ από την άλλη τα όμορα αραβικά κράτη «κρατούν διακριτικές αποστάσεις και λόγω της παρουσίας της Τουρκίας», όπως υπενθυμίζει διπλωματική πηγή.
Από αυτό το αδιέξοδο προσπαθεί να επωφεληθεί ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προκειμένου, εκτός από την ΑΟΖ , να επιτύχει ακόμη δυο στόχους:
- Πρώτον να δημιουργήσει μια ελεγχόμενη ζώνη στον βόρειο τομέα της Συρίας, όπου θα μεταφέρει τα 3 εκατομμύρια των Σύρων προσφύγων που βρίσκονται στην τουρκική επικράτεια.
- Δεύτερον να αποκτήσει μερίδιο στην ανοικοδόμηση της επόμενης ημέρας ώστε να μπορεί να επηρεάσει αποφάσεις που αφορούν στη δημιουργία νέων εμπορικών δρόμων, καθώς επίσης αγωγών μεταφοράς καυσίμων και ενέργειας.
Σε κάθε περίπτωση μπορεί Αθήνα και Λευκωσία να μην παίρνουν αψήφιστα το σχέδιο της Τουρκίας, αλλά θεωρούν ότι στο τέλος της ημέρας η ομάδα Τζολάνι θα κληθεί να επιλέξει «τον δρόμο της διεθνούς αναγνώρισης την οποία επιζητά», εξηγεί κορυφαία διπλωματική πηγή.
Γι’αυτό και κατά την ίδια ανάλυση δεν είναι μια εύκολη απόφαση η συμπόρευση με την κυβέρνηση της Τουρκίας και τα επικίνδυνα παιχνίδια με συμφωνίες όπως αυτή που προμοτάρουν οι υπουργοί του Ταγίπ Ερντογάν. Η ίδια διπλωματική πηγή άλλωστε υπενθυμίζει ότι τόσο ο ίδιος ο Τζολάνι αλλά και η πλειονότητα της ομάδας που τον υποστηρίζει είναι ακόμη ενταγμένοι σε καταλόγους τρομοκρατών. Προσθέτει μάλιστα ότι η προ ημερών, άφεση αμαρτιών που δόθηκε από την αμερικανική διπλωματία, με την απόσυρση της επικήρυξης τους από τις ΗΠΑ, αποτελεί «ένα σαφές μήνυμα προς τη νέα συριακή ηγεσία για τις επιλογές της».