Ο Τραμπ κόβει τη χρηματοδότηση των ΗΠΑ σε UNESCO και ΟΗΕ με νέο προεδρικό διάταγμα
Η κίνηση αυτή έρχεται λίγες ώρες πριν συναντηθεί με τον Ισραηλινό ομόλογό του, Μπενιαμίν Νετανιάχου, στη Ουάσιγκτον.
Ο Ντόναλντ Τραμπ υπέγραψε νέο εκτελεστικό διάταγμα για την απόσυρση των Ηνωμένων Πολιτειών από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ και τη διακοπή κάθε περαιτέρω χρηματοδότησης τόσο προς την Υπηρεσία Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών (UNRWA) όσο και στον Εκπαιδευτικό, Επιστημονικό και Πολιτιστικό Οργανισμό των Ηνωμένων Εθνών ( UNESCO).
Το Εκτελεστικό Διάταγμα αναφέρει επίσης την πλήρη αναθεώρηση οποιασδήποτε πρόσθετης χρηματοδότησης παρέχεται στα Ηνωμένα Έθνη από τις ΗΠΑ.
Οι ενέργειες λαμβάνουν χώρα μία ημέρα πριν ο Τραμπ συναντηθεί με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου στην Ουάσιγκτον.
Υπενθυμίζεται ότι, οι ΗΠΑ κατηγορούν εδώ και καιρό το συμβούλιο του ΟΗΕ για μεροληψία κατά του Ισραήλ και ότι παρέχει κάλυψη σε κυβερνήσεις με παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η κίνησή του έρχεται στον απόηχο της διακοπής χρηματοδότησης από την κυβέρνηση Μπάιντεν στην Υπηρεσία Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στη Μέση Ανατολή, γνωστή ως UNRWA, μετά από αναφορές ότι μέλη του προσωπικού συμμετείχαν στην επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου.
Παράλληλα, κυβέρνηση Τραμπ έθεσε υπό αμφισβήτηση το μέλλον της Υπηρεσίας Διεθνούς Ανάπτυξης των Ηνωμένων Πολιτειών - η οποία προωθεί επίσης τα ανθρώπινα δικαιώματα στο εξωτερικό - λόγω ανησυχιών για το εάν ευθυγραμμίζεται με την πολιτική του προέδρου «Η Αμερική Πρώτα» και πώς δαπανώνται τα χρήματα της.
Σύμφωνα με το Politico, έγγραφο της κυβέρνησης Τραμπ αναφέρει ότι «Η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες έχει επιδείξει σταθερή προκατάληψη κατά του Ισραήλ, εστιάζοντας σε αυτό άδικα και δυσανάλογα στις διαδικασίες του Συμβουλίου. Το 2018, τη χρονιά που ο Πρόεδρος Τραμπ αποχώρησε από το UNHRC στην πρώτη του διακυβέρνηση, ο οργανισμός εξέδωσε περισσότερα ψηφίσματα που καταδίκαζαν το Ισραήλ από ό,τι η Συρία, το Ιράν και η Βόρεια Κορέα μαζί».